Ahvenanmaa,  Kotimaa,  Ruokamatkailu,  Yleinen

Smakbyn – Ruokamatkailijan Ahvenanmaa

Pressimatka Visit Åland ja Silja Line Suomi

“Tervetuloa!”, toivottaa iloinen mies grillin äärestä hauskasti murtaen kun astumme ulos autosta Smakbynin pihassa. Michael Björklund on hyväntuulinen mies, joka toteuttaa unelmaansa täällä Ahvenanmaan sydämessä vain 20 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta.

Smakbynissä on jo nyt ainakin ravintola, terassi, myymälä, keramiikkapaja, karamellitehdas ja lähistöltä löytyy myös golfkenttä sekä tislaamo. Vielä enemmän on kuitenkin suunnitteilla.

Tienoota vartioi upea Kastelholman linna. Tämä jos jokin on varteenotettava koko perheen päiväretkikohde. Myöhemmin ehkä jopa yön yli -kohde.

Micke Björklundin lisäksi huomioni kiinnittyy pihalla olevaan Selviytyjät-vaikutteiseen leikkipaikkaan. Björklund rakensi sen voitettuaan Ruotsin Robinsonin. Alue on ehkä tarkoitettu lapsille, mutta minkäs crossfittaaja itselleen mahtaa kun löytää kiipeilyyn tarkoitetun köyden.

Smakbynissä vallitsee aivan ihana tunnelma. Olen Ahvenanmaan ensikertalainen, joten en tiedä minkälaista muualla maakunnassa on, mutta veikkaan että sama fiilis vallitsee kaikkialla saaristossa.

Ahvenanmaan tunnelma tuo mieleeni lapsuuden mökkikesät Manner-Suomen puolella Bromarvissa, mutta on eloisampi, näyttävämpi ja jotenkin ruotsalaisempi. Ennen kaikkea tunnen itseni tervetulleeksi, mikä ei aina päde ruotsia puhuvissa piireissä.

Kun olemme kierrelleet Smakbynin myymälässä, keramiikkapajassa ja maistaneet karamellitehtaan nameja, istumme aurinkoiselle terassille lounaalle. Sää suosii meitä. On todella lämmin päivä, mutta varjon alla kuumuus ei käy tukalaksi vaan lämpötila on juuri sopiva.

Kylmä valkoviini maistuu päivän kala-annoksen kanssa, mutta Micken lihapulla-annos vetää silti pidemmän korren. Lounaan perusteella paikka tarjoaa maittavaa kotiruokaa. Kahvit nautitaan sydämen muotoisista kupeista, joita voi ostaa keramiikkapajasta. Käsi sydämellä kahvia nauttien.

Vatsat täysinä kävelemme tien toiselle puolelle Åland Distilleryyn. Moikkaamme matkalla lampaita ja ihastelemme viihtyisää terassia. Täällä osataan nauttia kiireettömistä hetkistä.

Tislaamon baarin sisätilat ovat myös syötävän suloiset ja istahdammekin tilan perältä löytyvän sohvaryhmän ääreen maistelemaan kahta paikan giniä. Ennen sitä tutustumme itse tislaamoon.

Molemmat maistamamme ginit ovat hyviä, mutta ihastumme vielä enemmän paikan basilikalla ja verigreipillä maustettuun lonkeroon. Ostamme sitä vielä pullolliset ennen kuin suuntaamme takaisin Maarianhaminaan. Samaa juomaa kannetaan myös lastenhoitajille kotiin tuliaiseksi.

Kastelholman linna lienee yksi Ahvenanmaan kuuluisimmista nähtävyyksistä, joten täytyyhän siihenkin käydä tutustumassa. Kävelemme linnalle Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseon kautta pientä rantapolkua pitkin. Alue on todella viehättävä. Vanhan ajan rakennukset, yhä paikallaan oleva juhannussalko ja kaunis rantamaisema ihastuttavat sydänjuuria myöten.

Linnassa uskaltaudun kiipeämään ylös asti, vaikka korkeanpaikankammo nostaa päätään portaita katsellessani. Kiipeäminen kuitenkin kannattaa. Ylhäältä avautuvat maisemat ovat upeat.

Lähdetään taas -blogin Teija viihdyttää meitä ja tytärtään lukemalla opasteita, välillä hieman omin sanoinkin. Tavalliset talonpojat muuttuvat taivaallisiksi talonpojiksi ja kuningaskunta kuningatarkunnaksi. Lapsenryöstöstä kertovan kohdan jätämme lukematta ääneen.

Takaisin Visit Ålandin Sannan luokse Smakbynin pihaan tallustellessamme toteamme Ahvenanmaan kerrassaan ihastuttavaksi. Tänne pitää päästä vielä uudestaankin. Saamme Sannalta hyviä vinkkejä myös perhematkaa varten ja pieni visiitti Maarianhaminassa herättää mielenkiinnon myös Ahvenanmaan pääkaupunkia kohtaan.

Indigossa lähtödrinkkejä maistellessamme kuulemme muun pressimatkan porukan päivästä Maarianhaminassa. Kuulostaa kivalta ja monipuoliselta sekin.

Ahvenanmaalla ehtii tehdä uskomattoman paljon laivan ollessa satamassa 8 tunnin ajan. Välimatkat ovat niin lyhyet että kauemmaksikin ehtii nopeasti. Manner-Ahvenanmaalla pisin välimatka on 50 kilometriä pohjoisesta etelään.

Seuraavalla kerralla haluamme yöpyä täällä, jotta näemme vielä enemmän. Perhematkalle otamme oman auton mukaan, mutta aikuisten reissulla polkupyöräkin olisi erinomainen vaihtoehto. Niitä vuokrataan satamassa ja kauniina kesäpäivänä iloisia pyöräilijöitä näytti olevan liikkeellä lukuisia.

Ihana Ahvenanmaa yllätti ja vei sydämen kertaheitolla. “Tänne palaamme vielä”, kuiskaamme suolalta tuoksuvaan tuuleen kun Silja Serenade irtoaa satamasta jatkaen matkaa takaisin Helsinkiin.

4 kommenttia