Järvenpää,  Kotimaa,  Yleinen

Trattoria Il Colosseo, Järvenpää

Järvenpäähän avattiin viime vuoden lopulla italialainen ravintola nimeltä Trattoria Il Colosseo. Keskustassa Sibeliuksenkadulla sijaitseva ravintola tarjoilee italialaisia pizzoja, pastoja, risottoja, salaatteja ja onpa listalla yksi hampurilainen ja muutama jälkiruokakin.

Ravintolan ruoat tehdään alusta alkaen itse tuoreista raaka-aineista italialaista makumaailmaa kunnioittaen. Tarjolla on arkipäivisin myös lounas ja kahvilasta saa pientä purtavaa italialaisten kahvien kaveriksi.

ilcolosseo-8

ilcolosseo-2

Kuulostaa aivan meidän paikaltamme. Pieni pala Italiaa keskellä Järvenpäätä. Tätä täytyy kokeilla! Il Colosseo sijaitsee suoraan sanoen melko luotaantyöntävän näköisessä rakennuksessa, mutta menemme silti toiveikkaina sisään.

Pieni ravintolasali ei ole mikään kauneuden ruumiillistuma, mutta sisustuksesta löytyy kivoja pieniä italialaisia yksityiskohtia ja fiilis on hyvällä tavalla kulahtaneen kodikas. Sellainen kuin trattorioissa yleensä. Täällä mennäänkin ruoka edellä ja sehän on tärkeintä.

ilcolosseo-7

ilcolosseo-6

Ensimmäisellä kerralla testaamme paikan pizzoja, joita listalta löytyy lukuisia. Minä herkuttelen ihanan valkosipulisella Cacciatoralla, joka on hieman kärähtäneistä reunoista huolimatta herkullista. Yksinkertaisessa pizzassa on juuston ja tomaattikastikkeen lisäksi vain salamia ja valkosipulia, eikä muuta sitten tarvitakaan kun perusasiat on kunnossa. Rapea pohja, hyvä tomaattikastike ja tuore mozzarella. Toimii.

Henkka tilaa vaihtuvien Gourmet pizzojen listalta Choripollon, jonka päällä on kanaa ja chorizoa kermaisessa currykastikkeessa. Pizza on hauskan erilainen ja ehdottomasti herkullinen. Olemme hyvin tyytyväisiä pizzahetkeemme, mutta haluamme testata myös muita ruokia ennen kuin annamme lopullisen arvion ravintolalle.

ilcolosseo

Niinpä suuntaamme Il Colosseoon pian uudestaan. Visiittimme osuu Naistenpäivälle, jolloin suosittu ravintola on niin täynnä, että joudumme kääntymään ovelta takaisin. Olisi pitänyt tajuta tehdä pöytävaraus. Ei muuta kuin uusi yritys viikon päästä, jolloin mahdumme syömään. Ruokailijoita on kuitenkin tavallisena tiistai-iltanakin mukavasti. On kiva nähdä että italialainen ravintola kerää asiakkaita.

Pistämme ravintolan todelliseen tulikokeeseen ja tilaamme tagliatelle al ragua sekä risottoa. Kokemustemme mukaan risotto on helppo sössiä ihan jopa paikan päällä Italiassa ja Suomessa saa harvoin oikeanlaista hyvää risottoa. Otamme kuitenkin riskin, sillä luotto italialaiseen osaamiseen on kova.

ilcolosseo-10

Kun risotto tuodaan pöytään hymyilen tyytyväisenä. Tämä on ainakin riittävän valuva risotto, sillä riisiä tuskin näkyy kastikemaisen koostumuksen alta. Paksu risotto maistuu siltä miltä pitääkin, annoksessa oleva tuoremakkara on hyvää ja koostumus on oikeanlainen, mitä nyt itse pitäisin hieman enemmän al denteksi jätetystä riisistä. Oikein hyvä suoritus kuitenkin ja mikä parasta, tunnen olevani Italiassa kun herkuttelen risotollani italialaisen musiikin soidessa taustalla.

