Kotimaa,  Turku,  Yleinen

Uusi Apteekki, Turku

Yhdet ensimmäisistä elokuvista, joita olemme katsoneet yhdessä, ovat olleet Vares-leffat. Molempia miellyttäviä leffoja oli alkuun hieman vaikea keksiä, mutta Vareksesta pidimme molemmat, ja jos en ihan väärin muista, olemme katsoneet ne kaikki yhdessä.

Vares-leffoilla on hyvä fiilistellä Turkua, joka näkyy elokuvissa ilahduttavan paljon. Olen kuullut, että Turussa järjestetään jopa kiertokävelyjä Vares-leffojen henkeen. Kävelyillä kierrellään elokuvista tuttuja paikkoja. Yksi niistä on Uusi Apteekki -niminen baari, josta minulla on vähän nolo, tai ainakin hieman harmistuttava, tarina kerrottavana.

Tarina kertoo ensimmäisestä yhteisestä Turun reissustamme muutamia vuosia sitten. Olimme kävelleet koko päivän pitkin kaupunkia ja jalkamme huusivat lepoa. Etsimme paikkaa jossa istahtaa hetkeksi alas ja tilata huurteinen. Jokilaivat olivat syyskuussa kiinni, joten olimme hieman sormi suussa.

Kävelimme Kaskenkatua pitkin kun huomasimme tutunnäköisen kyltin. Uusi Apteekki. Näyttää ja kuulostaa niin tutulta, mutta emme millään keksi missä yhteydessä olemme kuulleet nimen aiemmin. Meinaamme mennä sinne sisään, mutta ajattelemme paikan olevan nimensä mukaisesti joku apteekki, varmaan Vareksesta tuttu, ja koska haluamme vain istahtaa hetkeksi alas juomaan, emme jaksa mennä katsomaan tuota “apteekkia”.

Hieman tarkemmalla silmällä olisimme saaneet huomata paikan olevan juurikin etsimämme levähdyspaikka, mutta ei, urpot kävelevät sen ohi ja jatkavat baarin etsimistä. Voi jospa vain olisimme astuneet ovesta sisään. Mikä ihana yllätys se olisikaan ollut, kun olisimme nähneet elokuvista tutun baarin ja saaneet levähtää hetken sen tuoleilla.

Viimeisimmällä Turun reissulla olimme viisaampia. Olimme katsoneet reissujen välissä ainakin yhden Vares-leffan ja huomanneet typeryytemme. Se Uusi Apteekki oli baari! Miten me ei sitä muistettu! No, ensi kerralla sitten tutustumme kyseiseen baariin paremmin.

Ja niin myös teimme. Tosin ajoitus oli siinä mielessä hieman huono, että vatsassani kasvava vauva ei varmastikaan olisi arvostanut oluen lipittämistä. Päätimme silti mennä katsastamaan elokuvista tutun baarin. Voisin juoda limua samalla kun Henkka nautiskelee tuopillisen olutta.

Uusi Apteekki on valittu vuoden olutravintolaksi vuonna 2015, joten odotukset olivat korkealla. Yllätyin kuitenkin siitä, miten paljon ravintolalla oli tarjota myös alkoholittomia oluita. Menin ihan hämilleni kun minulla oli jopa valinnanvaraa.

Olin toivonut hiljaa mielessäni että baarista saisi edes yhtä sorttia alkoholitonta olutta, mutta asiantunteva baarimikko luetteli niin montaa eri lajia, että jouduin ihan miettimään mitä haluaisin. Tilasin alkoholittoman vehnäoluen ja se oli hyvä valinta.

Oluet tilattuamme katselimme ympärillemme. Vanhaan apteekkiin rakennettu baari on kuin aikamatka menneeseen ja sen hyllyillä on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Yhdeltä seinustalta löytyy lautapelejä, joiden kimppuun hyökkään heti innoissani.

Meinaamme pelata paikan hengen mukaisesti Vares-peliä, mutta emme jaksa paneutua sen sääntöihin lyhyellä visiitillämme. Onneksi pelivalikoima on runsas ja lautapelikasasta löytyy monta muutakin hyvää vaihtoehtoa. Päätämme lopulta pelata muutaman nopean kierroksen niin ikään miljööseen hyvin sopivaa olutaiheista tietopeliä.

Uusi Apteekki on mukava paikka istahtaa hetkeksi alas tai viettää hieman pidempi tovi lautapelien äärellä. Pystypöytien lisäksi syvemmältä baarista löytyy pöytäryhmiä ja tilaa on enemmän kuin äkkiseltään näyttäisi. Vierailumme aikana koko Turku oli hiljainen, mutta kiireisempään aikaan tänne mahtuu aimo joukko Vareksen innoittamia baarissa piipahtajia. Me piipahdamme Uuteen Apteekkiin varmasti seuraavallakin Turun reissullamme.

4 kommenttia

  • Martina

   Kiitos kommentista ja kiva jos vinkistä on iloa! Uusi Apteekki on hauska paikka vaikkei tietäisi Vareksesta mitään. Vanhaan apteekkiin tehty baari on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja miljöönä mieleenpainuva.

 • Tuula

  Enpä itsekään ole koskaan käynyt sisällä tuolla vaikka nimi uusi apteekki kuulostaa tutulta ja olen varmasti siitä ohi kävellyt. Pitää laittaa se muistiin seuraavaa Turun reissua varten. Asustelen itse Lahdessa, mutta yleensä tulee kyllä käytyä Turussa joka kesä, se on niin kiva kesäkaupunki.

  • Martina

   Turku on ihana kesäkaupunki. Suuntaan sinne itsekin melko usein tästä melkein naapuristasi Järvenpäästä. Uusi Apteekki on hauska kokemus! Helsingissähän on nykyään myös vähän samantyylinen viinibaari Apotek. Täytyy käydä testaamassa sekin joskus.