Helsinki,  Kotimaa,  Ravintolat,  Yleinen

Graniittilinnassa hehkuu

Ensimmäisen loman jälkeisen työpäivän ahdistusta helpotti kummasti se seikka, että tiesin saavani illalla hyvää ruokaa. Meidät oli nimittäin kutsuttu 10-vuotissynttäreitään juhlivaan Graniittilinnaan maistamaan ravintolan uuden puuhiiligrillin inspiroimia herkkuja, ja niinpä aikaerorastituksesta kärsineet bloggaajat astelivat innoissaan sisään jo tutuksi tulleeseen ravintolaan.

Ennen kuin pääsimme herkkujen kimppuun ihastelimme ravintolan uudistunutta sisustusta. Paikka näytti tavallaan samalta kuin ennenkin, mutta silti paljon oli muuttunut. Valkoiset pöytäliinat olivat vaihtuneet mustaan nahkaan ja seinillä komeili upeat härkäteokset. Tunnelma oli kuin hyvässä pihviravintolassa konsanaan ja keittiökierroksella näkemämme Inka-puuhiiligrilli vahvisti ajatuksiamme siitä, että uuden ruokalistan pihvit ovat varmasti maistamisen arvoisia.

Pihvien lisäksi puuhiiligrillissä paistetaan kalaa ja grilli antaa makua myös kasvislisukkeille sekä muun muassa alkupalalistalta löytyvälle bruschetta-leivälle. Ruokavalintoja miettiessämme päivän kala kävi kieltämättä mielessä, mutta tällä kertaa pihvit veivät voiton. Ehkä ensi kerralla sitten sitä kalaa.

Istahdimme valoisaan ikkunapöytään, josta käsin ihastelimme kaunista maisemaa ja kyseisenä iltana erityisen upean punasävyisenä hehkuvaa auringonlaskua. Tutustuimme uuteen ruokalistaan ja ilahduimme sen kohtuullisista hinnoista. Pihviannokset, joihin saa itse valita kastikkeen ja lisukkeen, maksavat noin kolmekymppiä (paitsi 600 grammainen häränkyljys, joka kustantaa 55,50 euroa) ja hintaan sisältyy, toisin kuin pihviravintoloissa yleensä, kastike ja yksi lisuke. Ei paha, vai mitä?

Ennen pihvien kimppuun käymistä tilasimme alkuruoaksi jo mainitsemaani puuhiiligrillissä paahdettua bruschettaa sinihomejuustolla. Toinen vaihtoehto leivän kanssa olisi ollut perinteisempi tomaatti ja valkosipuli, mutta tomaattiallergiani vuoksi päädyimme sinihomejuustoon, joka maistui hirmu hyvälle paahdetun leivän päällä.

Toiseksi alkuruoaksi otimme pehmeääkin pehmeämpää tilligraavattua merilohta maukkaalla pinaattilisukkeella. Pidimme molemmat kovasti lohesta, samoin sisilialaisesta Donna Fugatan Lighea-viinistä, jota tarjoilija meille alkuruokien kaveriksi suositteli.

Pääruoaksi valkkasimme tosiaan pihviä. Sisäfilepihvin kanssa otimme perinteistä konjakilla höystettyä pippurikermakastiketta ja marmorifilepihvin kaveriksi otimme tarjoilijan suosittelemaa tryffelikastiketta.

Lisukkeet pihville tulevat erikseen ja meidän kulhoista löytyi valkosipuliperunagratiinia ja pekonipapuja. Lisukkeita tulee harvemmin sen suuremmin kehuttua, mutta nyt täytyy sanoa, että valkosipuliperunagratiini oli yksi parhaista koskaan maistamistamme. Myös papu ja pekonit oli todellista herkkua, papujen kypsyysaste juuri sopivan rapsakka ja pekonikin maistui vielä paremmalle kuin yleensä.

Maistoimme pääruokien kanssa kahta eri punaviiniä ja molemmat viineistä sopivat erinomaisesti pihvien kaveriksi. Merlot jopa hieman yllätti, sillä olemme mieltäneet merlotin hieman pliisuksi rypäleeksi, eikä se yleensä kuulu lemppareihimme. Tämä oli kuitenkin maukasta ja riittävän tukevaa pihviemme kaveriksi.

Jälkiruokalistalta löytyy Viettelysten vaunu, joka pitää sisällään kaikkia listan jälkiruokia. Normaalisti ottaisimme sen empimättä, mutta koska tiesimme paikan apteekkarin salmiakilla maustetun creme bruleen erinomaiseksi, halusimme ottaa sitä ison annoksen. Creme brulee maistui vielä paremmalta kuin muistimme ja totesimme sen taas yhdeksi kaikkien aikojen parhaista jälkiruoista. Se saattaa olla jopa paras, joten uskokaa kun sanon, että Graniittilinnan creme bruleeta kannattaa ehdottomasti käydä maistamassa!

Toiseksi jälkiruoaksi otimme suositellun New Yorkin suklaakakun ja voi miten maukas sekin oli. Suklaata oli kunnolla ja raikas jäätelö piristi kokonaisuutta sopivasti pitäen suklaan kuitenkin pääosassa. Tätä suosittelemme kaikille suklaafaneille.

Herkullisen illallisen jälkeen emme voi muuta kuin kiittää Graniittilinnan väkeä jälleen kerran ihanasta illasta ja jäädä pohtimaan, milloin käymme testaamassa muitakin listalta löytyviä ruokia. Se on ainakin varmaa, että kun seuraava illallinen Graniittilinnassa koittaa, päätetään se jälleen salmiakilla maustetulla creme bruleella.

Kommentit pois päältä artikkelissa Graniittilinnassa hehkuu