Elämysmatkailu,  Italia,  Veneto,  Venetsia,  Yleinen

Gondolin kyydissä Venetsiassa – Kannattiko?

Ajattelimme ensin sen olevan turhaa rahastusta. 80 euroa puolen tunnin gondoliajelusta kuulostaa ryöstöltä. Asiaa tarkemmin tutkittuamme ja mietittyämme päätimme kuitenkin kokeilla. Kerrankos sitä ollaan Venetsiassa 10-vuotispäivää viettämässä. Yhtäkkiä gondolikyyti alkoi kuulostaa siltä, ettemme voi jättää sitä väliin.

Niinpä astuimme gondolin kyytiin heti ensimmäisen reissupäivämme aamuna Rialton sillan kupeesta. Gondolieeri ohjasi meidät Canal Granden yli pienille kanaaleille kertoen samalla Venetsiasta ja sen nähtävyyksistä. Gondolin kyydistä näki koko kaupungin aivan eri perspektiivistä ja olihan se tosi kivaa, tunnelmallista ja romanttista. Lipua pitkin kanaalia mukavalla penkillä istuen ja upeaa Venetsiaa katsellen.

En silti tiedä tarvitseeko sitä kokea uudelleen. Oli se kuitenkin aikamoista rahastusta, mutta siitä huolimatta niin kiva kokemus, ettei kaduta että istahdimme gondolin kyytiin kerran elämässäme. Päinvastoin, aion jopa hieman yllyttää sinuakin kokeilemaan gondoliajelua. 80 euroa voi käyttää monella tapaa huonomminkin. Harkitse siis edes. Venetsia ei ole Venetsia ilman gondoleja ja lupaan, että kokemus on ikimuistoinen, kunhan otat huomioon muutaman asian.Ajankohta

Suosittelemme lämpimästi gondoliajelua heti aamulla, jolloin kaupunki on vielä hiljainen eivätkä kanaalitkaan ole näin ollen aivan tukossa gondoleista ja muista veneistä. On paljon tunnelmallisempaa olla ainoat matkaajat pienen kanaalin keskellä kuin madella letkassa tai kylki kyljessä monen muun gondolin kanssa.

Me astuimme gondolin kyytiin aamulla hieman klo 10 jälkeen, mikä oli mainio kellonaika. Klo 11 jälkeen oli jo huomattavasti ruuhkaisempaa. Gondoliajelu auringonlaskun aikaan olisi varmasti tunnelmallista ja harkitsimme sitäkin. Korkeammat hinnat ja täynnä olevat kanavat eivät kuitenkaan houkutelleet, joten päädyimme aamuun, mikä oli loistovalinta.

Toinen loistovalinta oli mennä gondolin kyytiin heti reissun alussa. Oli hauskaa tutustua Venetsiaan heti alkajaisiksi gondolin kyydissä ja vasta sitten jalan. Saimme gondolieeriltamme hyviä vinkkejä kaupunkiin ja siihen minne mennä seuraavaksi, joten gondoliajelu toimi erinomaisena ensikosketuksena Venetsiaan. Suosittelemme.Mistä kyytiin?

Gondolin kyytiin pääsee monesta paikasta, mutta suosituimmat lähtöpaikat ovat joko Pyhän Markuksen aukion läheltä rannasta tai Rialton sillan luota. Olimme kuulleet, että Rialton luota pääsee paremmin pienemmille kanaaleille, joten hyppäsimme kyytiin sieltä.

Uskon, että Rialton sillan luota lähtiessä on myös hieman väljempää kuin Riva degli Schiavonin rantakadulta, jonka luona gondolit näyttivät menevän letkassa kohti Huokausten siltaa. Pidin valinnastamme, mutta toisaalta en tiedä, millaista olisi ollut muualla.

Hinta

Gondoliajeluilla on kiinteät hinnat. Syksyllä 2018 puolen tunnin ajelun hinta oli 80 euroa ja 45 minuuttia 120 euroa per vene, ei siis onneksi per henkilö. Auringonlaskun aikaan on muutaman kympin kalliimpaa. Gondoliin mahtuu enimmillään 6 henkeä, mutta vaikka hinta tulee silloin halvemmaksi henkeä kohti, on mielestäni ainoa oikea tapa istua gondolissa kahdestaan oman rakkaansa kanssa. Muistakaa suudella sillan alla! Ainakin Rialton sillan alta kulkiessa suukko kuuluu asiaan.

Niin, gondoliajeluilla on tosiaan kiinteät hinnat, mutta voit silti kuulemma yrittää neuvotella hinnan muutamalla kympillä alemmaksi jos on vaikkapa huono sää. Sanotaan myös, että kannattaa olla tarkkana ettei kyyti lopu ennen aikojaan. Jossain jopa kehotettiin ottamaan kuva kellosta kun gondoli lähtee ja näyttää sitä gondolieerille, jos hän meinaa kurvata takaisin ennen kuin sovitut 30 tai 45 minuuttia on täynnä. Itse en jaksaisi lähteä taistelemaan muutamasta eurosta tai minuutista, mutta nämä seikat on hyvä tiedostaa.Gondolit

Aikoinaan gondolit saivat olla minkälaisia vain, mikä johti älyttömään koristeluvimmaan, sillä jokainen halusi itselleen näyttävimmän gondolin. Tähän meni aivan turhaan isot määrät rahaa ja kaupunki päättikin lopulta määrätä, että kaikkien gondolien on oltava mustia. Myös gondolien koko on säännelty.

