Cinque Terre,  Italia,  Liguria,  Ulkomaat,  Yleinen

Cinque Terren matkaopas

Kuvauksellinen ja kaunis Cinque Terre on Italian Liguriassa sijaitseva viidestä vanhasta kalastajakylästä koostuva alue, jolle tullaan patikoimaan, viettämään romanttista lomaa, nauttimaan merimaisemista ja italialaisesta elämänmenosta. Cinque Terren maisemat ovat vertaansa vailla. Jylhät kalliot, värikkäät talot ja Ligurianmeren kuohut jäävät lähtemättömästi mieleen Cinque Terren alueella reissanneelle. Tähän matkaoppaaseen on koottu sekä meidän että kanssabloggaajiemme vinkit ja kokemukset, joten mikäli matka Cinque Terren alueelle kiinnostaa, ota tämä sivu talteen!

IMG_8712

riomaggiore

IMG_9263

Yleistä Cinque Terrestä

Cinque Terren alue Italian Liguriassa on yksi Italian kauneimpia matkakohteita ja ehkäpä upein paikka missä olen koskaan käynyt. Rannikolla jylhien vuorien syleilyssä nököttävät viisi vanhaa kalastajakylää pitävät sisällään värikkäitä taloja, kapeita kujia, paljon rappusia sekä näköalapaikkoja. Merelliset maisemat Ligurian rannikolla ovat uskomattoman upeat.

Cinque Terre on niin patikoijien, luontomatkailijoiden kuin häämatkailijoidenkin suosiossa. Viime aikoina pienet kylät ovat houkutelleet niin paljon turisteja, että turistien määrää aletaan rajoittaa vuodesta 2016 alkaen (EDIT 2018: Käytännössä rajoituksia ei ymmärtääkseni ole kuitenkaan otettu vielä käyttöön). Pienet kylät eivät kestä liian suurta turistimäärää eikä aivan tupaten täynnä olevissa kylissä ole kiva vierailla. Me kävimme alueella kesäkuussa vuonna 2015, jolloin turistimäärää ei vielä rajoitettu. Alkukesästä tungos ei ollut vielä aivan mahdoton, mutta loppukesästä asia on varmasti toisin.

Cinque Terren viisi kylää ovat pohjoisimmasta alkaen nimeltään Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ja Riomaggiore (lue lisää kylistä hieman alempaa). Kylät ja niitä ympäröivät vuorenrinteet kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Jyrkän vuoriston takia kylät olivat ennen eristyksissä toisistaan ja niihin pääsi kulkemaan vain meriteitse, joskin sekin oli myrskyisällä säällä hankalaa. Nyt alueella kulkee myös juna.

Alueella on kesällä lämmintä ja aurinkoista, keskikesällä helposti jopa tukahduttavan kuuma, vaikka meren läheisyys viilentääkin oloa. Patikointiin soveltuu parhaiten kevät ja alkukesä sekä toisaalta myös alkusyksy. Syksyllä ja talvella alueella voi olla rankkasateista johtuvia maanvyöryjä ja villinä pauhaava meri voi estää yhteysalusten kulun. Sade- ja ukkoskuuroja esiintyy ympäri vuoden, mutta ne menevät etenkin kesällä usein yhtä nopeasti ohi kuin alkavatkin.

Cinque Terren kylät

IMG_8407
Riomaggiore

Riomaggiore on kylistä eteläisin ja monen suosikki. Me majoituimme Riomaggioressa ja pidimme söpöstä kalastajakylästä todella paljon. Riomaggioressa on pieni hiekkainen pätkä, josta voi mennä uimaan mereen sekä paljon kivistä rantaa, jossa voi lekotella isoilla rantakivillä. Hurjapäät hyppivät korkealta rinteeltä alas mereen, mutta sitä en lähtisi suosittelemaan etenkin kun ranta on niin kovin kivikkoinen.

