Kanaruoat,  Reseptit,  Yleinen

Thaimaalainen basilikabroileri

Kun olimme asuneet viikon Henkan vanhemmilla, koitti päivä jolloin anoppi ei ollutkaan kotona tekemässä ruokaa. Haa, nyt on siis meidän vuoromme kokata koko porukalle illallinen! Pientä haastetta hommaan toi se, että minun piti yhä varoa suussani olevia tikkejä ja leikkaushaavoja syömällä mahdollisimman pehmeää ruokaa. Mitäs pehmeää me keksittäisiin kun keitotkin tulee jo korvista ulos? Ja lienee sanomattakin selvää, että vieras keittiö oli myös melkoinen haaste. Löydänkö kaiken tarvittavan?

Henkka oli käymässä raksalla ja Henkan isä oli pelaamassa tennistä kun minä yritin ottaa keittiön haltuuni. Olin miettinyt pitkään sopivan helppoa reseptiä, jonka ainekset löytäisin helposti ja johon ei tarvittaisi kovin montaa keittiövempelettä. Tekniikan ihmelapsi kun ei oikein pärjää vieraiden koneiden kanssa. Hyvä että sain liesituulettimen päälle. Tai no niin, sain sen kyllä päälle mutta sammutin heti, sillä pelästyin vempaimesta lähtevää ääntä. Onneksi Henkka tuli pian kotiin ja kertoi kokille, että ääni kuuluu asiaan. Se on liesiTUULETIN, sen kuuluukin humista. Joo, hyvä minä.

Päätin valmistaa meille jotakin aasialaista jota voisi syödä riisin kanssa. Lihaksi valikoitui broilerisuikaleet, sillä niitä hammasvammainenkin pystyy pureksimaan melko vaivattomasti. Kala- ja osterikastike maustaisivat ruoan yhdessä chilin, valkosipulin ja basilikan kanssa, joten kaikkia maustepurkkeja ei tarvitsisi lähteä kaivelemaan muuttolaatikoiden syövereistä. Miehet voivat sitten lisätä chilikastiketta omalle lautaselleen mikäli haluavat enemmän potkua ruokaan. Ja niin oli päätetty, että tänään meillä syödään thaimaalaista basilikabroileria.

Reseptiin voisi käyttää vaikkapa kanelibasilikaa, jota minäkin yritin metsästää kaupasta, mutta basilika oli hieman kiven alla, sillä löysin isosta ruokakaupasta vain yhden tavallisen basilikanipun ja hyökkäsin sen kimppuun vauhdilla. Tämä on minun! Ruoanlaittoa aloitellessani nostin ensin kaikki tarvikkeet keittiön tasolle ja aloin vasta sitten hommiin, kun tiesin että käteni ulottuvilla on kaikki mitä tarvitsen. Desimittaa en löytänyt ennen kuin Henkka tuli apuun, mutta muuten selvisin vieraassa keittiössä yllättävän hyvin. Tein allaolevan reseptin tuplana ja ruoasta riitti kahdelle nälkäiselle miehelle sekä minulle iltapalaksi sekä yksi lounasboksillinen vielä seuraavaksi päiväksikin.

Thaimaalainen basilikabroileri

– yksikyntinen valkosipuli
– punainen chili
– 400 g broilerinsuikaleita
– öljyä paistamiseen
– 2 rkl kalakastiketta
– 2 rkl osterikastiketta
– ripaus sokeria
– basilikaa
– jasmiiniriisiä

Pilko valkosipuli ja chili pieneksi ja kuullota niitä pannulla öljyssä. Chilistä voit poistaa siemenet ja valkoiset osat niin ruoasta ei tule liian tulista. Kippaa pannulle myös broilerin suikaleet, kalakastike, osterikastike ja ripaus sokeria. Paista niin kauan että broiskut ovat kypsiä, mutta pannulla on vielä nestettä. Meidän broilerikastike odotti hieman liian kauan riisin valmistumista, ja enin soossi ehti haihtua/imeytyä pois.

Keitä riisi paketin ohjeen mukaan. Pilko viimeiseksi basilika ja lisää se kastikkeeseen hieman ennen tarjoilua. Voit tehdä halutessasi lisukkeeksi vielä vihersalaatin tai pakastevihanneksia. Pöytään voi nostaa kaikki jääkaapista löytyvät chilisoossit, joilla kukin ruokailija voi maustaa annoksensa sopivan tuliseksi. Meiltä chilipurkkeja löytyy paljon ja Henkka ottikin yhden tosi tulisen käyttöön maustaessaan oman annoksensa. Oli kuulemma hyvää. Minä söin broiskuni ilman chilikastiketta ja hyvää oli sekin. Kukin tavallaan siis. Kivoja tällaiset ruoat, jotka jokainen voi säätää juuri itselleen sopivaksi.

Kommentit pois päältä artikkelissa Thaimaalainen basilikabroileri