Italia,  Marche,  Senigallia,  Ulkomaat,  Yleinen

Senigallia – Blogimatka Italian rannikolle

Senigallia on noin 45 000 asukkaan rantakaupunki, joka on pysynyt ainakin suomalaisille vielä toistaiseksi melko tuntemattomana. Aivan turhaan, sillä paikka on todellinen paratiisi. Kauniista kaupungista löytyy pitkä hiekkaranta ja upea satama-alue, jota kunnostetaan parhaillaan vieläkin loistokkaammaksi. On nähtävyyksiä, holvikaaria, upea vanhakaupunki söpöine pikkukujineen ja upeine linnoineen, kirkkoineen ja muine vanhoine rakennuksineen. On kaupungin halki virtaava Misa-joki, ihania ruokapaikkoja, tapahtumia ja markkinoita sekä oikeastaan kaikkea mitä lomalla voi kaivata.

Senigallia sijaitsee Marchen maakunnassa. Marche taasen sijaitsee Italian itärannikolla Adrianmeren rannalla ja sen pääkaupunki on suuri satamakaupunki Ancona. Anconasta lähtevillä aluksilla paikalliset käyvät vierailulla Kroatiassa ja pysähtyvätpä suuret Välimeren risteilyaluksetkin Anconassa. Anconasta on vain 25 km matka Senigalliaan, joten mikäli laivasi pysähtyy joskus Anconassa, suosittelen ehdottomasti suuntaamaan viettämään iloista lomapäivää Senigalliaan.

Sen lisäksi, että Marcheen ja Senigalliaan pääsee meriteitse, on sinne helppo tulla myös junalla, lentäen tai vaikka omalla autolla. Anconan lentokentältä on vain 20 minuutin ajomatka Senigalliaan ja kaupungissa sijaitsee myös juna-asema. Me ajoimme muutaman vuoden takaisella Italian matkallamme Riministä Roomaan Senigallian ohi ja matka sujui oikein mukavasti kauniita maisemia katsellen. Toiseen suuntaan menimme junalla ja se se vasta helppoa olikin. Tällä kertaa lensin Alitalialla Roomasta Anconaan ja lento kesti vain vajaan tunnin. Kentältä minut haettiin autolla ja olin hieman yli varttitunnissa hotellillani Senigallian rantakadulla.

Sanotaan että Marche on kuin Italia pienoiskoossa, sillä maakunnasta löytyy niin aurinkoista rantaelämää, vehreitä kukkuloita kuin Apenniinien lumipeitteisiä vuoriakin. Täältä löytyy kaikkea. Marche on itseasiassa hyvin samankaltainen kuin sen naapuri, kaikkien tuntema Toscana, mutta koska Marche ei ole yhtä tunnettu, on täällä huomattavasti edullisempaa viettää lomaa.

Marchelaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia ja se mistä ruokabloggaaja oli eniten innoissaan, oli maakunnan ihana merellinen ruokakulttuuri sekä alueen Verdicchio-viini, jota taisimme nauttia lähes jokaisella aterialla. Oppaamme ehdottivat välillä varovaisesti, että voisimme maistaa myös muita viinejä. Mutta kun me kaikki ihastuimme niin kovasti verdicchioon, että halusimme vain sitä.

Senigallia on täydellinen rantalomakohde pitkine hiekkarantoineen ja kauniine satama-alueineen. Kalastusalukset lähtevät aamutuimaan merelle ja myyvät saaliinsa satamassa. Ravintoloista saatavat kala- ja mereneläväannokset ovat taatusti tuoreita ja raikkaita.

Aurinkorannat on numeroitu ja me vierailimme niistä numerolla 77. Bagni77 oli valkoisine rantatuoleineen ja varjoineen ehdottomasti tyylikkäämpi kuin naapurirannat, joiden ohi kuljimme pitkin rantahiekkaa. Rannalta löytyy myös upeita rantaloungeja, joiden pehmustetuilla sohvilla on mukava viettää leppoisaa rantapäivää ja paeta hetkeksi varjoon kuuman auringon alta. Toiseen käteen lasi skumppaa, toiseen antipastoja ja taustalle livemusiikkia, niin kyllä kelpaa ihmisen nauttia kesästä ja rannasta.

Satamasta lähtee myös veneretkiä, joilla turistit voivat viettää leppoisaa merielämää huvijahdin kannella. Me aloitimme lauantaiaamun suuntaamalla merelle ja oli todella ihanaa vaan olla ja löhötä aluksen kannella, antaa merituulen tarttua hiuksiin sekä katsella kaunista Senigallian rannikkoa. Tämä vasta on elämää. Suosittelen todellakin kokeilemaan. Acquapazzan päiväretki maksaa 55 euroa, ja hinta on mielestäni todella kohtuullinen, etenkin kun siihen kuuluu myös lounas.

Keskellä Senigallian rannikkoa komeilee toinen kapungin päänähtävyyksistä. Rotonda sul mare hohtaa upean valkoisena meren päällä ja sinne vie pitkä laituri. Rakennus on upean näköinen ja sitä voi ihailla myös rannan puolelta sekä tottakai myös mereltä, jos osallistuu veneretkelle. Myös hotellini parvekkeelta näkyi kaunis valkoinen rakennus. Rotonda sul maressa vietetään kuulemma usein häitä, enkä kyllä voisi keksiä upeampia puitteita merelliselle hääjuhlalle. Henkkaa, mä sain idean…!