ilcolosseo-9

Myös ragu on hyvä keino testata italialaisen ravintolan autenttisuus. Oikeaoppinen italialainen jauhelihakastike on siis nimeltään ragu, ei bolognese, ja sitä haudutetaan pitkään ja hartaasti ennen tarjoilua. Ragu tarjoillaan useimmiten tagliatellen kanssa, ei koskaan spaghetin kera, sillä italialaisten mielestä kastike ei tartu spaghettiin oikealla tavalla. Nämä tällaiset pastalajikkeisiin liittyvät jutut ovat hyvin tärkeitä Italiassa. Spaghetti bolognesea ei siis ole italialaisittain olemassa, vaan ruokalaji on nimeltään tagliatelle al ragu. Aivan kuten Il Colosseon ruokalistalla lukee.

Siispä testaamme myös ragua ja se maistuu samalta kuin viime syksynä Italiassa. Kastiketta on riittävästi ja annos riittää hyvin sammuttamaan nälän. Il Colosseon ruoat eivät ehkä ole tajunnanräjäyttäviä, vivahteikkaita ja kekseliäitä elämyksiä, eikä niin ole varmasti tarkoituskaan. Sen sijaan annokset ovat ehdottoman italialaisia. Sellaisia kuin italialaisessa trattoriassa kuuluukin olla. Hyvää ja täyttävää perusruokaa edullisesti. Tänne onkin hyvä suunnata hetkeksi leikkimään Italiaa ja niin mekin aiomme tehdä vielä monta kertaa uudestaan.

ilcolosseo-3

Ravintolasta voi tilata pizzan myös mukaan (ei koske Gourmet pizzoja), jolloin yhden pizzan hinnaksi jää 8 euroa. Hinta-laatusuhde on erinomainen. Pizzat, pastat ja risotot maksavat kaikki alle kympin ja Gourmet pizzatkin vain muutaman euron yli kympin. Salaatin saa kuudella tai kahdeksalla eurolla, lasten annokset maksavat vitosen ja kupillinen espressoa kustantaa 1,50 euroa. Näillä hinnoilla ravintolan nuhjuinen ulkonäkö ohitetaan olankohautuksella ja istutaan hyvillä mielin pöytään herkuttelemaan italialaisilla ruoilla.

Pieni pala Italiaa keskellä Järvenpäätä. Tämä todellakin on meidän paikkamme.

ilcolosseo-4

4 kommenttia

 • Minka

  Kuulostaa hyviltä ravintolakokemuksilta! 🙂 Ehkäpä meidänkin pitäisi antaa vielä toinen mahdollisuus, sillä ekan visiittimme jälkeen jäi sen verran huono kuva kyseisestä paikasta ettei ole tullut toiste mentyä. Odotimme yksinkertaista tomaatti-mozzarellasalaattia hieman yli tunnin, jonka jälkeen ruoka tuotiin pöytään kesken alkupalaksi tilaamamme salaatin syönnin. Myös veden saimme pöytään vasta samaan aikaan alkusalaatin kanssa, vaikka kerkesimme sitä pyytelemään tarjoilijalta jo kahteen kertaan siinä odotellessa. Tilaamamme limut unohtuivat myös pöydästä pizzojen tultua, joten niitäkin kävimme vielä erikseen pyytämässä tiskiltä.

  Meidän molempien pizzat olivat jääneet omaan makuun aivan liian vaaleiksi, mutta hyvällä ruokahalulla ne kuitenkin söimme. Nuo teidän pizzat näyttävät kyllä huomattavasti paremmilta! Vähän taisi olla myös alkukankeutta, kun kävimme syömässä vähän sen jälkeen kun ravintola oli vasta avattu.