IMG_8865
Manarola

Manarola sijaitsee Riomaggioren pohjoispuolella ja näiden kahden kylän välillä kulkee tunnettu kävelyreitti Via dell’Amore, joka oli tosin suljettu vierailumme aikana. Manarola muistuttaa paljon Riomaggiorea ja sekin on monen suosikkikylä. Kylän vastapäisen rinteen näköalapaikalta aukeaa kenties alueen upein maisema merelle ja Manarolan värikkäisiin kalastajataloihin. Rinteessä sijaitsee myös kiva näköalaravintola terasseineen ja samassa rinteessä on myös alueella vuonna 2007 menehtyneen Sarahin muistomerkki.

corniglia
Corniglia

Keskimmäinen kylistä on nimeltään Corniglia ja se on kylistä ainoa, joka ei sijaitse aivan rannalla vaan hieman korkeammalla vuoren rinteellä. Tästä syystä Cornigliaan ei pääse yhteysaluksella ja juna-asemaltakin on melkoiset portaat kiivettävänä. Kylän ja juna-aseman välillä kulkee kuitenkin minibussi, jolla pääsee ylös kylään, jos et jaksa tarpoa portaita pitkin. Ylhäältä kaupungista aukeaa upeat maisemat, mutta muuten pieni kylä ilman rantaa eroaa jonkun verran muista kylistä.

IMG_8672
Vernazza

Vernazza on toiseksi pohjoisin kylä ja se muistuttaa rannasta nousevine pääkatuineen melko paljon Manarolaa ja Riomaggiorea. Vernazzassa on kuitenkin hieman isompi ranta sekä pitkä laituri, jota pitkin on mukava kävellä. Kylässä on myös kiva näköalarinne sekä Castello Dorian kivinen torni, josta voi katsella upeita maisemia.

IMG_8619
Monterosso al Mare

Monterosso al Mare eroaa eniten muista kylistä ollen tasaisempi ja pitävän sisällään pitkät pätkät ihan kunnon hiekkarantaa. Rantakadun varrella on paljon palveluja ja toisin kuin muissa kylissä, täällä voi nähdä muutaman autonkin. Monterosso al Mare onkin oiva majapaikka jos haluaa yhdistää Cinque Terren koluamiseen myös rantaelämää ja haluaa olla lähellä palveluja. Tunnelma kuitenkin kärsii hieman turistimaisesta meiningistä ja siksi moni on jopa sitä mieltä, ettei Monterosso al Maren pitäisi kuulua Cinque Terren kyläryppääseen lainkaan.

IMG_9252
Portovenere

Viiden kylän lisäksi alueen vuorenrinteillä on myös pienempiä kyliä ja alueesta jonkun matkaa etelään sijaitsee Portoveneren kaupunki. Portovenereen ei ole rautatieyhteyttä, mutta sinne pääsee samalla yhteysaluksella, joka kulkee Cinque Terren kylien välillä. Portovenere kuuluu niin ikään suojelualueeseen ja on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, vaikka ei kuulukaan virallisesti Cinque Terreen. Portovenereen pääsee myös meriteitse läheisestä La Spezian kaupungista, joka on suosittu majapaikka Cinque Terressä vierailevien turistien keskuudessa.

Liikkuminen

IMG_8759

aluskuva

junaasema

Alueelle pääsee junalla tai meriteitse. Autolla alueella saa kulkea vain erityisluvalla, eikä autoja Cinque Terren pikkukylissä juuri näykään edes paikallisten käytössä. Vain Monterosso al Maren tasaisemmilla rantakaduilla näimme muutaman auton ja Corniglian juna-asemalta on minibussikuljetus kaupungin keskustaan. Muuten emme nähneet kuin yhden ambulanssin, joten autoja kylissä ei todellakaan juuri käytetä. Vuorten rinteillä sen sijaan on autoteitä, mutta kyliin autoilla ei ole asiaa.

