Makeat herkut,  Reseptit

Trifle – Näyttävä kerrosherkku Englannista

Alan olla sitä mieltä, että englantilaista keittiötä haukutaan ihan suotta. Olen itsekin ollut hyvin skeptinen englantilaista ruokakulttuuria kohtaan ja olen sitä osin vieläkin, mutta täytyy myöntää, että löytyy englantilaisesta keittiöstä todellisia helmiäkin. Viime aikoina trendikkääksi noussut Fish and Chips on hyvä esimerkki tällaisesta helmestä, puhumattakaan upeasta Beef Wellingtonista. Myös English Breakfastille on paikkansa ja Briteistä meillekin rantautunutta iltapäiväteekonseptia skonsseineen suorastaan rakastan.

Jälkkäripuolelta lemppariksemme on noussut trifle (jota en suostu kutsumaan suomennetulla nimellä triffeli), jota olemme tehneet useaan otteeseen. Marjainen trifle on kesäherkku parhaimmillaan ja kepeydessään ehdoton lempparini. Triflejä on monenlaisia eikä marjainen versiomme ole ihan se autenttisin, mutta uskallan väittää että paras se on, tai ainakin parhaasta päästä.

Pidämme triflestä niin paljon, että teimme sitä jopa pikkubloggaajan ensimmäisille syntymäpäiville kakun sijaan. Joku taisi ihmetellä miksi syntymäpäivillä ei ole kakkua, mutta trifleä maistettuaan kaikki olivat tyytyväisiä valintaamme. Kun pikkuinen on vähän isompi ja ymmärtää kakun ja kynttilöiden päälle, niin toki ne hänelle silloin suodaan. Niin kauan kun me saamme päättää, syödään meillä niitä herkkuja, joista pidämme itse eniten. Tällä kertaa se oli trifleä.

Marjatrifle
n. 8 annosta

– 200-400 g digestivekeksejä oman maun mukaan
– 6 dl vispikermaa
– 250 g mascarponea
– 4 rkl sokeria
– 1 rkl vaniljasokeria
– 1,5 tl kardemummaa
– n. 1 kg marjoja (meillä oli mansikoita, pensasmustikoita ja vadelmia)

Murustele ensin keksit valmiiksi. Puoli paketillista riittää jos haluat enemmän vaahtoa ja marjoja, mutta jos taas pidät siitä, että jälkkärissä on paljon rapeaa keksiä, laita koko paketti.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen samalla sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma. Sekoita myös mascarpone vaahdon joukkoon. Pilko mansikat pienemmiksi.

Ota iso lasiastia tai pari pienempää. Meillä kaikki ei mahtunut 3 litran kulhoon, joten 4-5 litran vetoinen olisi paras. Synttäreille kasasimme triflen suosiolla kahteen kolmen litran astiaan. Vaikka ohje on noin kahdeksalle, riitti se hyvin jopa 20 henkilölle kun tarjolla oli myös muuta makeaa. Toisaalta on tämä sama satsi tuhottu myös pelkästään neljän hengen voimin. Siksi annosmäärä on vain viitteellinen.

Kasaa trifle laittamalla ensin keksimurua pohjalle, sitten reilusti marjoja ja lopuksi kerma-mascarponevaahtoa. Toista kunnes astia on täynnä. Jätä päällimmäiseksi kerros marjoja vaahdon päälle.

Kommentit pois päältä artikkelissa Trifle – Näyttävä kerrosherkku Englannista