Krakova,  Puola,  Ulkomaat,  Yleinen

Krakovan joulutori – Idyllistä tunnelmaa ja roskispommi

Taksi pysähtyy Krakovan vanhankaupungin aukion laidalle. Astumme ulos autosta ja katselemme ympärillemme. Koko aukio on valaistu kauniisti, kaupungintalon torniin on heijastettu lumihiutaleita ja aukiota reunustavat ihanan tunnelmalliset lämmitetyt terassit, jollaiselle pitää päästä istumaan, vaikka terassit suorastaan huutavat turistin nimeä ja hinnoissa on varmasti reilu turistilisä. Olemme kuitenkin valmiit maksamaan sen ihan vaan tunnelman takia. Onneksi Krakova ei ole lähtökohtaisesti kallis.

Ennen terassille istahtamista teemme pienen kierroksen aukiolla. Joulutori on kerännyt lauantai-iltana paljon kiertelijöitä. Ruokakojuista leijailee makeaa leivonnaisten tuoksua, käristetyn makkaran katkua ja hauskoista tynnyrin muotoisista kojuista saa glühweinia. Sitä täytyy maistaa vielä myöhemmin.

Joulutori-2

Joulutori-16

Joulutori-12

Jouluisella lavalla on meneillään lauluesitys, joka kaikuu kauniisti pitkin aukiota. Joulumieli nousee kohisten ja päätämme kiertää vielä myöhemmin joulutorin kojut kunnolla. Jospa sieltä löytyisi jotain kivaa tuliaiseksi. Nyt pitää kuitenkin päästä terassille syömään jotain ja juomaan joku ihana kuuma juoma.

Da Pietron terassille mahtuu ja istahdamme meille osoitettuun pöytään. Huokaisen ihastuksesta tunnelmallisella terassilla, nojaan taaksepäin, rentoudun ja nautin olostani. Tyttöjen reissu Krakovaan on vasta alkamassa ja tiedän jo nyt, että siitä tulee varsin ihana. Pöydässä on valmiina kuumien juomien menu. Valitsemme sieltä kaksi erilaista juomaa ja kippistämme niillä.

Joulutori-5

Joulutori-15

Joulutori-3

Juomat ovat pieni pettymys eikä ravintolan palvelukaan ihan vakuuta, vaikka sen hitautta pahoitellaankin myöhemmin. Mietin jo hetken pitäisikö vaihtaa paikkaa, kun viereisessä roskiksessa räjähtää pommi. Pamaus kuuluu kovalla pauhaavan joulumusiikin yli ja tulilieskat nousevat korkealle.

Kukaan ei kuitenkaan loukkaannu ja pian tulipalo sammutetaan. Paikalle saapuu poliisi ja palokunta. Kaikki jatkuu ennallaan, paitsi että olo on yhtäkkiä melko turvaton. Onko tässä terassilla olo lainkaan hyvä idea? Räjähtääkö kohta uudelleen? Olemmeko turvassa?

Joulutori-1

Joulutori-4

Joulutori-14

Päätämme ettemme anna pelolle valtaa ja vaimennamme turvattoman olon keskittymällä muuhun. Koskaan ei voi tietää missä tapahtuu seuraavaksi ja on vain tuurista kiinni osuuko paikalle vai ei. Mitään ei kuitenkaan tapahdu enää ja unohdamme pian koko pommiepisodin. Antipastolautanen ja pizza ovat herkullisia ja pyyhkäisevät alkudrinkkien aiheuttaman pettymyksen pois. Hymyilyttää taas ja herkuttelun jälkeen joulutorin kojut kutsuvat.

Söpöissä kojuissa on tarjolla vaikka minkälaista tavaraa. On käsitöitä, paikallisia herkkuja, joulukoristeita, tekstiilejä ja kivaa pientä tuliaistavaraa. Ostan täältä pari puista keittiövälinettä ja hipelöin upeita lasisia joulupalloja. Tällaista en kyllä saa ehjänä kotiin eikä se mahtuisikaan käsimatkatavaroihin. Jätän siis joulupallot muille, samoin upeasti koristellut piparit, vaikka katselen niitäkin tovin sillä silmällä.

Joulutori-7

Joulutori-8

Joulutori-13

Liitymme glühwein-kojun jonon jatkoksi ja maistamme höyryävän kuumaa juomaa. Pöydässä istuvat seurueet lisäävät juomaan taskusta terästystä, mutta meille riittää viinin omat alkoholit. Juoma on yllättävän tuju. Kierrämme aukiota vielä hetken, kunnes jatkamme seuraavaan paikkaan.

Joulutori kutsuu kuitenkin vielä muinakin päivinä ja mietin, että olisipa mukava perinne käydä tutustumassa joka vuosi johonkin Keski-Euroopan joulutoriin. Ehkäpä suuntaankin seuraavana vuonna Saksaan, Unkariin tai vaikka Tsekkeihin? Mistä löytyy sinun mielestäsi Euroopan parhaat joulutorit? Vinkkejä ja linkkejä saa jättää kommenttiboksiin!

