Kotimaa,  Porvoo,  Yleinen

Gabriel 1763 Bar & Restaurant, Porvoo

Porvoon vanhat mukulakivikadut kylpevät auringossa. Kävelemme pitkin Jokikatua sitä reunustavia suloisia vanhoja puutaloja ihastellen. On lounasaika ja etsimme taloa numero 20. Keltaisen talon seinässä oleva kyltti kertoo meidän saapuneen perille Gabriel 1763 Bar & Restaurantiin, jossa meidän on tarkoitus nauttia pizzalounas.

Edellämme oleva seurue käännytetään ovelta, sillä ravintola on täynnä. Onneksi meillä on pöytävaraus, tuumimme kun astelemme tarjoilijan perässä ikkunapöytään. Ikkunasta aukeaa näkymä takapihalle, naapuritalon vanhaan puuseinään ja aina joen toisella puolella olevalle Näsin kivelle asti. Aurinko paistaa lämpimästi ja hymyilen onnellisena. Onpa kerrassaan ihanaa olla viikonloppulomalla. Söpö vanha Porvoo, kaunis ilma, hyväntuulinen aviomies ja mahassa potkiva vauva. Kaikki on oikeastaan tosi hyvin juuri nyt.

gabriel1763-11

gabriel1763-2

Vielä paremmin asiat ovat kun saamme ruokajuomat eteemme. Henkalle olutta (Brooklyn Lageria hanasta, jes!) ja minulle ihana karpalojuoma, joka on tervetullutta vaihtelua niille iänikuisille limuille, jotka ovat harmillisen monessa paikassa ainoat alkoholittomat vaihtoehdot veden lisäksi. Täällä minulla oli jopa valinnanvaikeus kun tarjoilija kertoi saatavilla olevan sekä karpalo- että omenajuomaa. Karpalo vei tällä kertaa pidemmän korren ja voi että miten hyvältä raikas juoma maistuikaan.

Gabriel 1763:n juttu ovat gourmet pizzat, joita mekin olimme testaamassa. Listalta löytyy sesongin mukaan vaihtuvan erikoisuuden lisäksi kuusi mielenkiintoista pizzaa, joista valitsimme tarjoilijan avustuksella Lund ja Rautakauppa -nimiset pizzat.

gabriel1763-6

gabriel1763-7

Lundin täytteenä on kanan, pekonin ja homejuuston aina toimiva liitto, jota on raikastettu hauskasti viinirypäleillä ja tuoreella mintulla. Purutuntumaa tuo saksanpähkinä. Mintun raikkaus on ihana lisä pizzan makumaailmaan ja täytyy myöntää, että yllätyin jopa hieman siitä, miten hyvältä minttu maistui pizzan seassa.

Lundin makumaailma on muutenkin oikein toimiva ja yllättävän kepeä tuhdinpuoleisista täytteistä huolimatta. Jos jotain olisi voinut lisätä, niin Stiltonia olisi saanut olla meidän makuumme vielä hieman enemmän, mutta toisaalta jonkun toisen makuun se olisi voinut olla jo liikaa. Oikein hyvä makumaailma oli siis näinkin ja ehkä enempi juusto olisi jyrännyt pizzan hennommat maut alleen.

gabriel1763-4

gabriel1763-5

Rautakauppa -nimisen pizzan lupailtiin olevan tuhdimpi ja sitä sen makumaailma olikin. Savustettu poro, tatti ja tuore rosmariini toimivat hyvin yhteen ja Rautakaupan päätähtenä loisti ainakin meidän silmissämme ihana paahdetun valkosipulin maku, jota pizzassa on todellakin riittävästi. Jään usein kaipaamaan reippaampaa valkosipulin makua pizzaan, mutta tässä sitä on sopivan paljon. Pinjansiemenet kruunaavat kokonaisuuden, joka on erittäin toimiva.

Ymmärrän hyvin että pizzat ovat Se Juttu, minkä takia tähän ravintolaan tullaan, ja uskallan melkein väittää Gabriel 1763:n pizzoja Porvoon parhaiksi, vaikken ole muita pizzoja kaupungissa maistanutkaan. Tästä on kuitenkin vaikea pistää paremmaksi, joten kun pizzahammasta kolottaa Porvoon kaduilla talsiessa, niin astele osoitteeseen Jokikatu 20.

gabriel1763-10

gabriel1763-9

Pizzoilla herkuttelun ohessa ehdimme katsella myös ympärillemme. Ihailimme vanhan talon viehättävää miljöötä ja taisimmepa kurkata myös naapuripöytään kun sinne kannettiin risottoja. Olen todennut aiemminkin, että hyvää risottoa on vaikea saada jopa Italiassa, mutta naapuripöydän risotot näyttivät juuri oikeanlaisilta valuvine koostumuksineen. Ruokailijoiden tyytyväiset ilmeet kertoivat risoton myös maistuvan hyvältä.

Vanha Porvoo on täynnä tarinoita. Tämä rakennus on pormestari Gabriel Hagertin vuonna 1763 rakennuttama ja siitä vuonna 2012 avannut ravintola on saanut nimensäkin. Sanotaan että pormestari ohjasi samalla aukiolla sijaitsevaan Raatihuoneeseen tarkoitetut rakennusmateriaalit ennemmin omaan taloonsa kuin Raatihuoneelle ja siksi vanha talo on niin hyvin säilynyt. Raatihuonetta on sen sijaan jouduttu korjaamaan vuosien saatossa useaankin otteeseen.

gabriel1763-13

gabriel1763-8

Kun vatsamme olivat täynnä pizzaa ja pöytään jälkiruoaksi tuodut suklaakonvehdit oli syöty, totesin yhtyväni erään toisen pöytäseurueen sanoihin: “Ruoka oli hyvää, mutta palvelu vielä parempaa”. Juuri näin. Palvelun taso ei notkahtanut havaintojemme mukaan missään vaiheessa yhdenkään asiakkaan kohdalla, vaikka ravintola oli tuona lauantaisena päivänä hyvin täynnä ja tarjoilijoiden kädet täynnä töitä. Minulta tultiin jopa kysymään kaiken kiireen keskellä, vedetäänkö verhoa vähän eteen, jos ikkunasta paistava aurinko häiritsee. Miten ne osasivat ottaa senkin huomioon?

Kiitin kohteliaasti, mutta totesin paistattelevani mielelläni lämpimässä auringonpaisteessa. Sillä mikäs minun oli siinä ollessa. Söpö vanha Porvoo, kaunis päivä, parasta seuraa, herkullista pizzaa ja auringon leikki poskillani. Kaikki oli todellakin oikein hyvin juuri silloin.

gabriel1763

gabriel1763-3

Yhteistyössä Gabriel 1763 Bar & Restaurant

Kommentit pois päältä artikkelissa Gabriel 1763 Bar & Restaurant, Porvoo