Elämysmatkailu,  Kotimaa,  Luontomatkailu,  Tuusula

Tuusulanjärvi – Muutakin kuin museoita ja pyöräilyreittejä

Kaupallisessa yhteistyössä Pescator Villas, Visit Tuusulanjärvi, Gustavelund, Lottamuseo, Sportuna, Elämyksen Taika, Kickbike Oy ja Historiapelit.

Ihan ensimmäisenä minun pitää näin järvenpääläisenä korjata eräs yleinen harhaluulo: Tuusulanjärvi ei nimestään huolimatta sijaitse pelkästään Tuusulassa vaan järven pohjoisosaa ympäröi Järvenpää. Siitä kotikaupunkini on saanut nimensäkin: Järvenpää sijaitsee Tuusulanjärven päässä. Järveä ympäröivistä nähtävyyksistä muun muassa Ainola, Ahola sekä Kallio-Kuninkala kesäkahviloineen sijaitsevat Järvenpäässä. Tuusulan puolella sen sijaan sijaitsevat muun muassa Halosenniemi, Krapi, Gustavelund ja Lottamuseo.

Tekemistä siis riittää sekä Tuusulan että Järvenpään puolella useammaksikin reissuksi. Olen ottanut asiakseni perehtyä kotiseutujeni matkailuantiin, sillä havahduin keväällä 2019 toteamaan, että olen tutustunut Tuusulanjärven alueeseen hävettävän vähän niiden neljän vuoden aikana, joina olen Järvenpäässä asunut. Nyt siihen tulee muutos ja aion kertoa teillekin, mitä kaikkea kivaa täällä meidän huudeilla on.

Lottamuseo

Sarvikallio

Tuusulanjärven alue ei ole pelkkiä museoita ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisön historiaan tutustumista, vaikka on se toki sitäkin. Lukuisat museot kuten Ainola, Ahola ja Halosenniemi minullekin tulivat ensimmäisenä mieleen kun aloin miettiä, mitä nähtävyyksiä täällä on.

Seuraavaksi aloin miettiä kahviloita. Vellikello on pieni suloinen kesäkahvila, Lottamuseon yhteydessä olevassa Lottakanttiinissa voi aistia historian havinaa kun taas uudempaa kahvilakulttuuria alueella edustavassa Vennyssä voi ihailla hevosia kahvilaa reunustavista maneesin ikkunoista. Kellokosken ruukkialueella sijaitseva Kinuskilla on ollut pitkään lempparini kun taas esimerkiksi Ainolassa sijaitseva Cafe Aulis sekä Kallio-Kuninkalan kesäkahvila ovat vielä testaamatta.

Myös maisemat kiinnostaa ja Tuusulanjärven ehkä upeimmat sellaiset aukeavat Pikku-Kolinakin tunnetun Sarvikallion näköalapaikalta. Kolista puheen ollen, koko Tuusulanjärvi on rinnastettu muun muassa Koliin ja Aulankoon suomalaisena ikonisena sielunmaisemana. Taiteilijayhteisönsä ansiosta järven maisemat on ikuistettu lukuisiin taideteoksiin.

Sportunan pojat kutsuvat risteilemään

Kickbike-retkiä tarjoaa Elämyksen Taika

Järvimaisemat ovat luonnollisesti kauniit myös järvellä, joten Sportunan aurinkolautat M/S Venny ja M/S Aino ovat hyvä vaihtoehto jos et omista itse venettä, jolla lähteä järvelle seilaamaan. Sportunan järjestämillä risteilyillä kuulet samalla musiikkia, runoja ja tarinoita Tuusulanjärven historiasta, joten valitsisin silti elämyksellisen aurinkolauttaristeilyn oman veneen sijaan, vaikka toki jälkimmäisessäkin on varmasti omanlaistansa tunnelmaa. Järven voi ottaa haltuun myös SUP-laudalla tai vaikka kirkkoveneellä, jollaisen kyytiin pääsee ainakin Gustavelundin rannasta.

Tuusulanjärvi on tunnettu myös siitä, että sen ympäri kulkee kiva pyöräilyreitti. En ole vielä itse päässyt pyöräilemään järven ympäri kokonaan, mutta osan reitistä olen ottanut haltuun polkupyörän lisäksi kickbikella, autolla ja jalan. Kuuluisin pätkä lienee Tuusulan Rantatie lukuisine kulttuurikohteineen. Järven toisella puolella pääsee ihailemaan aavoja peltomaisemia. Kesäisin Tuusulanjärven ympäri kulkee myös Hop-On Hop-Off -bussi, jolla pääsee näppärästi tutustumaan alueeseen.

Pescator Villas

Villa Lohi

Majoitusta on tarjolla muun muassa Gustavelundissa ja Krapissa. Itse kiinnostuin eniten Pescator Villas -huippuhuoneistoista, joista kuhunkin mahtuu reilut 10 henkilöä yöpymään, saunomaan sekä nauttimaan kodinomaisesta, tyylikkäästä ja tilavasta huoneistosta aivan Tuusulanjärven rannalla.

Vaikka en varsinaisesti tarvitse majoitusta Tuusulanjärven alueella ollessani, tutustun persoonallisiin ja elämyksellisiin majapaikkoihin silti mielelläni ja tulenkin kertomaan teille kokemuksiani ainakin Pescator Villasista. Odottakaas vaan kun pääsette kurkistamaan millaista Villa Lohessa oli elokuun alkupuolella.

