Italia,  Pisa,  Toscana,  Ulkomaat,  Yleinen

Pisa, Italia

Keskiaikainen aukio on täynnä turisteja. Osa poseeraa valtavalla nurmialueella, vaikka se on tiukasti kiellettyä. Ja sieltähän se poliisi jo tuleekin pilliin puhaltaen häätämään turistit takaisin aidan taakse. Kaikki kuvaavat vinossa olevaa tornia, mutta minä käännän sille selän. Aukion toisella laidalla oleva kastekappeli on itse asiassa paljon kauniimpi.

Pisan kalteva torni on maailmankuulu. Valtavat turistimäärät saapuvat ihmettelemään sitä päivittäin ja aukiolla käy melkoinen kuhina. Me teimme ohikulkumatkallamme pienen päiväretken Pisaan ja totesimme kaupungin olevan nopeasti nähty. Onhan se torni hassu kun se on niin pahasti vinossa, mutta muuten kaupungilla ei ole tarjota paljoakaan.

Kastekappeli

Pisan tuomiokirkko. Ei sekään näytä ihan suorassa olevan..

Pisan kalteva torni sijaitsee Piazza del Duomolla (toiselta nimeltään Piazza dei Miracoli) yhdessä Pisan tuomiokirkon, Camposanton hautausmaarakennuksen ja San Giovannin kastekappelin kanssa. Alue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ja onhan se kieltämättä ihan vaikuttavan näköinen. Silti kaikki tuntuu jotenkin yliarvostetulta. Ei tämä nyt ihan niin ihmeellistä ole kuin mitä yleiset mielikuvat antavat olettaa.

Pisan kalteva torni on ollut vinksallaan alusta alkaen. Epävakainen maaperä ja huonot perustustyöt saivat sen kellahtamaan jo kolmannen kerroksen kohdalla. Rakennustöitä jatkettiin osissa muutaman vuosisadan ajan ja vuonna 1370 Pisan katedraalin kellotorni oli vihdoin valmis. Vinossa, mutta valmis.

Sen lisäksi että torni on kalteva, on se myös hieman mutkallakin, kun sitä yritettiin suoristaa rakentamalla ylempiä kerroksia vinoon toiseen suuntaan. Sillä lailla. Ei se ole niin justiinsa, mutta ehkä ne pohjatyöt olisi hyvä tehdä kunnolla? Niin tai näin, ilman kaltevaa torniaan Pisa tuskin olisi tällä hetkellä niin suosittu turistikohde.

Torni oli 1990-luvun lopulla suljettuna peräti 10 vuotta. Tuolloin torni uhkasi kaatua ja sen pelastamiseksi aloitettiin suoristustyöt, jolloin myös tornin perustuksia vahvistettiin. Nykyään kaltevaan torniin pääsee taas kiipeämään, ja on laskettu, että torni pysyy paikallaan seuraavat 300-vuotta.

Vaikka meillä on tapana kiivetä lähes kaikkiin vastaantuleviin torneihin, jätimme Pisan kaltevaan torniin kipuamisen väliin ja poistuimme aukiolta todeten, että tämä oli nopeasti nähty. En usko, että Pisaan tarvitsee enää palata.

Kävimme vielä ennen Firenzeen huristamista Pisassa lounaalla ja valikoimme ravintolan summanmutikassa turistien kansoittamalta kadulta. Parkkiaikaa oli enää puolisen tuntia jäljellä ja meidän oli astuttava suurinpiirtein ensimmäiseen ravintolaan, jonka näimme. Odotukset lounasta kohtaan eivät olleet tällaisessa turistimestassa todellakaan korkealla, mutta itseasiassa ruoka oli se, joka yllätti Pisassa positiivisimmin.

Pisan parhaimmistoa.

Tilasimme Ristorante Pizzeria Duomon terassilla parsarisottoa ja carbonaraa. Etenkin risotto epäilytti, mutta halusin koittaa onneani. Carbonara on lähes aina varma valinta. Vaan kuinka kävikään. Carbonara oli hyvää, mutta risotto oli vielä parempaa. Reissun paras risotto itse asiassa ja ei, se ei ollut reissun ainokainen.

Kyllähän Pisassa ohikulkiessaan piipahtaa ja syö lounaankin, mutta sen enempään en tämän vierailun perusteella kaupunkia suosittelisi. Nopeasti nähty paikka, paljon turisteja eikä juuri muuta. Puoli päivää Pisassa riittää hyvin ja onhan kalteva torni kiva nähdä kerran elämässään jos kerran on valmiiksi jossain lähistöllä. Älä kuitenkaan odota kaupungilta liikoja. Toscanalla on tarjota paljon kivempiakin paikkoja, kuten vaikkapa vajaan 20 kilometrin päässä Pisasta sijaitseva suloinen Lucca.

4 kommenttia

 • Marimente

  ”Vinossa, mutta valmis.” Ah, ihana Italia! 😀 Me käytiin myös Pisassa puolen päivän reissu aikoinaan Genovasta käsin, ja vähän samankaltaisia ajatuksia ja muistikuvia on jäljellä tästä turneesta kuin teilläkin. Torni on ihan kiva nähtävyys sinänsä, mutta tuhannet sen äärellä poseeraavat ja kuvia räpsivät matkailijat tekevät siitä jotenkin aivan yliarvostetun kohteen. Mutta onneksi Italiasta löytyy niin paljon muita enemmän suositeltavia paikkoja 🙂

  • Martina

   Aika monella tuntuu olevan samankaltaiset ajatukset Pisasta. Mulla meinasi olla jopa ihan huono omatunto kun kirjoitin näinkin negatiivisen jutun lempimaastani Italiasta, mutta kun Pisa ei säväyttänyt niin se ei säväyttänyt. Torni on ihan kiva ja olihan se hauska nähdä kerran elämässä, mutta on se silti ihan yliarvostettu nähtävyys ja se turistien paljous ärsyttää. Onneksi muutkin ovat samaa mieltä ja tosiaan, onneksi Italiassa on niin paljon muita ihania paikkoja! 🙂

 • Mika / Lähtöportti

  Olen nähnyt tuon tornin kahteenkin kertaan, kun olen kiertänyt Toscanaa eri ihmisten kanssa. Samanlaiset ajatukset kuitenkin, torni on ihan hieno, muttei mitenkään mullistava nähtävyys. Muuten Pisasta ei ole jäänyt mitään erityistä mieleen. Muualla Toscanassa on sen sijaan paljon hienoja kaupunkeja, kuten Siena, Firenze, Montepulciano, Cortona, San Gimignano, Lucca… no kyllä te tiedätte 🙂

  • Martina

   Me mietittiin olisiko Pisassa pitänyt kierrellä enemmänkin, jotta se olisi auennut jotenkin paremmin, mutta moni on nyt sanonut ettei kaupungilla ole mitään erityistä, joten hyvä ettei tuhlattu siihen enempää aikaa. Kuten sanoit niin Toscanassa on niin paljon muita kivoja paikkoja, että nopea kertavisiitti Pisassa riittää. Montepulcianossa ja Cortonassa emme olekaan vielä käyneet, mutta nuo muut ovat tuttuja ja pidin niistä kaikista kovasti. San Gimignanosta myös, vaikka sekin oli Pisan tapaan täynnä turisteja.