Joulutori-17

Joulutori-18

10 kommenttia

 • Mallaspulla

  Ihanan tunnelmallisia kuvia! Ikävä juttu tuo räjähdysepisodi, mutta onneksi se ei vaivannut teidän matkaanne pidempään. Hurjat hinnat noissa juomissa; Wienissä sai ison mukillisen 4-5 eurolla ja laatu oli kerrasta toiseen hyvää. Lasipalloja minäkin hypistelin, mutta kotiinkuljetus olisi ollut liian riskaabelia.

  • Martina

   Kiitos! Pommi oli vähän kurja, mutta toisaalta mieleenpainuva välikohtaus. Jotenkin kun se tapahtui melkein heti joulutorille ja koko Krakovaan saavuttuamme, pisti se miettimään millaiseen kaupunkiin olemme ylipäätään tulleet. Ensivaikutelman muodostaminen oli vielä kesken ja pommi pisti hetkeksi pasmat sekaisin. Mutta emme tosiaan antaneet sen häiritä sen enempää ja koko pommi unohtui pian. 🙂

 • Sari - Campasimpukka

  Minusta Saksan joulutorit vähän joka puolella ovat olleet ihania ja kyllä Tallinnassakin on aika kiva tori ja se on kiva, kun se on yli vuodenvaihteen, mahtaako olla loppiaiseen tai ylikin.

  Me kun olimme Hollannissa poikaamme tapaamassa jokunen aika sitten ja illalla menossa hotelliin kävellen, kuului myös iso pamaus jossain lähikorttelissa, ihmisiä juoksi sieltä päin ja jäimme vähäksi aikaa odottelemaan tapahtuuko muuta. Muttei tullut hälytysajoneuvoja eikä muutakaan, joten jatkoimme matkaa. Jäi vähän kummallinen olo siitä, uutissakaan ei ollut mitään, kun poika katsoi aamulla netistä. Se ei ollut Amsterdamissa, vaan pienemmässä kaupungissa.

  Lentoasemilla en nykyään enää tykkää olla yhtään ylimääräistä, enkä muillakaan isoilla asemilla, tai oikein kauppakeskuksissakaan… Ei pitäisi liikaa miettiä, mutta toisaalta voihan sitä olla varuillaan, kannattaakin olla.

  • Martina

   Saksan joulutorit houkuttelisi ja etenin Kölniä katsoin jo tänä vuonna sillä silmällä. Tallinnakin on hyvä muistaa varsinkin jos ei ole mahdollisuuksia lähteä sen kauemmaksi. On kurjaa että nykymaailmassa joutuu miettimään turvallisuuttaan. Minä yritän olla antamatta pelolle valtaa, mutta huomaan kuitenkin usein ajattelevani juuri lentokentillä tai kauppakeskuksissa, että mitä jos.. En varsinaisesti pelkää tai välttele väkijoukkoja, mutta jossain vaiheessa väkisinkin tulee mieleen, että täälläkin voi tapahtua jotain. Krakovan roskispommi oli sinällään harmiton, mutta se jos jokin pisti hetkeksi miettimään maailman menoa. Kun missään ei voi olla varmasti turvassa. Sen verran viime aikojen tapahtumat ovat kuitenkin vaikuttaneet käyttäytymiseeni, ettei Pariisin reissu houkuttele tällä hetkellä, vaikka olimme jo alustavasti puhuneet tyttöjen reissusta sinne. Ehkä myöhemmin.

 • Kati / Lähinnä Kauempana

  Pommiepisodista huolimatta Krakowan joulutorit vaikuttaa sellaiselta, että taidetaankin kaverin kanssa ottaa ensi vuonna kohteeksi se! Me innostuttiin viime viikonloppuisesta Zürichin joulutunnelmasta siihen malliin, että meinataan kans ottaa tästä jokajoulukuinen perinne ja matkataan johonkin eurooppalaiseen joulukaupunkiin. 🙂

  Tässä linkki blogiini, Zürichin joulutunnelmaan

  • Martina

   Krakova oli muutenkin kaupunkina kiva ja halpa, joten kannattaa ehdottomasti pistää harkintaan! Pommia on tosiaan turha miettiä, tuollaista kun voi sattua ihan missä vaan. Kiitos linkistä, täytyykin heti mennä katsomaan miltä Zürichissä näytti. Ehkä me puolestamme päädymme sinne ensi vuonna. 🙂

 • Kati Pasanen

  Hei,
  Tiedättekö onko Krakovan joulutori auki jo 26-30.11 välisenä aikana. Olisi kiva nähdä se. Lähdemme takaisin näillä näkymin 30.11. aamulla.