Helpointa Cinque Terren alueella on liikkua junalla. La Speziasta pääsee paikallisjunalla alueelle ja sillä on kätevää kulkea kylien välillä. Kaikki paikallisjunat eivät pysähdy kaikissa viidessä kylässä, joten muista tarkistaa junan reitti aikataulusta kun suuntaat seuraavaan kylään.

Junalipun ostaminen automaatista on helppoa, mutta jonoa automaatille saattaa kertyä ruuhkaisimpiin aikoihin, jolloin myös junat ovat hyvin täynnä. Tämä helpottunee kun turistien määrää alueella rajoitetaan. Me mahduimme kesäkuussa aina haluamaamme junaan, mutta aika usein siellä sai seisoskella kylki kyljessä muiden matkaajien kanssa. Onneksi välimatkat kylien välillä ovat lyhyitä.

Toinen mukavampi, mutta myös hitaampi keino kulkea kylien välillä on yhteysalus, jolla pääsee myös Portovenereen. Lippu yhteysalukselle on kalliimpi kuin edulliset junaliput, mutta sillä voi reissata koko päivän ja samalla lipulla pääsee myös Portoveneren edustan saarikierrokselle. Kannattaa siis ostaa lippu yhteysalukselle heti aamulla ja seilata koko päivä meriteitse kylästä toiseen.

Me suuntasimme heti aamusta Portovenereen ja tulimme sieltä aluksella kaikkien kylien kautta aina Monterosso al Mareen saakka, niin että näimme kaikki kylät myös mereltä päin. Aluksen kannella on mukava istuskella kauniina kesäpäivänä ja sisätiloissa on wc:t sekä lisää istumatilaa huonon sään yllättäessä. Cornigliaan ei pääse yhteysaluksella kylän korkean sijainnin vuoksi.

Patikointi on erittäin suosittua Cinque Terren upeissa maisemissa ja kylien välillä kulkee eri pituisia ja eri tasoisia reittejä, joista voi valita itselleen sopivimman. Riomaggioresta Manarolaan kulkeva Via dell’Amore on reiteistä tunnetuin ja helpoin, mutta se on usein suljettu maanvyörymien vuoksi. Myös etenkin muut rannassa kulkevat reitit voivat olla suljettuna maanvyörymien takia.

Portovenereenkin pääsee kävellen, mutta reitti on pitkä ja melko haastava. Vuonna 2011 Cinque Terren aluetta piiskanneet rankkasateet aiheuttivat pahoja tulvia ja maanvyörymiä, jotka vaativat myös kuolonuhreja. Parasta patikointiaikaa onkin kuiva kevät ja alkukesä, jolloin ei ole vielä liian kuuma, ja toisaalta myös syksy, tosin silloin alueella voidaan saada rankkojakin sateita.

Majoitus

IMG_9530

WP_20150620_036

IMG_8329

Cinque Terren kylissä on suhteellisen vähän majapaikkoja, joten mikäli haluaa yöpyä alueella, on oltava hyvissä ajoin liikkeellä. Suurin osa alueen vierailijoista majoittuu lähikaupungeissa kuten La Speziassa, josta pääsee nopeasti paikallisjunalla alueelle. On kuitenkin paljon tunnelmallisempaa ja mukavampaa majoittua kylien pienissä hotelleissa, jolloin näkee muutakin kuin turistien päivisin kansoittamat kylät. Iltaisin kylät hiljenevät ja tunnelma on aivan erilainen kuin päivällä.

On hyvä muistaa, että alueella on paljon korkeuseroja ja näin ollen matkalaukun raahaaminen juna-asemalta hotellille voi olla melkoisen ponnistelun takana. Monterosso al Mare on kylistä tasaisin ja jos haluaa olla lähellä rantaa sekä palveluja, kannattaa majoitusta katsella Monterosso al Maresta.

