Italia,  Piemonte,  Yleinen

Vinkkejä Piemonteen

En voinut estää hymyä nousemasta kasvoilleni kun ajoimme pienellä avomallisella Fiatilla Lombardian ja Piemonten rajan yli kohti Albaa ja Langhen kukkuloita. Tuuli tuiversi hiuksia ja edessä aukesi upeat maisemat viiniviljelmineen ja pienine kylineen. Piemonte hurmasi heti jopa siinä määrin, että voisin hyvin kuvitella asuvani alueella.

Kokosin tähän postaukseen pieniä ja isoja vinkkejä sekä muita huomioita Piemonten reissultamme auttamaan muitakin alueelle matkaavia. Piemonte jää helposti trendikkäämpien Italian alueiden kuten ikisuosikki Toscanan, Cinque Terren, Sisilian, Amalfin sekä tunnettujen kaupunkien varjoon eikä siitä ole kirjoitettu yhtä paljon kuin suositummista alueista. Siksikin koin tärkeäksi jakaa vinkkini Piemonteen.

Piemonte haltuun pyörien päällä

Piemonteen pääsee helpoiten lentämällä Milanoon ja suuntaamalla sieltä joko autolla tai junalla pelipaikoille. Me vuokrasimme Malpensan lentokentältä auton ja ajoimme sillä Albaan ensimmäiseksi yöksi.

Autoilu on paras keino ottaa Piemonten pienet kylät ja viinialueet haltuun. Toinen hyvä keino liikkua Piemontessa on polkupyöräily. Pyöräilijät ovat Piemontessa kunkkuja ja Langhen kukkuloilla kulkee suosittu pyöräilyreitti kylästä toiseen. Ainakin Alba on hyvä tukikohta pyöräilijälle.

Pienien piemontelaiskylien kirjo

Alban lisäksi suosittelen käymään ainakin La Morrassa. Korkealla kukkulalla sijaitseva kylä on kaunis kuin karkki sieltä aukeavista maisemista puhumattakaan. Tee kierros La Morran vanhoilla kujilla, pysähdy näköala-aukiolle ja syö lounas Locanda Fontanazzan viehättävällä terassilla.

Moni vierailee myös Barolon kylässä, jonka suosio perustunee samannimiseen viiniin. Barolon kylä ei kuitenkaan vakuuttanut meitä varsinkaan suloisen La Morran jälkeen. Barolossa ratsastettiin liian näkyvästi viiniturismilla ja kylä oli nopeasti nähty. Itse suuntaan seuraavalla kerralla mieluummin muihin kyliin ja suosittelen samaa sinullekin.

Serralunga d’Alban kylä on suomalaisen viinimatkailijan unelma

Serralunga d’Alban on tehnyt tunnetuksi Sukuloiden perhe, joka pitää viinitilaa kylän mailla. Itse kylän keskusta on pieni ja söötti. Sieltä löytyy muutama kiva ruokapaikka, joista suosituin on Vinoteca Centro Storico. Meidän suosikiksemme nousi La Rosa dei Vini.

Serralunga d’Albassa sijaitsee myös viehättävä B&B Cascina Meriame, joka majoittaa muutamia pariskuntia kerralla. Omasta rauhasta, viinistä ja uima-altaasta kelpaisi nauttia pidemmänkin loman ajan. Lue meidän kokemuksiamme Cascina Meriamesta täältä.

Riikka ja Jyrki Sukulan viinitilalle pääsee vierailemaan kunhan varaa vierailun etukäteen. Saat silloin viinimaistiaisiakin. Lue lisää vierailusta Sukuloiden viinitilalla täältä.

Lauantaimarkkinoiden tungos saattaa yllättää

Lauantaisin Piemonten kylät saattavat olla aivan tukossa. Ainakin Albassa ja Astissa järjestetään lauantaisin markkinat, jotka keräävät paikalle suuren määrän ihmisiä. Me pyörimme ikuisuudelta tuntuvan ajan Astin jättimäisellä parkkipaikalla, jossa suorastaan tapeltiin vapaista paikoista.

Lopulta löysimme hieman sivummalta parkkipaikan kun kello alkoi olla jo sen verran, että suurimmat väkijoukot alkoivat suunnata kotia kohti, mutta olipahan tuskaa. Vältä siis hyvä ihminen Astia ja Albaa lauantaisin ainakin jos pyrit paikalle autolla.

Kulinaristit rakastavat Piemontea

Piemonte on erinomainen ruokamatkakohde etenkin jos liha maistuu. Lue Piemonten ruokakulttuurista tästä postauksesta.

Piemonte on tunnettu myös laatuviineistään, joista Barolo, Barbaresco ja Astin kuohuvat lienevät tunnetuimmat. Itse ihastuin hieman yllättäen arkisempaan Barberaan. Olen kirjoittanut lisää Piemonten viineistä tähän postaukseen.

Piemonten neljä vuodenaikaa

Me reissasimme Piemontessa kesäkuussa, jolloin kesän turistisesonki ei ollut vielä ihan täysillä käynnissä ja tunnelma oli lauantaihulinoita lukuun ottamatta rauhallinen. Alueella oli kaunista värikkäiden kukkien koristaessa kyliä ja viinimaisemia.

Syksyllä Piemontessa pääsee nauttimaan tryffelisesongin annista. Ota kuitenkin huomioon, että viinitilat sulkevat B&B:nsä usein sadonkorjuun ajaksi. Talvella Piemontessa voi tulla kerralla paljonkin lunta, joten vuorokauden vaihteluista pääsee nauttimaan. Juuri se on yksi syy sille, miksi alue kiinnostaa minua myös asumismielessä. Talvi ei yllätä Piemonten autoilijoita ainakaan kovin pahasti, sillä tiet aurataan hyvin ja alueella on myös talvirengaspakko.

Kommentit pois päältä artikkelissa Vinkkejä Piemonteen