Hämeenlinna,  Kotimaa,  Perhematkailu,  Yleinen

Petäys Resort – Vaivatonta lomailua

    Resort = Lomakohde tai virkistäytymispaikka, jossa on tarjolla majoituksen lisäksi paljon muitakin palveluita. Resortilla voidaan tarkoittaa myös tasokasta suurta lomakohdetta muualla kuin kaupungin keskustassa. Resorteja löytyy Suomessa esimerkiksi vesistöjen rannalta ja laskettelukeskusten liepeiltä. Niiden yhteydessä saattaa olla esimerkiksi kylpylä tai golfkenttiä ja usein ne ovat kooltaan isoja tai isohkoja.

Resortit ovat ennen kaikkea helppoja lomakohteita. Niiden yhteydestä löytyy kaikki mitä reissun aikana voi tarvita. On majoituspalvelut, ravintoloita, aktiviteetteja ja usein myös luontoa ympärillä.

Olen todennut resortit helpoiksi kohteiksi etenkin perheen kanssa matkustaessa, mutta miksei myös aikuisten lomilla. Resortit ovat omiaan silloin kun kaipaa helppoutta, rentoutumista ja aktiviteetteja.

Olemme kirjoittaneet aiemmin ainakin Naantalin Kultaranta Resortista ja Kotkan merimaisemista löytyvästä Santalahti Resortista. Tällä kertaa tarkasteluvuorossa on Petäys Resort Tyrvännössä Vanajaveden rannalla 20 kilometriä Hämeenlinnasta pohjoiseen.

Vietimme Petäys Resortissa kolme helteistä päivää heinäkuussa 2021. Reissuremmiin kuuluivat minun lisäkseni anoppini sekä takapenkillä maisemia ihmettelevät tuolloin 3- ja 5-vuotiaat lapseni. Lämpötila keikkui 30 asteen tienoilla, joten pidimme asiaankuuluvan jätskitauon samalla kun ostimme välipalaevästä resortiin. Suolakeksiä, hedelmiä ja juotavaa ainakin.

Ravintolat

Varsinaiset ruokailut hoitui resortin puolesta. Olimme varanneet edullisen puolihoidon. Koronan takia auki oli vain Rantaravintola Kaisa, jonka sijaintiin ihastuimme. Isolta järvenrantaterassilta oli suora näköyhteys viereiseen leikkipaikkaan, jonne lapset kipittivät käsi kädessä ruokalajien välissä päästelemään energioita. Me aikuiset kippistimme kylmällä valkoviinillä ja nautimme kesästä.

Rantaravintolasta löytyi hyviä annoksia, mutta suppeahko valikoima alkoi tökkiä jo toisena päivänä. Lähes kaikkien annosten lisukkeena olevat ranskalaiset perunat alkoivat tulla korvista ulos ja alakanttiin mitoitettu henkilökunnan määrä jätti välillä hieman happaman maun suuhun, vaikka palvelu sinällään hyvää olikin. Silloin kun sitä sai.

Lapset kokivat yhden lomansa huippuhetken Rantaravintola Kaisan jälkiruoan kohdalla. Suklaata rakastavan poikani naamalla loisti leveä hymy kun hän sai valita annokseensa sekä suklaajäätelön että suklaakastikkeen. Riemunkiljahduksia kuului kun pöytään kannettiin jätskiannos täynnä nonparelleja, marenkia ja vaahtokarkkeja. Sokeriövereiden jälkeen oli hyvä temmeltää vielä hetki leikkipaikalla ennen siirtymistä yöunille tilavaan ja kaikin puolin toimivaan perhehuoneeseemme.

Aamiainen tarjottiin päärakennuksessa, jonka ikkunoista aukeaa kauniit suomalaiset järvimaisemat. Aamiaisherkkujen valikoima oli kattava ja jos rantaravintolassa oli täyttä, oli aamiaispöydässä mukavan väljää.

Aktiviteetit

Hellekesänä parasta oli tietysti pulikoida lämpimässä järvivedessä. Uimapaikkoja on resortin välittömässä läheisyydessä useampia, samoin mahdollisuuksia erilaisiin vesiaktiviteetteihin SUP-lautailusta soutuveneiden lainaamiseen.

Lapsille sopiva ranta löytyy aivan rantaravintolan vierestä. Hellepäivän lämmittämä järvivesi ei suoranaisesti viilentänyt, mutta allekirjoittanutkin viihtyi helteessä mieluiten vedessä pulikoiden ja esikoista uimaan opettaen.

Meidän porukka testasi aktiviteeteista myös minigolfin, joka oli yllättäen ihan hitti lastemme mielestä, vaikka säännöt ja oikea tyyli olivatkin vielä hukassa. Minigolf-radalle piti päästä vielä lähtöpäivän aamunakin hetkeksi pelaamaan. Lempiratoja on muisteltu moneen kertaan kotona.