Riomaggiore, Manarola sekä Vernazza ovat tunnelmallisempia ja monen mielestä kauniimpia kuin turistien suosima Monterosso al Mare. Cornigliassa ei ole sen korkean sijainnin vuoksi rantaa ja kylään päästäkseen on otettava joko minibussikuljetus juna-asemalta tai käveltävä pitkät portaat ylös kylään. Hankalan sijainnin vuoksi en suosittelisi Cornigliaa majapaikaksi, mutta vierailla siellä kannattaa kyllä.

Me yövyimme Riomaggioressa suloisessa kolmen huoneen Sol Levante -hotellissa, joka oli aivan nappivalinta. Riomaggioren juna-asemalta pääsee hissillä melkein suoraan hotellin ovelle, joten kantamusten kanssa ei tarvitse kuin kiivetä pihan läpi kulkevat portaat ylös. Suosittelen hotellia erittäin lämpimästi, mutta ole ajoissa liikkeellä, Sol Levantessa kun on tosiaan vain kolme huonetta.

Ruoka

IMG_8519

crostinit

pestopasta

Ligurian alue on tunnettu pestosta, jota käytetään hyvin monipuolisesti. Pestoa tarjoillaan usein kalan kastikkeena tai crostinien, eli rapeaksi paahdettujen alkupalaleipien päällä. Crostineita syödään muutenkin paljon ja peston lisäksi herkulliselta maistuvat ainakin crostinit tomaatin ja crostinit anjoviksen kera. Katso täältä ohje pestocrostineihin.

Merellisen sijaintinsa vuoksi kalaa ja muita mereneläviä syödään Liguriassa paljon. Cinque Terren vanhoissa kalastajakylissä kannattaa ehdottomasti suosia kalaravintoloiden laajaa tarjontaa. Kala on taatusti tuoretta ja alueella tarjoiltavat simpukat ovat erinomaisia.

Kylissä on suhteellisen paljon erilaisia ravintoloita ja syötävää löytyy moneen makuun. Hauskinta on kuitenkin ehkäpä napata kaupasta mukaan eväät ja istuskella niiden kanssa piknikillä rannalla tai jossain alueen monista näköalapaikoista. Rinteillä kulkevilla teillä on penkkejä, joille on ihana istahtaa eväskassin kanssa ja katsella merelle laskevaa aurinkoa.

Riomaggioressa suosittelemme ehdottomasti rannasta löytyvää kalaravintolaa nimeltä Dau Cila. Söimme myös monessa muussa Riomaggioren pääkadulta löytyvässä ravintolassa ja saimme aina ihan kelpo sapuskaa. Kannattaa katsoa mitä ravintolaa paikalliset suosivat ja suunnata itsekin sinne. Dau Cilaan kannattaa tehdä pöytävaraus etenkin jos mielii syömään terassille.

Monterosso al Maren rantakadulta löytyy ravintoloita moneen makuun ja myös Portoveneren rantakadulla on ruokapaikkoja vaikka millä mitalla. Jokaisesta kylästä löytyy useita ravintoloita ja kivoja terasseja. Suuri osa niistä on turisteja varten, mutta saimme kaikista testaamistamme paikoista ihan hyvää sapuskaa, vaikka valitsimmekin usein sen, joka tuli ensimmäisenä vastaan.

Muuta

IMG_8611

IMG_8788

IMG_8907

Cinque Terren viisi kylää on kierrettävissä yhdenkin päivän aikana etenkin jos ei aio patikoida kylien välillä. Jos haluaa nauttia maisemista ja kylien tunnelmasta vähänkin enemmän, kannattaa alueella viettää ainakin pari päivää. Portoveneressä vierailuun kannattaa varata vähintään puolikas päivä, ja jos haluaa löhöillä hieman rannallakin vaikkapa Monterosso al Maressa, ei viikkokaan ole ollenkaan liian pitkä aika hengailla alueella.

Me vietimme Cinque Terressä kolme päivää ja sinä aikana ehti hyvin kiertää kaikki viisi kylää suhteellisen rauhassa läpi, käydä Portoveneressä ja tutustua ainakin pariin kylään hieman tarkemminkin. Olisin kuitenkin voinut olla alueella paljon pidempäänkin ja väittäisin ettei yksi päivä riitä vielä mihinkään.