Rannan ja sataman lisäksi kaupungista löytyy upea vanhakaupunki. Autoilu on kielletty suurimmalla osalla kapeista vanhoista kujista ja pyöräilyäkin on rajoitettu hieman. Alueella onkin ihana kulkea jalan kaikessa rauhassa, mutta myös pyöräily on näppärä keino liikkua kaupungilla. Me kokeilimme kumpaakin liikkumismuotoa ja pyöräilyssä oli kieltämättä oikeanlaista italialaista tunnelmaa. Parilla vanhankaupungin kadulla on tosiaan pyöräily kielletty, mutta se ei haitannut liikkumista lainkaan.

Duca-aukio

Duca-aukio

Rocca Roveresca

Rocca Roveresca

Rocca Roveresca

Vanhassakaupungissa on toinen Senigallian päänähtävyys, upea neliönmuotoinen linna Rocca Roveresca. Linna sijaitsee Duca-aukion ja Senigallian juna-aseman välissä, ja sen ohi kulkee myös reitti rantakadulta vanhaankaupunkiin ja keskustaan. Massiivinen linna on upea näky suihkulähtein ja terassein koristellun Duca-aukion laidalla ja linnan kattoterassilta aukeaa upeat maisemat niin sisämaan vehreille kukkuloille kuin kohti rantaa aina merelle saakka. Linnan sisätiloissa on museo, jossa kävimme katsomassa keramiikkanäyttelyn.

Vanhankaupungin nähtävyyksistä mainitsemisen arvoinen on myös Foro Annonario, pylväin reunustettu soikeanmuotoinen aukio, jonka reunoilla on kuppiloita terasseineen. Foro Annonariolla järjestetään paljon tapahtumia. Meidänkin reissun aikana siellä tuntui olevan koko ajan jotain meneillään. Oli konserttia, jalkapallotapahtumaa sekä Vespojen kokoontumisajoa. Aukiota on käytetty myös mainoksissa ja oppaamme näyttikin meille upean automainoksen, jossa hienon auton taustalla komeili Senigallian Foro Annonario.

Vanhassakaupungissa on myös kaunis kirkko Chiesa della Croce. Sen yltäkylläinen kauneus pysäyttää sisääntulijan ja kultaisia yksityiskohtia, kukka-asetelmia ja lukuisia tauluja, kuvia sekä sivualttareita ihaillessa kuluu tovi jos toinenkin. Todella kaunis paikka.

Parasta minusta oli ehkä kuitenkin vain vanhankaupungin kaduilla haahuileminen. Harmonisen väriset vanhat rakennukset ovat korkeintaan kolmikerroksisia, ovien edessä ja parvekkeilla on kauniita kukka-asetelmia, ovissa ja ikkunankarmissa on hurmaavia yksityiskohtia ja vanhojen katujen rauhaisa tunnelma henkii ikiaikaista italialaista tunnelmaa. Olisin voinut kierrellä kaupungin kaduilla vaikka koko päivän. Välillä voi istahtaa kahville tai gelatolle pienen kuppilan terassille ja jatkaa taas päämäärätöntä haahuilua.

Rannan, sataman ja vanhankaupungin lisäksi Senigalliassa on upeita ruokapaikkoja pienistä tunnelmallisista perheravintoloista kahden Michelin-tähden Madoninna del Pescatoreen. Sisämaassa voi vierailla viinitilalla ja yhdessä Italian kauneimmista kaupungeista, Corinaldossa. Kerron niistä ja matkatunnelmistani lisää kuitenkin vasta seuraavissa postauksissa, sillä tämä juttu alkaa lähennellä jo romaanin mittoja.

Kaikki Italian lomaa suunittelevat voinevat kuitenkin laittaa jo nyt nimen Senigallia korvan taakse, sillä lupaan, että kaupunki täyttää kaikki odotuksenne. Minä rakastuin kaupunkiin ja sen lähialueisiin aivan täysin viikonlopun mittaisella visiitilläni. Hyvä ettei silmäkulmasta tullut kyynel kun jouduin hyvästelemään ihanat bloggaajakollegat ja kauniin Senigallian kotiinlähdön hetkellä. Tiedän kuitenkin palaavani Marcheen vielä joskus ja eiköhän niihin matkabloggaajatovereihinkin tule vielä törmättyä.

0 kommenttia

 • Maarit Johanna

  Tuolla on vielä upeampaa kuin kuvittelin! Muutenkin Italiasta tullut tosi vähän informaatiota Suomeen, ehkä Lenan blogista on saanut eniten tietoa viime aikoina mutta monet paikat on todella yllättäneet. Varsinkin historialliset rakennukset ja tietenkin rannat kiehtoo.. Olen itse käynyt Venetsiassa ja Bibionen biitsillä Venetossa. Anconan ympäristö voisi TODELLAKIN olla vaihtoehto seuraavalle reissulle Italian suuntaan. Tuo meritalo on aivan ihana. Voisin hyvin kuvitella teidän vihkiäiset siellä ja siitä mielettömän postauksen blogissa 😀

  • Martina

   Kannattaa ehdottomasti harkita Anconan ympäristöä seuraavalla Italian lomalla. Senigallia oli ihan superihana, enkä todellakaan kehu sitä sen takia, että matka oli blogimatka. Varmaan tiesitkin sen. 🙂 Ollaan käyty Henkan kanssa myös vähän pohjoisemmassa Riminissä ja sieltä päiväreissulla San Marinossa. Aivan ihania paikkoja nekin.

   Hehee, enää tarvittaisiin Henkka innostumaan häistä Italiassa. 🙂 Ja ehkä aika paljon rahaa ja kärsivällisyyttä kaiken järjestämiseen. Hmm, ehkäpä häämatka Italiaan voisi olla realistisempi haave kuin itse häät siellä. 🙂

  • Martina

   Senigallia oli kyllä harvinaisen suloinen kaupunki. Ja koko matka todellinen ”Once in a lifetime” -kokemus. Ihan käsittämätöntä että just mä pääsin matkaan. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *