Italia,  Toscana,  Ulkomaat,  Yleinen

Toscanan matkaopas

Toscana ei ole turhaan Italian yksi tunnetuimmista klassikkokohteista. Kumpuilevat viinialueet, rannikon leppoisat aurinkolomat ja kaupunkien historiaa huokuvat miljööt tarjoavat jokaiselle jotakin. Toscana hurmaa niin museoiden ja kulttuurin ystävät, luontomatkaajat, rannalla löhöäjät, kulinaristit kuin esteetikotkin. Nähtävyydet eivät alueella lopu kesken. Pisan kalteva torni, upea Firenze duomoineen, keskiaikainen Siena ja San Gimignanon tornikaupunki ovat vain muutamia esimerkkejä Toscanan annista. Kaikkea kokemaansa voi sulatella viettämällä rentoa rantapäivää rannikolla tai lököilemällä sisämaan viinialueiden pikkukylissä luontoa ja upeita auringonlaskuja ihaillen sekä paikallisista herkuista nauttien. Toscana on sanalla sanoen upea.

piazzalemichelangelo-6

relaisvignale-16

_c_matka_relaisvignale-25
Yleistä Toscanasta

Talon vuokraaminen Toscanasta lienee yksi legendaarisimmista ja yleisimmistä matkahaaveista. Kukapa ei haluaisi asua Italian kuuluisimman alueen kumpuilevien maisemien keskellä, ihailla upeita auringonlaskuja, syödä herkullista ruokaa, vierailla viinitiloilla ja tehdä päiväretkiä kuuluisiin italialaiskaupunkeihin, kuten Firenzeen, Sienaan ja Pisaan. Toscanalla on tarjota myös rantaelämää sekä vuoristomaisemia, mikä saattaa tulla joillekin yllätyksenä. Mielikuva Toscanasta kun on usein se kumpuileva viinialue.

Toscana on Italian ehdottomasti tunnetuin ja suosituin alue, joten etenkin kesälomasesongin aikaan alueella voi olla tungosta. Etenkin Pisa on kesällä aivan tukossa turisteista, samoin Firenze, Siena ja San Gimignano. Tämä näkyy myös hinnoissa ja Toscana onkin kalliimpi kuin viereiset alueet. Uskallankin suositella tässä Toscanan vaihtoehdoksi myös ainakin Emilia Romagnaa, vaikka toki Toscanassa on oma hohtonsa ja sekin kannattaa ehdottomasti kokea mahdollisesta ruuhkasta huolimatta.

Toscanassa kuten muuallakin Italiassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Valuutta on euro.

terrazzabrunelleschi-17

IMG_0268

IMG_1431

_c_matka_carrara

Kaupungit ja nähtävyydet

Toscanassa on lukuisia vierailemisen arvoisia kyliä ja kaupunkeja. Tunnetuimmat kaupungit lienevät Firenze, Siena ja Pisa, mutta myös Lucca ja San Gimignano ovat suosittuja. Lucca on kuitenkin yllättävän hiljainen verrattuna muihin Toscanan kaupunkikohteisiin, vaikka se suosittu onkin. Rantaelämää löytyy muun muassa Viareggiosta ja sen vieressä sijaitsevasta Lido di Camaioresta, jossa me vietimme neljä päivää häämatkallamme.

Hieman tuntemattomampi nähtävyys on lähellä Lido di Camaiorea sijaitseva Carraran marmorikaupunki. Chiantin viinialue pikkukylineen on myös ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Me suosittelemme ainakin suloista Radda in Chiantin kylää.

bisteccaallafiorentina-1

cucinapovera-1

firenze-1-2

Ruoka ja juoma

Toscanan ruokakulttuurista voit lukea kattavan postauksen täältä. Postaus pitää sisällään niin paikallisia erikoisuuksia kuin ravintolavinkkejäkin Toscanan alueelle.

IMG_0179

autojamaisema-1

Liikkuminen

Toscanassa ehdottomasti helpointa ja kätevintä on liikkua autolla, etenkin jos haluat vierailla viinitiloilla ja pikkukylissä tai jos vuokraat talon maaseudulta. Isompien kaupunkien välillä on helppo kulkea junalla.

Autoillessa on hyvä muistaa, että San Gimignanoon, kuten moneen muuhunkaan toscanalaiskaupunkiin, ei ole mitään asiaa autolla. Kyttäile siis kaikkialla Italiassa ajaessasi tien varressa olevia valkoisia kylttejä, joissa on punainen ympyrä ja musta teksti “zona traffico limitato”. Kyltin nähdessäsi älä aja kadulle. Saatat muuten saada kotiin muhkean sakon matkamuistoksi. Kiellettyjä katuja on myös muun muassa Sienassa ja Firenzessä. Ole siis tarkkana.