Lue myös:

Riomaggioren yö

Cinque Terre muissa blogeissa:

Sillä Sipuli
– Travellover: 1. postaus, 2. postaus ja 3. postaus.
WP_20150620_052

31 kommenttia

 • Anna | Muuttolintu.com

  Ihana ihana ihana paikka! Ehdottomasti yksi suosikeista Italian reissulta. Hyvä, että turistien määrää aletaan rajoittamaan. Me oltiin Cinque Terressä vaan pari päivää, ja se ei kyllä ollut tarpeeksi. Haaveena on joskus lähteä takaisin, kenties patikoimaan, ja tsekata myös mm. Portovenere.

  • Martina

   Meilläkin jäi patikointi tällä kertaa väliin, mutta ensi kerralla sitäkin täytyy kokeilla. Jos vaikka menisi vähän viileämpään aikaan keväällä. Joka tapauksessa Cinque Terreen on palattava. Se on niin ihana paikka. 🙂

 • Kohteena maailma / Rami

  Kävin vuonna 2011 patikoimassa kylät päivässä läpi, kaksi osuuksista oli ns. ”vuoristo-osuuksia”. Kyllä sen normaalikuntoinen kävelee päivässä läpi, toki ei kylissä kauheita aikoja ehdi olemaan. Olimme pari yötä Levantosta, josta aamun ekalla junalla Riggiomareen. Sitten Monterosso al Maresta illasta junalla yöksi Levantoon. Levanto on siitä hyvä paikka, että sinne pääsee autolla. Eli suosittelen sitä, mikäli aikoo vuokra-autolla paikan päälle mennä. Joka tapauksessa kävelisin vähintään pari väliä, sillä patikointipoluilta on upeat maisemat!

  Vernezzessa söimme lounaan viinin keran, jotta jaksoi vielä mennä viimeisen osuuden. Muuten kylissä kiertelimme ja kävimme juomassa lasilliset tai nautimme jäätelöt. Sen verran kyllä patikoinnista on todettava, että se ei ole mitään leppoisaa jolkottelu kylästä toiseen – puoliso jaksaa muistuttaa tästä aika ajoin vieläkin 😀

  Ajattelin kyllä joskus toteuttaa tuon siten, että kävelen reitin läpi uudestaan siten, että yövyn joka kylässä yön. Siinä on sitten sopiva viikon reissu, kun käy Portofinossa samalla.

  Yksi hienoimmista ”paikoista”, missä olen ikinä käynyt! Hyvä postaus 🙂

  • Martina

   Kiitos pitkästä kommentista Rami! Kuulostaa kieltämättä upealta kokemukselta tuo kaikkien kylien välien patikointi. Minuakin kiinnostaisi toteuttaa homma niin, että yöpyy aina välissä jokaisessa kylässä. Näin kyliä ehtisi nähdä paremmin ja niissä saisi kokea myös ilta-ajan, jolloin suurin osa turisteista kaikkoaa muualle. Rauhallisemmassa patikointitahdissa olisi myös se etu, että maisemia ehtisi jäädä kuvaamaan ja ihailemaan rauhassa. Voin kuvitella miten upeita näkymiä vuorenrinteiltä aukeaa. Kiitos myös Levanto-vinkistä!

