Aamiaiset ja brunssit,  Leivät,  Reseptit,  Yleinen

Parsaleipä

Parsa on ehdottomasti yksi kevään lempimauistani. Se taipuu moneen ja maistuu ihanasti keväältä ja kesältä. Terveellistäkin parsa on, etenkin kun sen upottaa hollandaiseen ja viimeistelee annoksen pekonilla. Eiku..

Yksi perinteisimmistä tavoista syödä parsaa on koota parsaleipä, jossa vihreä parsa saa kaverikseen juurikin parasta ystäväänsä hollandaisea sekä sisältä valuvaksi jätetyn uppomunan. Me lisäsimme annokseen tietysti myös ystäväämme pekonia rapeutta tuomaan, hieman potkua srirachasta sekä kevään lempiyrttiäni ruohosipulia.

Parsaleipä on ihana viikonloppuaamun aamiainen tai maukas kesäpäivän lounas. Siinä yhdistyy monta vaikeana pidettyä asiaa, kuten hollandaise-kastikkeen valmistus, uppomunan tekeminen ja parsan keittäminen, mutta uskokaa kun sanon, etteivät ne nyt niin vaikeita asioita ole. Jos mekin osattiin niin sinäkin osaat. Seuraa vain alla olevia ohjeita. Tiesitkö että uppomunan voi valmistaa helposti kelmussa? Nyt tiedät ja kohta olet toivottavasti jo kokeillutkin sitä. Aloitetaan:

parsaleipä-3

Parsaleipä

4 annosta
– 4 palaa leipää (esim. paahtoleipä)
– srirachaa tai muuta chilikastiketta
– 170 g pekonia
– 500 g parsaa
– 4 uppomunaa (katso resepti alhaalta)
– ruohosipulia
– hollandaise-kastiketta (katso resepti alhaalta)

Leikkaa parsasta puumainen varsi pois ja kuori tarvittaessa hieman vartta, jos kuori näyttää paksulta. Minä kuorin parsani lähes aina, mutta ohuita vihreitä parsoja ei välttämättä tarvitsisi. Keitä parsoja suolatussa vedessä 3-5 minuuttia parsan varren paksuuden mukaan. Paksuja kauemmin kuin ohuita, luonnnollisesti.

Pilko pekoni ja ruskista se pannulla. Ruskista keitetyt parsat nopeasti samalla pannulla pekoninrasvassa. Pilko ruohosipuli pieneksi silpuksi.

Valmista uppomunat ja hollandaise-kastike alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Paahda leivät ja voitele ne kevyesti srirachalla tai muulla chilikastikkeella. Asettele leivän päälle parsaa. Meillä kuvassa on vain kaksi tankoa, mutta todellisuudessa ladoimme annoksillemme lopulta aika paljon enemmän parsaa.

Asettele uppomuna parsan päälle ja kaada päälle hollandaise-kastiketta. Viimeistele annos pekonilla ja ruohosipulisilpulla.

Uppomuna

4 annosta
– 4 kananmunaa
– hieman öljyä
– ripaus suolaa

Asettele tuorekelmua syvän kupin tai astian päälle niin että voit rikkoa kananmunan siihen. Voitele kelmu kevyesti öljyllä ennen kananmunan rikkomista. Mausta rikottu kananmuna ripauksella suolaa. Sido kelmuun tiivis solmu ja yritä jättää sisään mahdollisimman vähän ilmaa. Voit käyttää sitomiseen myös keittiönarua.

Keitä kelmutettua kananmunanyyttiä 3-4 minuuttia. Me annoimme kananmunien nököttää kattilassa reikäkauhan päällä, jotteivat ne päässeet poukkoilemaan pitkin poikin kattilaa kiehuvan veden mukana. Näin saimme uppomunista myös hieman litteämpiä niin että ne oli helppo asetella annoksen päälle.

Nosta uppomuna vedestä reikäkauhan avulla ja irrota kelmu varovasti kun kananmuna on hieman jäähtynyt. Oikeaoppisessa uppomunassa valkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen valuu annoksen päälle kun kananmunan leikkaa halki.

Hollandaise-kastike

4 annosta
– 3 huoneenlämpöistä kananmunan keltuaista
– 150 g voita
– 1 rkl sitruunamehua
– valkopippuria
– suolaa

Ota kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön jos säilytät niitä jääkaapissa. Erottele keltuaiset valkuaisista. Reseptiin käytetään keltuaiset, valkuaiset voit säilöä myöhempää käyttöä varten tai paistaa niistä juuston ja Chili Explosion – mausteen kanssa pienen proteiinipitoisen munakasvälipalan niin kuin minulla on tapana tehdä.

Sulata voi, mutta älä anna sen ruskistua. Vatkaa keltuaiset kunnolla sekaisin ja lisää kuuma voi ohuena nauhana keltuaisiin koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää sitruunamehu edelleen vatkaten ja mausta kastike sitten suolalla ja valkopippurilla. Tarkista maku. Valmis! Eikä ollut yhtään vaikeaa, eihän?

parsaleipä-2

4 kommenttia

 • Maarit Johanna

  Tätä on pakko kokeilla, vaikka päätinkin jo viikko sitten, että tälle keväälle on syöty jo ihan liikaa parsaa 😀
  Löysin tuon uppomunan kelmutuksen joskus reilu vuosi sitten ja se pelasti minut aika monelta hermoromahdukselta. Oikeaoppisten uppisten keitto on aika raskasta ja hankalaa. Nyt en tee millään muulla kuin kelmulla 🙂

  • Martina

   Uppomunan tekeminen kelmun avulla on ehkä paras keksintö ikinä. Ei tarvitse jännittää onnistuuko kun homma toimii aina. 🙂 Ja hei, eihän parsaa voi koskaan syödä liikaa! Sehän on niin terveellistäkin. Etenkin pekonin ja hollandaisen kanssa. 😀

 • Heidi

  Just viikonloppuna tuskailin et uskaltasko sitä hollandeiskastiketta ruveta kokeileen, mut en sitten ruvennut ku aattelin et se on työlästä ja vaikeaa. Saat kullostaan ton sen verran helpolta, et ehkä nyt sitten kuitenki syön parsani Vappuna kastikkeella kuorutettuna. Kiitti tosta kelmuvinkistä, en oo ennen törmännytkään moiseeen. Ei sen puoleen en oo koskaan yrittänyt uppomuniakaan valmistaa 😀

  • Martina

   Se on helppoa, rohkeasti vaan kokeilemaan! Jos minä onnistuin niin onnistut sinäkin. Kokeile ihmeessä samalla myös uppomunaa. Se vasta helppoa onkin kun käyttää kelmua. 🙂