Historiapelien Pekka esittelee matkabloggaajille Tuusulan taiteilijayhteisö -lautapeliä Villa Lohessa

Mitä tulee siihen Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön, niin olen löytänyt hauskan tavan tutustua sen historiaan. En ole museoihminen ja opastetut kierrokset maistuvat suuhuni usein vähän homeiselta puulta.

Sen sijaan lautapelin muodossa historiastakin tulee hauskaa ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä kertovaa lautapeliä pelatessa tulee väkisinkin opittua uusia asioita. Naurultakaan ei voi välttyä ainakaan jos peliä pelaa hulvattomalla matkabloggaajaporukalla (kiitos lettutaikinasta Toisiin maisemiin, voitokkaasta joukkueseurasta Suunnaton, upeasta Lapin kesä -esityksestä Lähtöportti ja FiftyFifty sekä perässä hoipertelusta Maa Quzuu ja Lähtöselvitetty). Historiapelit on tehnyt lautapelejä myös muun muassa Kuninkaantiestä, Karjalasta, Suomenlinnasta ja Hämeen Härkätiestä. Niihinkin olisi kiva tutustua.

Moni varmaan seurasikin Tuusulanjärven alueella järjestämiämme blogipäiviä elokuun alussa ja tulen julkaisemaan niihin liittyen vielä ainakin yhden postauksen, jossa kerron Tuusulan parhaista paloista sekä siitä, mitä kaikkea pääsimme kokemaan blogipäivien merkeissä.

Livemusiikkia à la Pescator Villas

Tuusulanjärvi – Ajoittain sinileväinen, aina kaunis

0 kommenttia

 • Suunnaton

  Kylläpä tuli hauskoja muistoja mieleen lautapelihetkeä muistellessa 🙂 Tästä lähin muistan varmasti lettutaikinan reseptin! Järnefeltin sammakkotarinasta puhumattakaan.

  Tuusulanjärven ympäri pyöräileminen on ollut mulla jo tosi pitkään bucket listillä, joten oli tosi kiva päästä nyt tutustumaan ympäristöön jo osittain – ja varsin hauskalla tavalla.

  • Martina

   Lettutaikinan reseptiä ja sammakkotarinaa ei voi unohtaa. Näin eilen lenkillä pikkuruisen sammakon pomppivan tien yli ja heti tuli Järnefelt ja lautapeli mieleen. 😀

   Mäkin haluan vielä pyöräillä Tuusulanjärven ympäri kokonaan. Niin että ehdin pysähdellä kahviloihin matkalla. Saatan piipahtaa myös Sarvikalliolla muistelemassa hauskaa kickbike-retkeä ja sitä ääntä, joka metsäpolun kumpareilla tuli kun pyörän pohja osui maahan. Siitä kuuli hyvin missä muut olivat tulossa. 🙂

 • Martina

  Onneksi Henkalla on videolla Lapin kesä -esitys. Voidaan ihailla sitä joka ilta ennen nukkumaanmenoa. 😀 Vielä kun saisi käsiin Kemiaa -koreografian videotallenteen niin ainekset Youtube-kanavaan olisi kasassa. 😀 Tuusulanjärvi todella yllätti ja mulla on tunne, että alueella voisi nähdä ja kokea vielä tosi paljon enemmänkin. Ei kun vaan uutta blogipäivää järkkäämään siis. 😉

 • Marja

  Tänä kesänä piti käydä tuolla, mutta niin jäi tekemättä taas. Miten voi olla, etten ole koskaan käynyt Tuusulanjärvellä, vaikka asun Helsingissä. Vähän hävettää. Noita kahviloita pitäisi päästä testailemaan, ja pyöräilykin houkuttelisi.

  • Martina

   Tervetuloa vaikka ensi kesänä! Tai miksei vielä tänäkin vuonna. Täällä on paljon kivaa tutkittavaa, ihania maisemia ja upeat pyöräilyreitit.

   Täytyy tunnustaa etten minäkään ollut käynyt täällä juurikaan ennen kuin muutin Järvenpäähän. Helsingissä asuessani tutkin Helsinkiä, sillä onhan sielläkin ihan älyttömästi kaikkea kivaa. Nykyään olen niin ihastunut Tuusulanjärven alueeseen että tulee harvoin lähdettyä Helsinkiin.

 • Anna | TÄMÄ MATKA

  Mulla oli kaveri ajellut Tuusulanjärven ympäri kulkevalla Hop-On Hop-Off -bussilla päivän ja tutustunut alueen museoihin oikein urakalla. Kun on museokortti olemassa, niin ei paljoa hintaa tuollaiselle kulttuurikierrokselle tule. Tykkäsi kovasti alueesta.

  • Martina

   Hop-On Hop-Off-bussi onkin tosi kätevä, sillä julkiset kulkevat alueella huonosti. Bussi kulkee nyt toista kesää ja jatkaa toivottavasti ensi vuonnakin. Ymmärtääkseni bussin kyytiin pääsee museokortilla ilmaiseksi eikä kyyti muutenkaan kallis ole. Kiva kuulla että kaverisi tykkäsi Tuusulanjärven alueesta. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *