Keitot,  Reseptit,  Yleinen

Cheddar-rieslingkeitto

 

Muistatteko kun hehkutin aiheiltaan aivan täydellistä Ruoasta viiniin -kirjaa? Teosta ahmiessani merkkasin parhaalta kuulostavat reseptit ja paloin halusta päästä testaamaan niitä. Nyt ensimmäistä reseptiä on kokeiltu ja lopputulos todettiin ihan mielettömän toimivaksi. Ensimmäinen kirjan sivuilta napattu resepti on keitto, joka saa makunsa rieslingistä ja cheddarista.

Juustoinen keitto on väriltään herkullisen keltainen ja maultaan yllättävän syvä sekä moniulotteinen. Pidimme tästä hurjan paljon, vaikka sen koostumus jäikin vähän litkuksi. Ensi kerralla laitan hieman enemmän jauhoja tai keittelen soppaa kasaan vähän pidempään, vaikkei laiha koostumus varsinaisesti haitannutkaan upean makuista keittoa lusikoitaessa.

Cheddar-rieslingkeitto

– 1 salottisipuli
– 1 rkl voita
– 1 rkl vehnäjauhoja
– 300 g cheddarjuustoa (sellainen kunnon juustoköntti, ei hampurilaisten välistä tuttua cheddar-sulatejuustoa)
– 4 dl riesling-valkoviiniä
– 1 l kanalientä
– 2 dl kuohukermaa
– valkopippuria
– cayannepippuria

Pilko salottisipuli ja kuullota sitä voissa kattilan pohjalla. Ripottele jauhot mukaan ja sekoita. Lisää viini, kanaliemi, kerma ja anna kiehua noin vartti.

Lisää sitten juusto pieninä paloina, jotta se sulaa nopeammin. Mausta valkopippurilla ja cayannepippurilla. Lisää mausteita varovasti, sillä molemmat pippurit ovat melko voimakkaita. Niitä on helppo lisätä myöhemmin, mutta pois liian isoa maustemäärää ei saa.

Kun keitto on kiehahtanut, ota kattila pois liedeltä, peitä se kelmulla ja anna makujen tiivistyä kelmun alla puolisen tuntia. Sekoita keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella ja tarjoile heti.

Viinisuositukseksi kirja antaa itävaltalaisen Alte Reben Berglagen Grüner Veltliner -valkoviinin tai minkä tahansa ryhdikkään rieslingin. Me hörpimme keiton kanssa sekä sen valmistamiseen käytettyä alsacelaista rieslingiä että vuoden valkoviiniksi valittua Bründlmeyer Riesling Steinmasselia. Pidimme molemmista.

Kommentit pois päältä artikkelissa Cheddar-rieslingkeitto