Kalat ja merenelävät,  Reseptit,  Yleinen

Köyhän ravinnosta arvostetuksi herkuksi – Tiesitkö tämän kaviaarista?

Kaviaari on yksi maailman kalleimmista herkuista ja sitä jos jotain pidetään rikkaiden ruokana. Kilohinta onkin huima ja maku on ainakin minun suuhuni herkullinen. Kaviaari maistuu mereltä ja on koostumukseltaan pehmeää ja rasvaista.

Tiesitkö nämä 10 faktaa kaviaarista:

  1. Kaviaari on sammen mätiä. Perinteisesti sitä on tuotettu eniten Venäjällä, mutta salakalastus, saasteet sekä jokien patoaminen ovat saaneet Kaspianmeren ja Volgan sampikannan romahtamaan.
  2. Kaspianmeren muista rantavaltioista etenkin Iran on onnistunut elvyttämään sampikantoja. Myös muiden muassa Kiinassa ja Yhdysvalloissa tuotetaan kaviaaria.
  3. Kaviaaria viljellään myös Suomen Varkaudessa. Maistiaisia saa ainakin Ravintola Oscarista, jossa 30 g kaviaaria leivän, smetanan ja sipulin kera maksaa 70 euroa. Annoksen saa myös gluteenittomana. Varkaudessa vietetään elokuun alussa myös perinteisiä Sampea ja samppanjaa -festivaaleja kaupungin komean nimikkokalan kunniaksi.
  4. Helsingissä voit maistaa kaviaaria ainakin Ravintola Kappelissa, jossa 30 g kaviaaria lisukkeineen maksaa viimeisimmän tarkistuksen mukaan 99 euroa. Kaviaariin voi tutustua perusteellisesti myös kauppatorin tuntumassa sijaitsevassa Finlandia Caviar Shop & Restaurantissa, jossa pääsee maistelemaan kaviaarin lisäksi myös muun muassa tuoreita ostereita.
  5. Kaviaari oli aikoinaan köyhien ruokaa. Samalla kun ylimystö herkutteli sammen lihalla, heivattiin mäti köyhien ruoaksi. Eivätpä tienneet rahvaat minkälaiseen tulevaisuuden herkkuun pääsivät käsiksi.
  6. Kaviaari syödään oikeaoppisesti painamalla se kielellä rikki kitalakea vasten. Muut mädit pureskellaan hampailla.
  7. Se minkä kanssa kaviaarin tarjoilee on makuasia. Perinteisimmin kaviaari nautitaan joko sellaisenaan tai paahtoleivän / blinien, smetanan ja / tai kananmunan kanssa. Myös tippa sitruunaa sopii kaviaariin. Ruokajuomana on usein shampanjaa. Myös hyvin viilennetty vodka on kaviaarin kaveri.
  8. Kaviaaria ei kannata syödä hopealusikalla, sillä se antaa herkulle epämiellyttävän sivumaun. Parasta olisi käyttää helmiäislusikkaa tai vaihtoehtoisesti puusta, muovista tai luusta valmistettuja ottimia.
  9. Kaviaarilajeja on erilaisia. Parhaana pidetään belugan eli kitasammen mätiä.
  10. Kaviaarin kilohinta vaihtelee eri arvioiden mukaan 900 ja 21 000 euron välillä. On siinä hintaa. Korkea hinta johtuu sampikantojen rajusta vähenemisestä sekä sampien viljelyyn kuluvasta ajasta. Joitakin sampilajeja täytyy viljellä jopa 18 vuotta ennen kuin ne tuottavat kaviaaria.

“Shampanja ja todella hyvä kaviaari ovat ainoat asiat maailmassa, jotka maksavat paljon ja ovat silti hintansa arvoisia.” – Ernest Hemingway

Kommentit pois päältä artikkelissa Köyhän ravinnosta arvostetuksi herkuksi – Tiesitkö tämän kaviaarista?