Joulu,  Reseptit

Perinteinen sienisalaatti

Niin kuin iskä sen tekee. Jouluksi.

Sienisalaatti on kuulunut joulun lempimakuihini pienestä pitäen. Ahmin sitä sellaisenaan, perunan kanssa ja leivän päällä. Suolaisen joulutortun täytteeksikin se sopii.

Kaupan sienisalaatit ovat kuitenkin tuottaneet kerta toisensa jälkeen pettymyksen. Ne ovat liian pliisuja, rakenteeltaan vääränlaisia ja mauttomia. En ole löytänyt kaupasta yhtäkään edes lähelle iskän tekemää sienisalaattia päässyttä, joten teen tästedes sienisalaattini itse. Iskän reseptillä.

Perinteinen sienisalaatti

  – n. 4 dl sekasieniä
  – 2 dl ranskankermaa
  – 1-2 sipulia
  – öljyä
  – persiljaa
  – suolaa
  – sokeria
  – mustapippuria

Pilko sienet pieniksi ja laita ne siivilään tai kulhoon. Hulauta reippaasti suolaa päälle ja sekoita hieman. Anna sienien suolautua muutama tunti. Äläkä pelästy suolan määrää: Se huuhdellaan myöhemmin pois.

Pilko sipuli ja kuullota sitä matalalla lämmöllä pienessä tilkassa öljyä niin kauan, että sipuli muuttuu hieman läpikuultavaksi. Siirrä sipulisilppu sitten kulhoon ja ripottele päälle 1-2 tl sokeria sekä ihan vähän suolaa. Sekoita ja anna jäähtyä rauhassa.

Kun sienet ovat suolautuneet vähintään pari tuntia, huuhtele niistä liika suola pois ja paahda sieniä sitten kuumalla pannulla niin, että niistä lähtee liika vesi pois. Et halua vetistä sienisalaattia.

Kun sienet ja sipulit ovat jäähtyneet, sekoita ne ensinnäkin keskenään ja kippaa sen jälkeen sekaan ranskankermaa (smetanakin käy) ja pilkottua persiljaa (tai rakuunaa). Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja tarkista maku.

Kommentit pois päältä artikkelissa Perinteinen sienisalaatti