_c_matka_relaisvignale-26

IMG_9574

relaisvignale-24

Majoitus

Talon vuokraaminen on aivan ihana tapa nauttia Toscanasta. Vuokraa jokin ihana villa vaikka vähän isommallakin kaveriporukalla ja tehkää sieltä päiväretkiä lähiseuduille. Jos villa ei kuitenkaan kiinnosta tai jos haluat viettää enemmän aikaa kaupungeissa, on hotellielämä myös oikein hyvä vaihtoehto.

Meidän ehdoton lempparihotellimme Toscanassa on Radda in Chiantin pikkukylässä sijaitseva Relais Vignale. Radda in Chianti sijaitsee legendaarisella viinialueella ja sitä ympäröi juurikin ne ihanat kumpuilevat maisemat, joiden taakse laskeutuva aurinko tarjoaa ehkäpä upeimmat auringonlaskut mitä olen nähnyt. Älä unohda myöskään agriturismoja kun mietit majoitusvaihtoehtoja Italian lomallesi.

Toscanan rannikolla Lido di Camaioressa on mukava asustaa hotellissa. Hotel Europan sijainti on mainio, aamiainen herkullinen ja sen pihalla on kiva uima-allas. Mitä muuta ihminen tarvitsee rantalomalla? No sen rannan tietysti ja sehän on aivan siinä vieressä.

Firenzessä testasimme Hotel Vasari Palacen, joka oli oikein mainio valinta. Sienan Cannon d’Oro oli sijainniltaan loistava, mutta muuten hieman vaatimattomampi tapaus, enkä suosittele sitä puutteellisen ilmastoinnin takia helteiseen aikaan.

raddainchianti-3

fortezzamedicea-6

IMG_1471
Muuta

Toscanasta vierailee kätevästi myös Cinque Terren alueella, jonne pääsee helposti junalla. Roomakaan ei ole kovin kaukana.

Toscana muissa blogeissa:

Adalmina’s Adventures
– Elämää ja Matkoja: 1.postaus ja 2.postaus
Exploras
Liza in London
Muuttolintu
Palmuasema
Travellover
Tämä matka

WP_20150626_010

IMG_9830

IMG_1295

0 kommenttia

 • Aron / Ja sitten matkaan...

  Kiitos hienoista vinkeistä ja upeista kuvista! Toscana on kyllä hieno alue. Firenze oli mielestäni tosi kiva, Pisasta en jaksanut innostua yhtään. Pienistä kukkulakaupungeista tykkäsin. Niitähän toki Toscanassa on todella paljon, mutta omaksi suosikikseni nousi Montalcino. Kirjoittelin taannoin vierailustamme kaupungissa jälkijättöisesti jutun blogiini: http://jasittenmatkaan.blogspot.no/2016/04/toscana-roadtrip-2009-osa-3-montalcino.html

  • Martina

   Pienissä kukkulakaupungeissa on todella sitä jotakin. Montalcinoon täytynee mennä ensi kerralla. Joku muukin on muistaakseni kehunut sitä. Pisaan sen sijaan ei tarvitse palata. Se oli aika tylsä, vaikka vino torni olikin ihan veikeä näky. 😀 Kiitos myös linkistä!

  • Martina

   No niinpä! Mä oon puolitosissani miettinyt pitäisikö äitiyslomaa/hoitovapaata viettää muualla kuin Suomessa nyt kun siihen olisi tilaisuus. Tai lähinnä äitiyslomalla oli. Nyt hoitovapaalla ei ole hirveästi ylimääräistä rahaa lentoihin ja majoitukseen ja tietty Henkan työtkin pitää meidät Suomessa. Mutta silti ajatuksella on kiva leikitellä. Toscana olisi ehdottomasti yksi potentiaalinen vaihtoehto, jossa voisin viettää pidemmän aikaa.

 • Pirkko Aura

  HHHhhhrrrrmmmphhhh…Firenzesà 33 vuotta asuneena voisin kyllà hieman korjata: Firenzen tiukin turistikausi on aivan takuulla pààsiàisestà kesàkuun puoleenvàliin, ja taas syys-lokakuu. Kesàkuukausina se on aivan liian ahdistavan kuuma ja kostea – muttei mitenkààn tàpòtàysi, joten jos pinna kestàà saunaa josta ei pààse ulos kuin supermarketin tuuletetuissa tiloissa….
  Toinen iso puute oli jàttàà mainitsematta Maremman salaperàiset vanhat Etruskikaupungit, joilla on miltei typerryttàvàn viehko tunnelma, ja ….CASENTINO metsàinen vuoristoalue, jossa jokaisella kukkulalla on joko vanha linna tai luostari, Jossa Arno saa alkulàhteensà, ja joka on tàynnà ihania autenttisia pikkukylià, ja hinnat alhaisia, mutta laatu loistavaa! Etenkin patikoitsijoille alue on super!

  • Martina

   Kiitos kommentistasi ja lisäyksistäsi! En toki väitäkään oppaan olevan täydellisen kattava, siksikin olen kerännyt siihen myös kollegoideni linkkejä. Mainitsemasi paikat ansaitsisivat varmasti tulla mainituksi, mutta kirjoitan blogissani vain siitä minkä olen itse nähnyt ja kokenut, sillä haluan seistä kaikkien suositusten takana. Se on mielestäni blogien idea.