  Parasta koko ravintolaillassa oli, kun sieltä meni sähköt ja kaikkiin pöytiin sytytettiin kynttilät. Silloin oli tunnelma kohdillaan ja toivoimmekin, että sähköt eivät tulisi takaisin ollenkaan sen illan aikana 🙂

  • Martina

   Toivotaan että teidän kohdallanne kyse oli vain alkukankeudesta. Olen itse asiassa kuullut muualtakin, ettei Il Colosseon alku ollut ihan parhaasta päästä vaan ongelmia on ollut muidenkin kohdalla. Meidän vieraillessa ravintolassa on homma toiminut kuitenkin hyvin. Uskoisin siis, että ravintolalle kannattaa antaa vielä mahdollisuus. Kerro sitten miten kävi jos käyt Il Colosseossa vielä! Kuulostaa muuten tosi tunnelmalliselta tuo sähkökatko kaikkine kynttilöineen. 🙂

 • Mika / Lähtöportti

  Käytiin tässä yhtenä päivänä testaamassa Il Colosseo. Piti löytää äkkiä joku ruokapaikka Järvenpäästä ja Colosseon nimi oli jäänyt mieleen tämän postauksen otsikosta, vaikken ollut tekstiä lukenutkaan. Kiitos siis vinkistä! Meinasin tosin kääntyä heti ovelta ympäri, kun näin ensimmäisenä seinällä Milanin pelipaidan. Väärä joukkue, erittäin väärä! Ja sitten vielä kaulaliinakin… Lepyin kuitenkin punavalkoruutuisten pöytäliinojen ansiosta, ne ovat yleensä hyvä merkki. Yksinkertaisessa sisustuksessa oli jotain, mistä jostain oudosta syystä tykkäsin, ehkä se oli tosiaan aitoitalialaiseen tapaan kulahtanut.
  Ruoka oli hyvää, bucatinit melko täydellisesti al dente ja annoskoot reiluja. Pastakastiketta ehkä hieman enemmän kuin Italiassa yleensä. Hinta-laatusuhteen erinomaisuudesta olen täysin samaa mieltä. Miinusta kuitenkin anniskeluoikeuksien puuttumisesta. Nyt käydessämme emme niitä kaivanneet, mutta kun tätä voisi muuten jopa harkita illallispaikaksi…
  Loppuun vielä pieni miinus siitäkin, että taustalla soi pelkkää Ramazzottia. Ei minulla mitään Erosta vastaan ole, mutta on se kumma, kun suurimmassa osassa Suomen italialaisia ravintoloita kuulee vain hänen tai Laura Pausinin musiikkia. Siinä maassa kun kuitenkin riittäisi artisteja vaikka kuinka paljon.

  • Martina

   Anniskeluoikeuksia moni tuntuu kaipaavan ainakin Järvenpään Facebook-ryhmässä käydyn keskustelun perusteella ja toki ruoan kanssa olisi kiva maistella lasi hyvää italialaista viiniä tai tuopillinen olutta, mutta nyt en sattuneesta vauvamahasyystä edes huomannut anniskeluoikeuksien puuttumista. Ehkä sellaiset saadaan myöhemmin. Ja ehkä silloin taustalle on saatu soimaan muutakin kuin Ramazzottia tai Pausinia. Minä en kiinnittänyt niin tarkkaan huomiota taustamusiikkiin, ilahduin vain kun se oli italialaista. 🙂 Muissa italialaisissa ravintoloissa olen kuitenkin kiinnittänyt huomiota ihan samaan ja toivoisin että soimaan saataisiin muutakin kuin Pausinia tai Ramazzottia. Italiassa on niin paljon muutakin hyvää musiikkia ja meillä kuunnellaankin kotona usein italialaista radiokanavaa. Ihan parasta lääkettä Italia-ikävään! Tai ehkä se todellisuudessa vaan pahentaa sitä.. 🙂 Il Colosseon sisustus oli jotenkin hämmentävä. En normaalisti viehättyisi niin kulahtaneesta paikasta, mutta jokin siinä viehätti (ehkä tosiaan se aitoitalialainen kulahtaneisuus) enkä minä osannut ottaa kantaa pelipaitaan ja kaulaliinaankaan. Onneksi pöytäliinat saivat sinut leppymään! 😀 Maistoitteko muuten ollenkaan pizzaa? Se on mielestäni Il Colosseossa parasta, vaikka pidin kovasti risotostakin ja Henkalle upposi hyvin pasta.