Kasvisruoat,  Pastaruoat,  Reseptit,  Yleinen

Makumatka Sisiliaan – Pasta alla Norma ja Pasta con le Sarde

Kirjoittelin teille jo aiemmin Sisilian ruokakulttuurista ja haluaisin palata aiheeseen vielä hetkeksi. Kahden pastan verran, sillä ilman niitä ei oikeastaan voida puhua sisilialaisesta ruoasta. Sivusinkin näitä pastoja jo edellisessä jutussa, mutta puhutaan niistä vielä hieman lisää. Reseptien kera, luonnollisesti.

Kaikkialla Italiassa syödään pastaa ja kaikilla maakunnilla on omat pastaerikoisuutensa. Sisiliassa kaksi perinteisintä pasta-annosta tottelevat nimiä Pasta alla Norma ja Pasta con le Sarde. Ensimmäisessä maistuu munakoiso, tomaatti ja ricotta kun taas jälkimmäinen koostuu fenkolista, sipulista ja anjoviksesta ja sen erikoisuus on pastan viimeistelyssä käytetty leipämuru. Kuulostaa mielenkiintoiselta.

Tokihan meidän oli testattava molempia klassikkopastoja ja hyviä ne olivatkin. Minä pidin enemmän hauskasta suolaisen makeasta Pasta con le Sardesta kun taas perinteisempiä makuja sisällään pitävä Pasta alla Norma oli enemmän Henkan mieleen. Tässä molempien reseptit sisilialaista ruokailottelua varten.

Pasta alla Norma
4 annosta

– munakoiso
– 1 iso sipuli (tai pari pientä)
– 3 tomaattia
– yksikyntinen valkosipuli
– basilikaa
– ricottajuustoa (tai parmesaania/pecorinoa)
– pastaa, putkimaista tai pitkulaista (esim. penne)
– puolikas chili

Pilko munakoiso ja paahda palaset öljyssä. Öljyä kannattaa lorauttaa reippaasti, sillä munakoiso imaisee sitä paljon itseensä. Mausta munakoisot suolalla ja pippurilla.

Pilko sipuli, valkosipuli ja chili. Lisää ne pannulle munakoisojen kera ja kuullottele pienemmällä lämmöllä. Pilko myös tomaatit ja heitä mukaan pannulle.

Keitä pasta suolavedessä ja lisää valutettu pasta pannulle. Sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja öljyä. Lisää lopuksi vielä basilika sekä ricotta-juusto. Ricottan puutteessa voit käyttää myös pecorinoa kuten me teimme, tai tuttua ja turvallista parmesaania.

Pasta con le Sarde
4 annosta

– pari viipaletta leipää (meillä oli tummaa paahtoleipää)
– fenkoli
– sipuli
– pinjansiemeniä
– anjovista/sardiinia
– sahramia
– rusinoita
– spaghettia

Tee ensin leipämuru pilkkomalla leipä pieneksi. Voit hoitaa homman joko veitsellä tai monitoimikoneessa. Levitä murut uunipellille ja paahda 175-asteessa niin, että leivästä tulee rapeaa. Varo ettei leipämuru pala, paahtuminen tapahtuu yllättävän nopeasti.

Pilko sitten sipuli ja fenkoli ja kuullota niitä pannulla öljyssä niin kauan, että fenkolikin pehmenee. Paahda odotellessasi pinjansiemenet kuivalla pannulla. Keitä myös pasta hyvin suolatussa vedessä kun fenkolit ja sipulit alkavat olla pehmeitä.

Lisää sitten pannulle anjovikset tai sardiinit, pinjansiemenet ja rusinat. Mausta sahramilla ja tarkista maku. Voit lisätä tarvittaessa hieman pippuria tai suolaa.

Kippaa keitetty spaghetti pannulle, sekoita kaikki hyvin keskenään ja ripottele valmiin annoksen päälle leipämurua.

Kommentit pois päältä artikkelissa Makumatka Sisiliaan – Pasta alla Norma ja Pasta con le Sarde