Toinen aktiviteetti josta lapset innostuivat, olivat polkuautot, vaikka pienemmän jalat eivät vielä ylettyneetkään polkimille. Äiti ja mummi saivat hyvää treeniä autoa työntäessä ja isosiskon kyytiinkin mahtui hyvin. Sadepäivän varalle olimme katselleet lautapelejä sillä silmällä ja aulasta löytyi myös kirjoja ja piirustusvälineitä, vaikka emme kesäsäiden helliessä niitä tällä kertaa tarvinneetkaan. Kaikki aktiviteetit kuuluvat majoituksen hintaan.

Kävimme kurkistamassa myös rantasaunaa, mutta kesän kuumuudessa ylimääräinen lämpö ei houkutellut. Lapsemmekaan eivät varsinaisesti ole vielä saunomisen ystäviä, joten jätimme saunavuorot muille. Kylmempinä aikoina sauna ja palju olisivat kuitenkin erittäin tervetullut lisä lomaohjelmaan.

Lepaan viini- ja puutarhatila

Eräänä aamupäivänä pakkasimme poppoomme autoon ja ajoimme Petäyksestä 10 minuutin matkan Lepaan viini- ja puutarhatilalle. Shoppailimme tuliaisia, nautimme kevyen keitto- ja sämpylälounaan ja tutustuimme tilaan. Istuimme kuumalla terassilla ihastellen golfkenttien maisemia ja nauttien parhaamme mukaan kesästä, vaikka hiki valui noroina pitkin selkää.

Lapset söivät tikkarit ja joivat pillimehut. Minä maistoin pienen lasillisen paikan omaa viiniä, joka yllätti raikkaudellaan. Hedelmä- ja marjaviineistä tulee mieleen ällömakeat litkut ja muistot Ofelia-pulloista 1990-luvun lopun ProvinssiRockissa. Maistoinkin punaista Hinnonmäen Roséta epäluuloisesti, mutta punaviinimarjoista tehty rosé osoittautui raikkaaksi ja jopa vähän kirpsakaksi kesäjuomaksi. Kauaksi on tultu Ofelia-ajoista ja hyvä niin.

Lepaan tilan yhteydessä on myös kiva keramiikkapaja, jonka tarjontaa jopa lapsemme jaksoivat ihastella yllättävän pitkään. Pihalla oli myös kesäkukkia myytävänä. Itse löysin tuliaiset viinipuodista. Vein kotiin pari pulloa paikan kuivaa omenasiideriä.

Takaisin resortille ajaessamme teimme äkkistopin jonkun pihapiiriin kun toisen lapsen nenästä alkoi vuotaa verta. Anteeksi yllätyskoukkaus! Täysin idyllistä lomailu ei muutenkaan pienten lasten kanssa ollut, vaikka siltä saattaa välillä kuulostaakin.

Väsynyt ja nälkäinen tyttäreni veti parit raivarit Lepaalla ja välillä tarvittiin suostuttelutaitoja, jotta kivasta aktiviteetista maltettiin luopua ruokailun tai yön ajaksi. Mummin läsnäolo kuitenkin rauhoitti, sillä hänelle ei kehdata kiukutella ihan samalla tavalla kuin vanhemmille, vaikka kyllä mummikin saa välillä oman osansa uhmasta ja muusta sellaisesta mukavasta.

Pikku raivareista huolimatta reissaaminen on vuosi vuodelta helpompaa ja mukavampaa pikkubloggaajien kanssa. Muistan että joku kertoi minulle matkustamisen helpottuvan huomattavasti sitten kun lapset ovat 3- ja 5-vuotiaita. Allekirjoitan tämän täysin.

Nyt ensi kesän reissuja suunnitellessani päällimmäinen tunteeni on innostunut odotus eikä enää huoli ja pelko siitä, miten kaikki sujuu pienten lasten kanssa. Tiedän että reissut sujuu hyvin. Raivareita saavat välillä aikuisetkin, joten sallittakoon satunnaiset kiukuttelut myös lapsille.

Resorteja aion katsella tänäkin vuonna sillä silmällä, sillä helppous kiinnostaa etenkin perhematkoja suunnitellessa. Vinkkejä otetaan vastaan varsinkin Etelä-Suomen alueelta, mutta miksei kauempaakin. Mitkä ovat kivoja kohteita lapsiperheille? Ilmianna suosikkisi!

2 kommenttia

  • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

    Ihanan aito kuvaus teidän lomareissusta Petäys resortiin. Tuollainen täyden palvelun paikka on varmasti helpotus pienten lasten vanhemmille, vaikka eihän se tietenkään estä ajoittaista kiukuttelua. Välillä harmillisesti tulee itsekin väsyneenä tiuskaistua matkakumppanille, ihmisiä me kaikki vain olemme.

    • Martina

      Kiitos! Aitoja matkajuttuja me nimenomaan halutaankin tuottaa. Kiukkuineen kaikkineen. 🙂 Petäys Resort oli kyllä ihanan helppo kohde lasten kanssa. Nauttisin varmasti myös aikuisten kesken.