Liharuoat,  Reseptit,  Yleinen

Pakistanilainen lihapata

Oletko koskaan syönyt pakistanilaista ruokaa? Me olemme. Teimme sellaista itse eräänä viikonloppuna, kun törmäsin netissä pakistanilaiseen lihapataan. Pataan olisi pitänyt reseptin mukaan tyrkätä lammasta, mutta koska tarjoushaukat olivat jo ostaneet kaupasta ison palan naudan sisäpaistia, käytimme sitä lihapataamme.

Pakistanilainen lihapata muistutti mausteineen ja basmatiriisineen intialaista tai nepalilaista ruokaa, mutta oli siinä eroavaisuuksiakin. Merkittävin niistä oli lihan marinoiminen sitruunamehulla ja suolalla ennen ruoan valmistamista. Vaikka lihapalat köllöttelivät sitruunakylvyssä vain noin vartin ennen paistamista, maistui sitruuna selvästi valmiissa ruoassa kaikkien mausteiden läpikin. Ja se oli vain hyvä juttu, sitruuna toi nimittäin kivan raikkaan lisän ruokaan.

Pakistanilainen lihapata

– 1 kg naudan paistia
– sitruunan mehu
– 3 sipulia
– 2 yksikyntistä valkosipulia
– 1-2 punaista chiliä
– 1 tl kurkumaa
– 1 tl mausteneilikoita
– 1 tl sinapinsiemeniä
– 1 tl juustokuminaa
– 1 tl kanelia
– 1 tl inkiväärijauhetta
– 1 tl garam masalaa
– 1 tl jauhettua korianteria
– vajaa litra vettä
– 2-3 tomaattia
– korianteria (tuoretta)

Kuutioi liha, mausta se suolalla ja marinoi lihaa 15-20 minuuttia sitruunan mehussa. Murskaa morttelissa valmiiksi sinapinsiemenet ja mausteneilikat.

Pilko sipulit, valkosipulit ja chilit. Kuullota niitä runsaassa öljyssä ja lisää sekaan myös kurkumaa. Lisää loput mausteet ja lorauta tarpeen mukaan lisää öljyä sekaan, jos seos näyttää liian kuivalta. Ruskista liha kun se on marinoitunut ja lisää lihat sipulien ja mausteiden sekaan. Pyörittele kunnolla sekaisin ja lisää vettä niin paljon, että lihapalat peittyvät juuri ja juuri.

Keitä noin 45-60 minuuttia tai kunnes liha on kypsää ja nestettä on haihtunut riittävästi. Lisää lopuksi pilkotut tomaatit sekä korianteri. Älä kypsennä enää. Tarjoile lihapata basmatiriisin kera.