   Firenzen olen nähnyt vain kesällä ja silloinkin se oli mielestäni täynnä turisteja. Voi olla että mainitsemiisi aikoihin heitä on siellä vielä enemmän, mutta kuten sanoin, koska en ole sitä itse kokenut, kirjoitan vain kesästä josta minulla on kokemusta.

   Toivottavasti et ymmärrä väärin. Olen erittäin iloinen kommentistasi ja juuri tämän takia blogeissa on kommenttikentät, jotta myös lukijat pääsevät jakamaan vinkkejään ja kokemuksiaan sekä kertomaan jos ovat eri mieltä bloggaajan kanssa. Iso kiitos siis sinulle! Mikäli keksit vielä muita vinkkejä Toscanaan tai Firenzeen niin otan ne mielelläni vastaan.

   Itse opasta muuten päivitetään sitä myöten kun uutta kerrottavaa tulee, joten kenties seuraavan Toscanan reissun aikana käyn Maremmassa ja/tai Casentinossa ja sitten nekin pääsevät mukaan oppaaseen. 🙂

 • Susannastravels

  Hyvät kuvat! Minkä sivun kautta vuokrasitte loma-asunnon?
  homelidays sivulla on paljon loma-asuntoja Italiassa ja monilla muilla sivulla myös. Hotelleissa menee nykyään aika kovat turistiveromaksut Italiassa noin 1-5e/päivä, tosin alueesta riippuen. Mutta mieluummin minä maksan turistiveroa vaikka Venetsiassa kuin Saksassa 🙂 kun jostain syystä turistiverot on siis levinneet nyt myös Saksaan, jossa ainakin loma-asuntoihin tulee päälle ne turistiverolisät ja ennen ei. En sitten tiedä milloin turistiveroa aletaan periä myös muissa kohteissa, mutta ehkä pian

  • Martina

   Kiitos! Turistivero on vähän tylsä juttu, mutta toisaalta mielelläni minäkin maksan sitä Italiaan (koska ei ole vaihtoehtoa ja olen jo tottunut siihen). 🙂 Me ei oltu loma-asunnossa vaan hotelleissa, sillä haluttiin vähän luksusta ja ennen kaikkea helppoutta häämatkallamme. Emme jaksaneet alkaa itse kokata edes aamiaista, joten hotelli oli tällä kertaa meidän valintamme. Häämatkalla saa kaivatakin vähän luksusta ja helppoa elämää, eikö? 🙂 Ensi kerralla sitten varmastikin se loma-asunto, sillä onhan sekin ihana ja jotenkin kuuluu Toscanaan. Agriturismomajoituskin kiinnostaisi.

 • Nanna

  Mä niin revin tän sivun irti ja liimaan sen mun kansioon! 🙂

  Miehelläni on ollut pitkään haave vuokrata muutamaksi viikoksi se talo Toscanasta. Ehkä se joskus toteutuu! Toivon niin!

 • Jenni / Unelmatrippi

  Hyvä listaus monipuolisia vinkkejä! Itsellä ei ole Toscanasta kokemusta, mutta olisi mukava joskus käydä sielläkin. (Muuten olen kyllä ollut Italiassa monessakin paikassa.) Ihania kuvia myös – Toscana näyttää tosi kauniilta ja kuulostaa houkuttelevalta.

  • Martina

   Kiitos! Toscana on kaunis ja moni aloittaa Italiaan tutustumisen sieltä. Olisikin mielenkiintoista kuulla mitä mieltä olet Toscanasta kun muu Italia on jo tuttua. Minä pidin Toscanasta kovasti, mutta ihan hieman siellä häiritsi se, että turisteja oli niin paljon. Kun on vieraillut rauhallisemmissa paikoissa Italiassa, tuntui Toscana ajoittain liian turistipaikalta. Eniten siltä tuntui Pisassa ja San Gimignanossakin olisi voinut tuntua siltä, jos tornikaupunki ei olisi ollut muuten niin ihana. Toisaalta taas rannikolla ja Chiantin viinialueella oli ihanan rauhallista. Carrarassa ei näkynyt edes paikallisia. 😀

   • Jenni / Unelmatrippi

    Tämä onkin hyvä pitää mielessä – en ole kovin innoissani ajatuksesta turistilaumoista. Mutta onneksi niitä rauhallisempiakin paikkoja varmaan on mahdollista löytää. Chiantin viinialue kuulostaisi kivalta vaihtoehdolta.

    • Martina

     Joo ja korjataan nyt vielä sen verran, että minäkin kammoan turistirysiä ja välttelen pahimpia sellaisia parhaani mukaan. Minun mittapuullani Toscanassa on siis paljon turisteja, mutta ei sitä voi mitenkään verrata esimerkiksi Kanarian saarten pahimpiin turistipaikkoihin tms. Niihin nähden Toscana on paikallisen elämän tyyssija. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *