Martinpäivän hanhi
Martinpäivänä syödään hanhea. Se on iskostunut jostain päähäni kenties siksi, että Martin nimipäivänä on myös Martinan nimipäivä. Vaan hanhea en ollut koskaan nimipäivänä kunniaksi syönyt. En ennen kuin nyt.
Miksi Martinpäivänä sitten syödään hanhea? Siitä kiittäminen on erästä Martin-nimistä munkkia, joka eleli Ranskassa joskus ennen muinoin ja oli taitava parantamaan sairaita. Hänet nimettiin hyvien tekojensa vuoksi piispaksi, mutta vaatimaton kun oli, ei herra ranskalainen-Martti mielestään ansainnut titteliä.
Kyläläiset tulivat kuitenkin noutamaan uutta piispaansa, joka piiloutui hädissään hanhitarhaan. Hanhet paljastivat miehen olinpaikan kaakattamalla, mistä Martin oli ikuisesti vihainen kaikille maailman hanhille, ja sen takia Martinpäivänä syödään hanhea.
Vieläkään hanhet eivät ole maailmasta loppuneet – sori vaan Martin. Yritettiin kyllä kantaa kortemme kekoon valmistamalla hanhen rintafileetä omenakastikkeen ja uunijuuresten kera.
Syö sinäkin seuraavana Martinpäivänä hanhea! Se on hyvää, rasvaisuudessaan hieman kuin ankkaa ja valmistetaankin samaan tyyliin. Kaveriksi sopii ihanat uunijuurekset sekä ranskankermaan tehty omenakastike, jossa maistuu salvia ja kokojyväsinappi.
Martinpäivän hanhi
3-4 annosta
- 3 hanhen rintafileetä (meillä oli 3 kpl n. 500 g kotimaisia pakastefileitä)
Omenakastike:
- punainen omena (esimerkiksi Honey Crunch)
- salviaa
- hanhenrasvaa (jää pannulle kun ruskistat hanhet)
- 2 dl vettä
- 200 g ranskankermaa
- 1 rkl kokojyväsinappia
- suolaa
Lisäksi:
- uunijuurekset (tee itse tai oikaise käyttämällä valmispakastetta)
Sulata pakastettuja hanhen rintafileitä jääkaapissa vuorokausi. Ota huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.
Pyyhi rintafileet talouspaperilla ja tee veitsellä nahkaan ristiviillot. Laita fileet nahkapuoli alaspäin kylmälle paistinpannulle. Lisää lämpöä ja paista korkeahkolla lämmöllä niin että ylimääräinen rasva sulaa pois ja pinta ruskistuu. Käännä ja paista toinenkin puoli. Säästä rasva.
Nosta ruskistetut fileet uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita paistolämpömittari yhde fileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 100-asteisessa uunissa kunnes sisälämpö on 55-60 astetta.
Ruokavirasto suosittelee siipikarjan kypsennettäväksi täyskypsäksi, jolloin sisälämpötilan on oltava 75 astetta. Me otimme kuitenkin riskin ja söimme hanhemme noin 60-asteiseksi kypsennettynä. Emmekä kuolleet tai edes sairastuneet.
Kun hanhet pötköttelevät uunissa, valmista omenakastike ja uunijuurekset. Me oikaisimme ja käytimme pakastejuureksia, jotka tuunasimme hunajalla ja laitoimmekohan sekaan myös öljyä. Voi laittaa jos haluaa.
Laita omenakastiketta varten hanhen paistamisesta jäänyt rasva kattilaan. Kuori ja pilko omena ja lisää sekin kattilaan. Pilko myös salvia. Hänkin pääsee mukaan kattilaan. Kuullota hetki ja lisää sitten vielä vesi ja hieman suolaa. Keitä n. 10 minuuttia kunnes omenat pehmenevät.
Soseuta kastike sauvasekoittimella ja siivilöi se. Kaada takaisin kattilaan. Lisää ranskankerma, sinappi ja suola ja kuumenna sekoittaen. Älä enää keitä.
Herkuttele hanhella, uunijuureksilla ja omenakastikkeella Martinpäivänä tai minä tahansa muuna päivänä jolloin haluat hyvää ruokaa. Me valitsimme ruokajuomaksi saksalaisen pinot noirin.
Muistatko muuten mikä on Peukaloisen retkien Nils Holgerssonin menopelinä toimivan hanhen nimi?