   Ja jep, Portofinoon myös ensi kerralla. Nyt jätimme sen väliin, vaikka se olisi melko lähellä ollutkin. Tai sitten vierailen siellä joskus samalla kertaa kun käyn Genovassa. Sekin on nimittäin loputtoman pitkällä Italian To Do -listallani. 🙂

 • Anne

  Hei!
  Lauantaina 10.9.16 Pohjois-Italian kiertomatkalle 🙂
  Vuokra-auto alle Milanon kentältä ja ensimmäiseksi yöksi on varattu majoitus hotellista Monterosso al Maressa. Kylään ei ilmeisesti saa autolla ajaa ja olen tässä tutkaillut mihin on viisainta pysäköidä yön yli. Vaihtoehdot taitavat olla Levanto ja La Spezia. Levanto on kyläämme lähimpänä. Monterossosta jatkamme Pisan kautta Firenzeen ja Riminille.
  Kiitos hienosta artikkelista 🙂

  • Martina

   Vau, kuulostaapa upealta reissulta. Cinque Terren kyliin ei tosiaan pääse autolla, joten kannattaa tutkia mihin teidän on kätevintä jättää auto siksi aikaa. Nauttikaa reissusta ja ihanasta Italiasta! Kiva kuulla että matkaoppaastamme on ollut hyötyä. 🙂

 • Eva

  Hei Cinque Terren kävijät ! Mitä ajankohtia suosittelisitte säiden suhteen ? Onko huhtikuu tai toukokuu vielä liian viileätä ?

  • Martina

   Hei! Olen kuullut että toukokuu ainakin olisi hyvä aika vierailla Cinque Terressä säiden puolesta. On jo kesä, muttei liian kuuma ja etenkin patikointi on tuolloin miellyttävää. Huhtikuusta en osaa sanoa enkä toukokuustakaan oman kokemuksen perusteella (me olimme kesäkuun lopulla), mutta toukokuuta ainakin uskallan tosiaan suositella kuulemani perusteella! 🙂

 • Mikke

  Kiitos kivasta postauksessa. Lauantaina sinne kolmeksi yöksi. Majapaikkaa tosin en ole vielä päättänyt. Katsotaan onko lokakuu millainen ajankohta alueella vierailuun.

  • Martina

   Kiva jos tykkäsit. 🙂 Jos jaksat niin tule ihmeessä kertomaan millaista alueella on lokakuussa. Kiinnostaa nimittäin kovasti! Kaunista siellä on varmasti aina, mutta sää kiinnostaa ja se kuinka paljon turisteja on syksyllä.

 • Evita

  Olimme lokakuussa 2015 viikon CT:ssä. Yövyimme Levantossa ja patikoimme päivittäin kylien välillä. Yksi päivä kului Pisassa. Lokakuu oli loistava valinta. Sää oli aurinkoinen, mutta ei liian paahteinen ja turisteja ei ollut liikaa. Suosittelen Levantoa majoituskaupungiksi, koska sekin oli kaunis rantakaupunki. Hyviä illallisravintoloita ja junalla hurautti hetkessä kalastajakyliin.

  • Martina

   Kiva kuulla että lokakuu on hyvä valinta. Niin arvelinkin kun ajattelee että pahin turistikausi on ohi ja säät ovat viilenneet sopivasti, mutta eivät vielä liikaa. Patikoidessa vähän viileämpi keli on muutenkin tervetullut. Levanto kuulostaa ihanalta ja sitä ovat kehuneet myös muut. Täytyy tsekata se ensi kerralla! 🙂

 • Riitta

  Tosi kiva infopaketti alueesta! Me olemme olleet alueella neljä kertaa, ja oli mukava tulla fiilistelemään kuvia:) Olemme olleet huhtikuussa, kaksi kertaa lokakuussa ja kerran tammi-helmikuussakin alueella. Silloin kylät olivat todella hiljaisia ja esim. ravintoloitakin löytyi vain yksi aukinainen lounasaikaan parissakin kylässä. Yllättäen sää alkuvuodesta kuitenkin suosi, oli n +16 astetta ja hyvät patikointikelit. Pääsääntöisesti jos tuohon aikaan reissaa saa toki varautua siihenkin että reitit eivät ole kävelykunnossa, ja huhtikuussakin jouduimme kerran kääntymään (mudan ja liukkauden takia) takaisin kun yritimme kävellä Portoveneresta pidempää reittiä Riomaggioreen.

  Itse olemme tuolloin ei-sesonkiaikaan liikkuneet kylissä vuokra-autolla, esim. Riomaggioressa yöpyessämme varasimme kylän pääparkkipaikan (joka pieni sekin) läheltä Bed&Breakfastin, ja majoitukseen sisältyi oma parkkipaikka. Sesonkiaikaan liikkuessa ei autolla kyliin kannata tietenkään yrittää.
  Mutta ihana paikka! Ja patikointi kylien välillä ihan parasta!

  • Martina

   Kiitos kommentista ja kiva kun jaoit kokemuksiasi eri vuodenajoista Cinque Terren alueella. Sesonkiajan ulkopuolella pääsee varmasti haistelemaan kylien tunnelmaa ihan eri tavalla kuin keskikesällä. Itse voisin reissata seuraavan kerran alueelle aikaisin keväällä. Silloin patikointikin olisi varmasti mielekkäämpää kuin pahimpien helteiden aikaan.

 • Mervi

  Moikka ja kiitos ihanista kertomuksista! Haave on päästä tuonne itsekin. Tässä pohdin, mikä on järkevin tapa matkustaa Cinque Terreen, siis jos aloittaa Helsingistä asti? Hki-Pisa (lento) ja siitä junalla eteenpäin? Vai esim Hki-Milano (lento) ja siitä autolla eteenpäin? Hki-Venetsia? Hki-Genova? Näitä kun tutkin niin meinaa silmät pudota päästä, kun vaihtoehtoja on paljon, mutta mikään ei ole sellainen nappijuttu. Mihinkään ns. lähikentälle ei Suomesta käsin pääse suoralla lennolla. Mutta mikä olisi kätevin? Kyse 3-4 päivä reissusta ja pääasiana Cinque Terre ja ehkä myös Pisa. Kiitollinen ihan kaikista vihjeistä!!

  • Martina

   Me reissasimme Cinque Terren alueelle junalla Roomasta käsin, mutta sanoisin että jos tarkoituksena on nähdä vain Cinque Terre eikä viettää samalla aikaa Roomassa niin kuin me teimme, on lennot Milanoon varmasti järkevin vaihtoehto. Niitä saa edullisesti suorana ja Milanosta lähtee ymmärtääkseni melko usein junia Cinque Terreen. Toki jos Pisaan löytyy järkevät lennot niin se on teidän kannalta varmasti hyvä vaihtoehto jos haluatte tosiaan nähdä myös Pisaa samalla.

   Italiassa junamatkat tuntuvat yllättävän lyhyiltä, varsinkin jos valitsee junan joka ei pysähdy jokaisella asemalla. Me menimme kerran junalla Milanosta Bolognaan ja se oli paljon lyhyempi pyrähdys kuin ajattelimme sen etukäteen olevan.

   • Mervi

    Kiitos nopeasta vastauksesta! Eli taidan alkaa katsella noita Milanon suoria lentoja tai sitten Pisaan välilaskulla. Ja ehkä sitä vois jaksaa junaillakin noita välimatkoja. Ollaan tällä kertaa matkaamassa kahdestaan miehen kanssa ilman lapsia niin matkakin saa olla monimutkaisempi 🙂 Lasten kanssa ihan ehdottomasti aina vuokra-auto…jotain on elämänsä aikana oppinut 🙂 Kiitos sinulle, Martina!!

    • Martina

     Kiva jos voin olla avuksi! Teillä on miehen kanssa luksusreissu tiedossa. 🙂 Cinque Terren alueelle en muuten minäkään ottaisi ainakaan kovin pieniä lapsia mukaan. Korkeuseroja on niin paljon. Kahdenkeskiseen matkaan se sopii täydellisesti!

  • Martina

   Kiva että löysit nyt matkaoppaamme ja ihana kuulla että tykkäsit tästä. Toivottavasti Madridin opas on myös mieluinen. Se ilmestyy tammikuussa. 🙂