Kasvisruoat,  Keitot,  Reseptit,  Yleinen

Fenkolikeitto ja oliivigremolata

Niin paljon kuin rakastankin Italiaa ja sen keittiötä, eivät saapasmaan keitot ole onnistuneet vakuuttamaan minua aivan täysin. En kuitenkaan halunnut uskoa, että lempimaassani saadaan aikaiseksi vain tylsiä ja hieman mauttomia lirukeittoja, jollaisia eräässä Riminin hotellissa tarjottiin, joten otin keittokirjan toiseen ja soppakauhan toiseen käteen ja aloin keitellä italialaista fenkolikeittoa.

Maistaessani pelkkää keittoa, en ollut vieläkään aivan vakuuttunut, mutta kun pilkoin ohjeen mukaisen oliivigremolatan ja ripottelin sitä sopan päälle, tajusin tämän annoksen jujun. Jep, se on se gremolata, jonka vahvoja makuja pehmeä keitto tasoittaa juuri sopivasti. Tärkeä sivuosa on myös sitruunalla, joka viimeistelee keiton raikkaudellaan. Nyt uskon, että italialaiset osaavat tehdä myös hyviä keittoja.

Fenkolikeitto

4 annosta

– 3 kevätsipulia
– loraus öljyä
– 2 perunaa
– 1-2 fenkolia
– 1 sitruuna
– 1 l kasvislientä
– suolaa ja pippuria

Kuullota pilkottuja kevätsipuleita öljyssä kattilan pohjalla. Pilko ja kuori perunat sekä fenkoli. Jos fenkolissa on lehtiä, ota ne talteen gremolataa varten. Kippaa pilkotut perunat ja fenkolit sekä sitruunankuori kattilaan. Sekoittele hetki niin että kaverit hieman pehmenevät.

Lisää liemi ja kiehauta. Anna porista kannen alla noin puoli tuntia. Soseuta keitto, mausta suolalla ja pippurilla sekä sitruunan mehulla. Tarkista maku.

Oliivigremolata

– valkosipulin kynsi
– sitruunan raastettu kuori
– persiljaa
– oliivia

Pilko valkosipulinkynsi, persilja ja oliivit pieneksi silpuksi. Lisää joukkoon sitruunan kuori, ja jos keittoa varten ostamassasi fenkolissa oli lehtiä, silppua myös ne gremolataan.

Kommentit pois päältä artikkelissa Fenkolikeitto ja oliivigremolata