Kotimaa,  Mäntsälä

Mitä Mäntsälällä tehdään?

Kaupallinen yhteistyö Hirvihaaran kartano, Sälinkään kartano, Hotelli Kartanon Meijeri, Sepänmäen käsityömuseo, Elämyksen Taika ja Panimo Kiiski.

”Mitä Mäntsälällä tehdään? Kuka kertois sen?” No, ehdotan että pidetään Mäntsälä ja mennään käymään siellä.

Mitä Mäntsälässä tehdään? Minä kerron sen:

Nautitaan kartanotunnelmasta Hirvihaarassa

Olympialaisten aikaan Hirvihaaran kartanoon piilotettiin laitapuolen kulkijoita pois Helsingin kaduilta. Nykyään sinne voi kokoontua viettämään erilaisia juhlia, seminaareja tai yöpyä muuten vaan upeissa maisemissa Mustijoen varrella. Vanhan kartanon tunnelma vie mukanaan. Me vietimme Hirvihaaran kartanossa unohtumattoman yön leikkien kartanon herroja ja rouvia muiden yöpyjien ja henkilökunnan loistaessa poissaolollaan. Hirvihaaran kartanon moninaisesta historiasta voit lukea lisää täältä.

Vieraillaan Sälinkään kartanossa

Moni tietää Hirvihaaran kartanon, mutta Mäntsälässä on myös muita tunnelmallisia kartanoita. Yksi niistä on Sälinkään kartano, jossa järjestetään paljon juhlia ja kokouksia, mutta myös kaikille avoimia tapahtumia, kuten myyjäisiä, kulttuuriesityksiä ja lounaita. Me maistelimme blogiretkemme aikana Sälinkään kartanon herkullisen syksyisen brunssin antimia ja leikimme sen jälkeen floristia kartanon peräkammarissa.

Yövytään Hotelli Kartanon Meijerissä

Jos kaipaat majapaikkaa lähempänä keskustaa niin silloin Hotelli Kartanon Meijeri on juttusi. Vanhaan meijerirakennukseen tehty hotelli on avattu hiljattain ja ainakin itseäni viehättää vanhan talon tarina yhdistettynä upouusiin huoneisiin. Sijainti aivan keskustassa on myös mainio jos palvelujen läheisyys on tärkeää.

Kahvitellaan Kulmakonditoriassa

Jos kahvi- ja sokerihammasta kolottaa tai sattuu olemaan isompikin nälkä, on Kulmakonditoria aina varma valinta. Mäntsälän blogiretken virallisen ohjelman alkua Heidin ja Mikan kanssa odotellessamme Kulmakonditoria tarjosi mukavan oleskelupaikan pienen välipalan ja rupatteluhetken muodossa.

Vieraillaan Sepänmäen käsityömuseossa

Sepänmäen ulkoilmamuseosta nauttii koko perhe. Viehättävään pihapiiriin on koottu eri ammattiryhmien työpajoja ja muita 1700-, 1800- ja 1900-lukujen rakennuksia, joita on mukava kierrellä ja ihmetellä kaikessa rauhassa. Löydätkö alueella olevan jokapaikan höylän? Sepänmäen käsityömuseossa toimii onneksemme yhä myös kahvila, vaikka saimmekin paikan savuamaan vierailumme aikana. Alueella järjestetään myös koko perheen tapahtumia kuten maalaismarkkinoita ja käsityönäytöksiä.

Ratsastetaan Jatilan tallilla

Heppatytöt ja -pojat suuntaavat Jatilan tallille, jossa allekirjoittanutkin on viettänyt vauhdikkaan ja hulvattoman hauskan ratsastusleirin oman pienen porukan kesken. Ratsastuksen lisäksi pääsimme nauttimaan leirillä hieronnasta, savusaunasta, paljusta, infrapunasaunasta ja poniagilityn riemuista.

Eräjormaillaan Sarvikodassa

Erätunnelmasta ja luontoretkien elämyksistä pääsee nautiskelemaan Sarvikodassa ja sen ympäristössä. Elämyksen Taika järjestää muun muassa melontaretkiä Mustijoella, joille voi osallistua myös ilman että kuuluu isompaan ryhmään. Lue päivästämme Sarvikodalla tästä postauksesta. Elämyksen Taian palvelut löytyvät täältä.

Nautitaan pienpanimo-oluita

Paikallinen pienpanimo Panimo Kiiski tekee korkealaatuisia oluita maltaat edellä. Omia lemppareitani ovat Kapina APA, Vastaranta-savulager sekä Maininki-savuporter. Panimo Kiisken oluet löydät kaupasta 0,5 litran lasipulloissa. Etiketissä komeilee luonnollisesti kiiski.

Lauletaan Kake Singersiä

“No mitä Mäntsälällä tehdään, kuka kertois sen? Kuka Mäntsälästä hyötyy, minä ymmärrä en. Mäntsälä mielessäin, Mäntsälä mielessäin, Mäntsälä mielessäin, on Mäntsälä mielessäin..”
Kuuntele ihmeessä koko hieno biisi laadukkaine videoineen täältä ja laula mukana. Korvamato on taattu.

Siinäpä sitä tekemistä Mäntsälään useammankin päivän ajaksi.