Gondolien keulakoristeiden muoto kuvastaa dogen eli Venetsian hallitsijan päähinettä. Koristeen kuusi sakaraa taas kuvastavat Venetsian kuutta kaupunginosaa eli sestiereä. Keulakoristeen lisäksi gondoleissa on kullanvärisiä koristeita, joissa on hevosten hahmoja.

Gondolien rakentamista voi seurata Dorsodurossa Rio de San Trovason kanavan varrella, jossa sijaitsee gondolitehdas Squero di San Trovaso. Tehdasta vastapäätä on ilahduttavasti varsin mainio cicchettibaari Al Squero, josta kannattaa napata välipalaa mukaan ulos ja nautiskella herkkuja seuraten samalla gondolien valmistumista kanavan toisella puolella.

Gondolieerit

Gondolieerin ammatti on todella haluttu ja lupia harjoittaa ammattia myönnetään vain muutama vuodessa. Gondolieerin koulutus on pitkä ja sitä seuraa vaativa loppukoe. Aiemmin gondolieeriksi hyväksyttiin vain syntyperäisiä venetsialaisia, mutta nykyään gondolieeri voi olla myös muualta kotoisin kunhan hänen Venetsian tietämyksensä ja kielitaitonsa on kunnossa. Myös näitä seikkoja testataan ennen gondolieerin luvan heltiämistä.

Gondolieerin ura periytyy yleensä isältä pojalle tai nykyään myös tyttärelle, vaikka valtaosa gondolieereista onkin yhä miehiä. Gondolieerit pukeutuvat perinteisesti mustiin housuihin, raitapaitoihin ja olkihattuihin. Elokuvissa gondolieerit usein laulavat, mutta nykyään se on harvinaista. Laulamisen sijaan he huutelevat kapeilla kanavilla äänimerkkejä toisilleen, jotta kulman takaa tulevat osaavat varautua vastaantulijaan.

Meidän kokemustemme mukaan gondolieerit ovat hyvin huumorintajuista ja tyytyväisen oloista porukkaa, jotka vitsailevat niin keskenään kuin turistienkin kanssa. Mikäs siinä on kaiket päivät gondolia ohjatessa, vaikka homma on sen näennäisen helppouden sijaan varmasti todella haastavaa ja fyysisesti vaativaa.

Oletko sinä ollut gondolin kyydissä? Mitä pidit? Oliko hintansa arvoista?

6 kommenttia

 • Eve

  Hyvä juttu ja hienoja kuvia 🙂 Aikanaan interreilatessa kävimme ystävien kanssa Venetsiassa ja unelmana oli mennä gondoliajelulle, mutta tuo hinta tuntui niin korkealta, ettei päiväbudjettimme olisi ikinä toipunut siitä. Sen sijaan menimme vesibussilla Lidon saarelle päiväksi rannalle.

  • Martina

   Kiitos! Hinta on kyllä melkoisen korkea ja se mietitytti meitäkin alkuun. Lido ei varmasti ole ollut huono vaihtoehto. Me taas päätimme skipata sen reissullamme, mutta ensi kerralla haluan viettää rantapäivän Lidon saarella ja tutustua myös muihin lähisaariin kuten Buranoon ja Muranoon.

 • Martina

  Voi kiitos aivan ihanasta palautteesta. Et arvaakaan miten hyvä mieli tuli. 🙂 Mietittiin postauksen sisältöä jo reissussa ja kirjoittelin heti paikan päällä muistiinpanoja ylös. Se näköjään kannatti. Jäin myös hetkeksi salakuuntelemaan erästä opasta, joka pysähtyi ryhmänsä kanssa gondolitehtaan edustalle. 🙂 Gondoliajelu on varmasti elämys ihan itsekseenkin. Ja onhan siellä aina se gondolieeri jos alitatte sillan.. 😉

 • Merja

  Erinomainen kirjoitus, kiitos! Olen käynyt muutaman kerran Venetsiassa päivän ”pistokäynnillä”, mutta 2017 olimme miehen kanssa siellä viikon. Se oli kylläkin pienimuotoinen seuramatka, mutta erinomaisesti toteutettu. Olimme hieman pihillä tuulella, joten suostuimme gondolin täytteeksi neljälle porukkamme naiselle, olihan viidellä naisella sitten edes yksi mies tuomassa romantiikkaa! Gondolieeri oli ehkä vähän leipiintynyt, kun hänellä oli koko ajan kännykkä kädessä. Tai sitten hän navigoi 🙂 Venetsia on ihana kaupunki ja yksi suosikeistani. Olimme siellä maaliskuussa, jolloin Pyhän Markuksen torillakin oli tilaa ruhtinaallisesti, mutta ymmärrän silti, mikseivät venetsialaiset rakasta turisteja siitäkin huolimatta, että he saavat tulonsa turismista. Joskus sitä vain toivoisi olevansa paikan ainoa turisti!

  • Martina

   Kiitos Merja! Viikko Venetsiassa kuulostaa ihan unelmalta. Leipiintyneestä gondolieerista huolimatta. 🙂 Meille osui hyväntuulinen tapaus, joka kertoili asioita kiinnostuksen kohteidemme mukaan. Hän tarkkaili mitä osoittelimme toisillemme ja kertoi siitä. Saimme häneltä hyvät vinkit reissun ajaksi.