Makumatka Sisiliaan
Sisilialainen ruokakulttuuri on täynnä upeita makuja. Välimeren suurimman saaren ruokakulttuuri on muovaantunut aikojen saatossa lämpimälle ilmastolle suotuisien raaka-aineiden sekä saaren hedelmällisen maaperän myötä täyteläisen herkulliseksi. Sille ovat antaneet omat vivahteensa niin arabit, normannit kuin kreikkalaisetkin ja saaren ruokakulttuuri onkin ilahduttavan monimuotoista.
Sisilialainen keittiö pursuaa mehukkaita sitrushedelmiä, maukasta munakoisoa, herkullisia kapriksia ja punaposkisia tomaatteja. Arabien vaikutus Sisilian ruokakulttuuriin näkyy runsaassa pähkinöiden, mantelien ja kuivattujen hedelmien käytössä, kun taas normannien peruja on kuivatun turskan käyttö ruoanlaitossa. Merenelävät ovat muutenkin kovassa huudossa tällä vulkaanisella saarella.
Messina, Sisilia
Kuten muuallakin Italiassa, myös Sisiliassa rakastetaan hyvää oliiviöljyä, pizzaa ja pastaa. Pastalaaduista suositaan putkimaisia ja pitkulaisia pastoja, kuten spaghettia, bugatonia ja rigatonia. Sisilian tunnetuin pastaruoka on munakoison, tomaatin ja ricotta-juuston kanssa tarjottava Pasta alla Norma. Myös hieman erikoisempi leipämuruseoksella viimeistelty fenkolia, sipulia ja anjovista yhdistelevä Pasta con le Sarde on maistamisen arvoinen. Jos pastareseptit kiinnostavat, pysy kuulolla, sillä näitä molempia pastoja on testattu Keltaisessa keittiössä varsin onnistuneesti.
Alkupalaksi tai välipalaksi katukojusta kannattaa maistaa arancini-nimistä riisipalloa, jonka appelsiinia tarkoittava nimi tulee riisipallon kullankeltaisesta pinnasta ja pyöreästä muodosta. Myös jälkiruoalle kannattaa jättää tilaa, sillä niitä sisilialaiset rakastavat.
Cannolo
Yksi saaren herkullisimmista makeista herkuista on cannolo eli pehmeää ricottatäytettä sisältävä taikinaputkilo, joka on viimeistelty usein tomusokerilla, pähkinärouheella tai muilla syötävillä koristeilla. Myös italialainen jäätelö gelato sekä sen sisilialainen vedestä ja sokerista tehty kylmä herkku granita maistuvat hyvin Välimeren kuumuudessa kylpevällä saarella.
Sisilialaisilla viinitarhoilla tuotetaan täyteläisiä auringon kypsyttämiä viinejä. Suosituin rypäle on Nero d’Avola. Sisilialaiset rakastavat myös Limoncelloa, joka maistuu ihanan raikkaalta aterian päätteeksi.
Ennen kuin alamme kaikki varailla ruokamatkaa Sisiliaan, haluan vinkata teille kivasta arvonnasta, jossa voi voittaa 1000 euron matkalahjakortin. Kun olet osallistunut kilpailuun täällä voit fiilistellä herkullista Sisiliaa vaikkapa saaren perinteisellä munakoisoherkulla caponatalla. Caponatan kaveriksi sopii lempikalasi tai voit syödä sitä sellaisenaan joko kylmänä tai lämpimänä.
Caponata
– 2 munakoisoa
– punasipuli
– oreganoa
– 2 valkosipulin kynttä tai yksikyntinen valkosipuli
– 3-4 tomaattia
– 1 rkl yrttietikkaa
– kapriksia
– vihreitä oliiveja
– persiljaa
Pilko munakoiso. Jätä palat tarpeeksi isoiksi, sillä ne menevät kasaan kypsyessään. Paahda munakoisoja öljyssä pannulla. Anna niiden ruskistua kunnolla. Mausta koisot oreganolla.
Pilko sipulit ja persilja. Lisää ne pannulle ja vähennä lämpöä ettei sipulit pala. Pilko myös tomaatit ja lisää ne sekä oliivit ja kaprikset. Anna hautua 10-15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa myös öljyä. Caponata ei saa olla kuivaa.
Yhteistyössä Rantapallo ja Aurinkomatkat.