Italia,  Toscana,  Ulkomaat,  Yleinen

Toscanan matkaopas

Toscana ei ole turhaan Italian yksi tunnetuimmista klassikkokohteista. Kumpuilevat viinialueet, rannikon leppoisat aurinkolomat ja kaupunkien historiaa huokuvat miljööt tarjoavat jokaiselle jotakin. Toscana hurmaa niin museoiden ja kulttuurin ystävät, luontomatkaajat, rannalla löhöäjät, kulinaristit kuin esteetikotkin. Nähtävyydet eivät alueella lopu kesken. Pisan kalteva torni, upea Firenze duomoineen, keskiaikainen Siena ja San Gimignanon tornikaupunki ovat vain muutamia esimerkkejä Toscanan annista. Kaikkea kokemaansa voi sulatella viettämällä rentoa rantapäivää rannikolla tai lököilemällä sisämaan viinialueiden pikkukylissä luontoa ja upeita auringonlaskuja ihaillen sekä paikallisista herkuista nauttien. Toscana on sanalla sanoen upea.

piazzalemichelangelo-6

relaisvignale-16

_c_matka_relaisvignale-25
Yleistä Toscanasta

Talon vuokraaminen Toscanasta lienee yksi legendaarisimmista ja yleisimmistä matkahaaveista. Kukapa ei haluaisi asua Italian kuuluisimman alueen kumpuilevien maisemien keskellä, ihailla upeita auringonlaskuja, syödä herkullista ruokaa, vierailla viinitiloilla ja tehdä päiväretkiä kuuluisiin italialaiskaupunkeihin, kuten Firenzeen, Sienaan ja Pisaan. Toscanalla on tarjota myös rantaelämää sekä vuoristomaisemia, mikä saattaa tulla joillekin yllätyksenä. Mielikuva Toscanasta kun on usein se kumpuileva viinialue.

Toscana on Italian ehdottomasti tunnetuin ja suosituin alue, joten etenkin kesälomasesongin aikaan alueella voi olla tungosta. Etenkin Pisa on kesällä aivan tukossa turisteista, samoin Firenze, Siena ja San Gimignano. Tämä näkyy myös hinnoissa ja Toscana onkin kalliimpi kuin viereiset alueet. Uskallankin suositella tässä Toscanan vaihtoehdoksi myös ainakin Emilia Romagnaa, vaikka toki Toscanassa on oma hohtonsa ja sekin kannattaa ehdottomasti kokea mahdollisesta ruuhkasta huolimatta.

Toscanassa kuten muuallakin Italiassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Valuutta on euro.

terrazzabrunelleschi-17

IMG_0268

IMG_1431

_c_matka_carrara

Kaupungit ja nähtävyydet

Toscanassa on lukuisia vierailemisen arvoisia kyliä ja kaupunkeja. Tunnetuimmat kaupungit lienevät Firenze, Siena ja Pisa, mutta myös Lucca ja San Gimignano ovat suosittuja. Lucca on kuitenkin yllättävän hiljainen verrattuna muihin Toscanan kaupunkikohteisiin, vaikka se suosittu onkin. Rantaelämää löytyy muun muassa Viareggiosta ja sen vieressä sijaitsevasta Lido di Camaioresta, jossa me vietimme neljä päivää häämatkallamme.

Hieman tuntemattomampi nähtävyys on lähellä Lido di Camaiorea sijaitseva Carraran marmorikaupunki. Chiantin viinialue pikkukylineen on myös ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Me suosittelemme ainakin suloista Radda in Chiantin kylää.

bisteccaallafiorentina-1

cucinapovera-1

firenze-1-2

Ruoka ja juoma

Toscanan ruokakulttuurista voit lukea kattavan postauksen täältä. Postaus pitää sisällään niin paikallisia erikoisuuksia kuin ravintolavinkkejäkin Toscanan alueelle.

IMG_0179

autojamaisema-1

Liikkuminen

Toscanassa ehdottomasti helpointa ja kätevintä on liikkua autolla, etenkin jos haluat vierailla viinitiloilla ja pikkukylissä tai jos vuokraat talon maaseudulta. Isompien kaupunkien välillä on helppo kulkea junalla.

Autoillessa on hyvä muistaa, että San Gimignanoon, kuten moneen muuhunkaan toscanalaiskaupunkiin, ei ole mitään asiaa autolla. Kyttäile siis kaikkialla Italiassa ajaessasi tien varressa olevia valkoisia kylttejä, joissa on punainen ympyrä ja musta teksti “zona traffico limitato”. Kyltin nähdessäsi älä aja kadulle. Saatat muuten saada kotiin muhkean sakon matkamuistoksi. Kiellettyjä katuja on myös muun muassa Sienassa ja Firenzessä. Ole siis tarkkana.

_c_matka_relaisvignale-26

IMG_9574

relaisvignale-24

Majoitus

Talon vuokraaminen on aivan ihana tapa nauttia Toscanasta. Vuokraa jokin ihana villa vaikka vähän isommallakin kaveriporukalla ja tehkää sieltä päiväretkiä lähiseuduille. Jos villa ei kuitenkaan kiinnosta tai jos haluat viettää enemmän aikaa kaupungeissa, on hotellielämä myös oikein hyvä vaihtoehto.

Meidän ehdoton lempparihotellimme Toscanassa on Radda in Chiantin pikkukylässä sijaitseva Relais Vignale. Radda in Chianti sijaitsee legendaarisella viinialueella ja sitä ympäröi juurikin ne ihanat kumpuilevat maisemat, joiden taakse laskeutuva aurinko tarjoaa ehkäpä upeimmat auringonlaskut mitä olen nähnyt. Älä unohda myöskään agriturismoja kun mietit majoitusvaihtoehtoja Italian lomallesi.

Toscanan rannikolla Lido di Camaioressa on mukava asustaa hotellissa. Hotel Europan sijainti on mainio, aamiainen herkullinen ja sen pihalla on kiva uima-allas. Mitä muuta ihminen tarvitsee rantalomalla? No sen rannan tietysti ja sehän on aivan siinä vieressä.

Firenzessä testasimme Hotel Vasari Palacen, joka oli oikein mainio valinta. Sienan Cannon d’Oro oli sijainniltaan loistava, mutta muuten hieman vaatimattomampi tapaus, enkä suosittele sitä puutteellisen ilmastoinnin takia helteiseen aikaan.

raddainchianti-3

fortezzamedicea-6

IMG_1471
Muuta

Toscanasta vierailee kätevästi myös Cinque Terren alueella, jonne pääsee helposti junalla. Roomakaan ei ole kovin kaukana.

Toscana muissa blogeissa:

Adalmina’s Adventures
– Elämää ja Matkoja: 1.postaus ja 2.postaus
Exploras
Liza in London
Muuttolintu
Palmuasema
Travellover
Tämä matka

WP_20150626_010

IMG_9830

IMG_1295