Kasvisruoat,  Lisukkeet,  Reseptit,  Yleinen

Sitruunarisotto

Risottokokki on päässyt taas irti ja tällä kertaa kehittelin kesäisen raikkaan sitruunarisoton. Pirteä maku syntyi valkoviinistä, sitruunan mehusta ja sitruunan kuoresta. Joukkoon sekoitin ison kasan parmesaania ja annos viimeisteltiin paahdetuilla pinjansiemenillä sekä persiljasilpulla, asiaankuuluvaa öljylorausta unohtamatta.

Sitruunarisottoa nautittiin meillä pääsiäisenä, mutta raikas risotto sopii mainiosti myös kesään. Tai oikeastaan jos minulta kysytään, voi tätä syödä ilolla ihan ympäri vuoden. Risotto toimii hyvin sellaisenaan, mutta ei pistä myöskään pahitteeksi, jos sen kaverina tarjoillaan kalaa tai kanaa.

Sitruunarisotto

2-4 annosta

– 3 dl risottoriisiä
– öljyä
– sipuli
– sitruuna
– litra kasvislientä
– 1 dl valkoviiniä
– 100-200 g parmesaania raasteena (myös grana padano tai pecorino käy)
– nokare voita
– pinjansiemeniä
– persiljaa

Aloita vaikkapa paahtamalla pinjansiemenet kuivalla pannulla niin että ne ruskettuvat hieman, mutta eivät pala.

Pilko sitten sipuli ja kuullota sitä sekä risottoriisiä pannulla öljyssä. Raasta sitruunan kuoresta keltainen osa. Lisää pannulle sitruunankuori, viini ja purista sitruunasta vielä mehutkin joukkoon. Anna niiden imeytyä ja aloita sitten kasvisliemen lisäily.

Lisäile lientä kauhallinen kerrallaan, sekoittele ja anna imeytyä, kunnes lisäät seuraavan kauhallisen. Jatka tätä, kunnes riisi on al denteä. Lisää lopuksi nokare voita, suurin osa raastetusta juustosta ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Viimeistele valmis annos juustoraasteella, persiljalla, pinjansiemenillä sekä lorauksella hyvää oliiviöljyä. Nauti mieluiten sen viinin kera, jota lorautit risottoon sen keittelyn alkuvaiheessa. Hyvä seurakaan ei ole pahitteeksi. Muista ettei risotto odota syöjiään vaan se on parhaimmillaan heti valmistuttuaan!

Kommentit pois päältä artikkelissa Sitruunarisotto