Itävalta,  Ulkomaat,  Wien

Mitä Wien on?

Vietin viime viikolla pitkän viikonlopun Wienissä. Matkaseuraksi nappasin pitkäaikaisimman ystäväni, joten tiesin reissusta tulevan antoisan, vaikka odotukset itse kaupunkia kohtaan olivatkin ristiriitaiset. Tai oikeastaan niitä ei juuri ollut.

En tiennyt lainkaan mikä Wien on kaupunkejaan. Kukaan siellä käyneistä ei erityisemmin hehkuttanut Wieniä kysyessäni mielipidettä kaupungista. Jotkut jopa sanoivat etteivät pitäneet siitä, mutta yleisin vastaus oli, että se on ihan kiva.

“Ihan kiva”, ei kerro juuri mitään, joten minä päätin nyt kaupungissa viikonlopun vietettyäni kertoa mitä Wien on. Millaisena se esiintyi minulle tammikuun viileydessä. Mitä se antoi, mikä yllätti, mistä pidin ja mistä en. Tämä ensimmäinen postaus toimii pohjustuksena Wien-sarjalle, joka tulee pitämään sisällään noin viisi juttua Wienistä.

Wien on arvokas, mahtipontinen, viileä ja kuninkaallinen

Ensivaikutelma Wienistä oli mahtipontinen. Vastaan tuli toinen toistaan valtavampia koristeellisia rakennuksia, jotka ilmensivät kaupungin kuninkaallista historiaa. Niitä ei voinut ylittää, alittaa ja kiertäminenkin oli välillä vaikeaa, niin isoista rakennuksista oli kyse. Silti pidin niistä. Ne antoivat kaupungista kuninkaallisen, rikkaan ja siistin ensivaikutelman. Mozartin klassikot sopivat hyvin siihen taustalle soundtrackiksi.

Vanhoissa rakennuksissa on myös kääntöpuolensa, ainakin jos kysyy kaupungissa talvella vierailleelta matkabloggaajalta. Lämmitys nimittäin falskaa, jos kunnollista sellaista edes onkaan, ja aamuisin sai kerätä rohkeutta lämpimän peiton alta huoneen viileyteen uskaltautuakseen. Kahviloiden ja ravintoloiden sisäänkäyntien luona oli paksut verhot pitämässä pois ovesta tulevan vedon ja silti sisällä oli hieman viileää.

Wien on kaupunkinäkymiä

Maan tasalta voi toki myös ihailla Wienin vanhoja rakennuksia, mutta kaupunkinäkymät pääsevät enemmän oikeuksiinsa yläilmoista. Ensimmäiseksi kiipesimme reilut 350 askelta Stephansdomin torniin, josta ihailimme talojen kattoja sekä horisontissa siintäviä lumihuippuisia vuoria.

Lamée Rooftop -nimiseltä kattoterassilta näimme auringon laskevan kirkontornien ja nostokurkien hallinnoiman taivaanrannan taakse. Kolmas maisema aukesi vanhasta maailmanpyörästä, josta sai käsityksen myös kaupunkia halkovan Tonavan sijainnista.

Wien on kahviloita

Wienissä on vahva kahvilakulttuuri. Kenties vahvempi kuin missään muussa kaupungissa, jossa olen aiemmin vieraillut. Perinteisiin vanhoihin ja kuuluisiin kahviloihin jonotetaan ja uudemmissa trendikkäämmissäkin riittää vilskettä.

Kahvi on hyvää ja vitriinit pursuavat toinen toistaan herkullisemman näköisiä kakkuja ja leivonnaisia. Sacher-kakku lienee niistä kuuluisin. Vaan onko se ansainnut paikkansa kuuluisuudessa? Taidan palata siihen myöhemmin.

Wien on viinibaareja

Kahvin lisäksi Wien maistuu valkoviiniltä. Grüner Veltliner tulee tutuksi viinibaareissa vierailevalle, mutta myös muita paikallisia valkoviinejä kannattaa maistaa. Osa niistä oli makuuni hieman laimeita, mutta tymäkämmästä päästä löytyi lemppareita.

Wien on sittenkin pieni ja lämmin

Hetken Wienissä vietettyään huomaa, että se on sittenkin melko pieni ja helppo ottaa haltuun. Ainakin keskeisten alueidensa osalta. Lämpöä tammikuiseen Wieniin huokuu auringon ja terassien lämpölamppujen lisäksi tunnelmasta ja yllättäen jopa palvelusta, joka oli yhtä säännön vahvistavaa poikkeusta huolimatta oikein hyvää ja lämminhenkistä. Kaupunkia voi kuvailla hyvillä mielin toimivaksi.

Wien on vihreä, ruskea ja vaalea

Loppuun vielä hauska yksityiskohta siitä minkä värisenä me näimme Wienin. Vihreä tulee kaupungin vihreistä yksityiskohdista, kaiteista, silloista ja kesällä varmasti myös lehteen puhkeavista puista. Myös Grüner Veltliner on väriltään vihertävää.

Ruskea on kahvin, suklaan, kahviloiden puisten sisustuselementtien ja myös klassisen musiikin soitinten väri. Vaalea tulee rakennusten yleisimmistä sävyistä, mutta myös kahvin pinnalla olevasta maitovaahdosta, oluen vaahdosta sekä pianon koskettimista, nuottiviivastosta ja Mozartin hiuksista. Ei sillä etteikö väriajatuksemme olisi lähteneet hieman liiankin yksityiskohtaisiksi.

Sellainen on ensikatsaukseni Wieniin.

Kaupungin yksityiskohtiin ja tunnelmiin tulen palaamaan kevään aikana vielä useasti. Mukaan tulee tietysti myös vinkkejä muun muassa kahviloihin, viinibaareihin, näköalapaikkoihin ja päiväretkiin liittyen. Mistä haluaisit lukea ensimmäisenä?

Kommentit pois päältä artikkelissa Mitä Wien on?