Yleinen

Pizzaviikonloppu

Jamien kotona -kirjassa on omistettu kokonainen kappale erilaisille pizzoille. On perinteistä margharitaa, calzonea, erilaisia täyteideoita ja hauskan näköinen pyöreä pizza bombakin, jota en ole vielä uskaltanut kokeilla, sillä en osaa tehdä sitä kuitenkaan. Kaikki pyöreät asiat ovat nimittäin vaikeita.

Erään työntäyteisen viikon päätteeksi päätin pitää pizzaviikonlopun Jamien pizzoja tehtaillen. Pizzaviikonloppu osui Henkkaa ajatellen täydelliseen ajankohtaan, sillä herralla lauantaina olleet bileet saivat herran kovin nälkäiseksi sunnuntaiaamuna. Ja koska olen toki maailman paras avovaimo (ja äärimmäisen vaatimatonkin sellainen), olin ostanut pizzojen kaveriksi myös paketillisen pekonia, jota paistoin heti aamusta rapulan riivaamalle juhlijalle. Pellillisen pizzaa olin väsännyt valmiiksi jo edellisenä iltana. Hyvä minä. Saanko nyt jonkin palkinnon?


Krapulaisen miehen aamiaiseen kuului pizzan lisäksi pekonia, vitamiiniporejuomaa, iso kuppi kahvia ja jälkkäriksi vielä neekerinsuukko (tai Brunbergin suukkoko se nykyään on?). Kyllä näillä luulisi olon paranevan.

En aio laittaa tähän nyt pizzapohjan enkä tomaattikastikkeen ohjeita, vaikka loistavana avovaimokokkina tein nekin toki itse. Ohjeet molempiin löytää helposti netistäkin (tekisi mieli sanoa KVG, mutta minähän en tuollaisia typeriä kirjainlyhennelmiä käytä). Sen sijaan kerron, miten jälleen kerran yksinkertainen on parasta, kunhan vaan käyttää hyviä raaka-aineita. Koukataanpa siis hetkeksi italialaisiin tunnelmiin pizzalle:

– pizzataikina tai valmis pohja jos on ihan pakko
– tomaattikastiketta
– pallo mozzarellaa
– tuoretta basilikaa
– oliiviöljyä
– rucolaa
– sitruuna
– muutama prosciuttoviipale
– parmesaania

Kuumenna uuni ja levitä pizzapohjan päälle tomaattikastike. Minä paistoin pelkkää pohjaa ensin hetken kuumassa uunissa ja aloin sitten vasta lisätä täytteitä. Tuloksena oli rapeaakin rapeampi pizzapohja. Nams. Tomaattikastikkeen päälle levittelin basilikaa ja mozzarellaa, suolaa ja pippuria sekä hieman oliiviöljyä ja tyrkkäsin koko homman uuniin.

Pizzan hengaillessa uunissa, maustoin rucolan sitruunan mehulla, öljyllä ja suolalla sekä pippurilla. Kun pizza oli tullut uunista, ripottelin rucolaa ja prosciuttoa sen päälle. Ohjeen mukaan päällimmäiseksi pitäisi raastaa vielä hieman parmesaania, mutta minä laitoin parmesaanin jo ennen uunia, niin että se suli kivasti pizzaan.


Tää ois menossa vielä uuniin.

Prosciuttopizzan lisäksi tein ihan tavallisen margharitan sekä kolmen täytteen peltipizzan. Kolmen täytteen pizzaan kokeilin hieman erikoisempia täyteyhdistelmiä, vai mitäpä sanotte näistä:
– pinaatti, valkosipuli, kananmuna
– pekoni, kesäkurpitsa
– herkkusieni, sipuli, valkosipulin verso
Kaikkien täytteiden pohjalle levitin tietysti omatekoista tomaattikastiketta ja päälle mozzarellaa. Ja kyllä kuulkaa kelpasi herkutella. Pizzaviikonloppuja voisi pitää useamminkin.

Kommentit pois päältä artikkelissa Pizzaviikonloppu