Corinaldo,  Italia,  Marche,  Ulkomaat,  Yleinen

Corinaldo – Yksi Italian hurmaavimmista pikkukylistä

Vietimme suurimman osan Italiaan suuntautuneen blogimatkamme viikonlopusta ihanassa Senigallian rantakaupungissa, mutta koska järjestäjät halusivat näyttää meille muutakin Marchea, otimme lauantai-iltana suunnan kohti sisämaata. Merellinen tunnelma vaihtui pian vehreänä kumpuileviin kukkuloihin ja saimme nähdä omin silmin Marchen monimuotoisen luonnon. Vielä pidemmällä odottaisivat Apenniinien lumihuippuiset vuoret, joten tästä maakunnasta löytyy todella ihan kaikenlaista maisemaa. Emme kuitenkaan menneet vuoristoon asti, vaan pysähdyimme Corinaldoon.

Vierailimme ensin Mencaronin viinitilalla, jossa meitä oli vastassa hämmästyttävän hyväntuulinen Marcello. Saattoi paikalla olla myös kantoliinassa hengailevan Marcellon äiti, mutta kaikki näkivät vain Marcellon ja lepertelivät hymyilevälle lapselle vuorotellen omalla kielellään. Ja tyyppi vain virnuili iloisesti. Ihana.

Pääsimme kiertelemään tiloihin, joissa viiniä valmistetaan ja ihailimme toki myös ilta-auringossa kylpeviä viinitarhoja. Vihreiden köynnösrivien taustalla näkyi upean vehreät maisemat ja näky oli kuin suoraan postikortista. Niin kaunista.

Nopean kierroksen jälkeen pääsimme maistelemaan viiniä. Olimme kaikki ihastuneet jo edellisenä päivänä Marchen alueen verdicchio-viiniin, joten olimme todella innoissamme vierailusta viinitilalla. Istuimme kaikessa rauhassa pöydän ääreen maistelemaan tilan viinejä, ja suurin osa taisi pitää eniten raikkaasta Isola-nimisestä viinistä. Tätä olisin ostanut mukaani, mikäli en olisi matkustanut pelkillä käsimatkatavaroilla.

Pöydästä löytyi myös pientä naposteltavaa, ja etenkin tilan emännän itsetekemät kinkku-juustopalat olivat herkullisia. Söin niitä varmaa ainakin kolme. Myös suolaiset sipsit maistuivat kuuman päivän päätteeksi.

Ihanan rennon viinitilavierailun jälkeen suuntasimme Corinaldon keskustaan. Kaupunki on yksi Italian kauneimmista ja se näyttäytyi meille ilta-auringossa tunnelmallisena ja rauhallisena linnoituskaupunkina.

Corinaldon siluetti kohoaa korkealla kukkulalla ja sen keskusta on suojassa vanhojen muurien sisällä. Kaupunki muistuttaa hieman San Marinoa. Jylhät tiiliseinät ja lukuisat kukkaistutukset muodostavat keskenään hauskan kontrastin ja kaupungin asukkaat pitävät hyvää huolta kauniista kaupungistaan. Asukkaat koristavat parvekkeensa kukkasin ja ovat selvästi ylpeitä idyllisestä Corinaldosta. Sietääkin olla.

Corinaldossa on myös teatteri, johon pääsimme tutustumaan, vaikka se olikin suljettu. Pimeässä teatterissa vaeltaminen oli jännää ja hetken kuluttua teatterin henkilökunta laittoi meille valot päälle. Vierailimme aitiossa ja menimme pelleilemään lavalle. Kaikilla oli hauskaa. Viinitilan verdicchio ja pitkän päivän aiheuttama hysteerinen väsymys taisi tehdä meistä vielä astetta hilpeämpiä bloggaajia, vaikka nauru raikasi kyllä muutenkin ihan kiitettävästi tässä porukassa.

Kiertelimme ihanassa kaupungissa, kurkistimme kaivoon ja kuulimme tarinoita muun muassa eräästä talosta, johon ei ollut varaa rakentaa kuin yksi ulkoseinä ikkuna-aukkoineen. Siinä se on vieläkin, pelkkä seinä, jonka kukkasin koristelluista ikkuna-aukoista näkyy pitkälle Marchen kukkuloille.

Lähtiessämme Corinaldosta toivotti kaunis auringonlasku meille hyvää kotimatkaa. Bongasimme parkkipaikalta vielä mainoksen jäätelöfestivaaleista ja päätimme pitää illalla oman jäätelöfestivaalimme. Näin myös teimme jättämällä illallisravintolan jälkiruoan väliin ja nappaamalla jälkkäriksi jäätelöä gelateriasta. Nam, Italiassa ei vaan voi vierailla maistamatta ihanaa italialaista jäätelöä, gelatoa.

6 kommenttia

 • Maarit Johanna

  Oi miksi Suomessa on niin vähän vanhaa. Kyllä ihmismieli halajaa tuollaiseen paikkaan joka huokuu nostalgiaa ja elämää! Kyllä nyt Italia-faneja hemmotellaan sun Marche-kuvilla ja Lenan Emilia-Romagna-postauksilla. 🙂 Käsimatkatavaroilla on niin helppo lähteä, mutta kyllä olis harmittanu jättää hyvät viinit ostamatta!

  • Martina

   Italiassa on ihan mielettömästi upeita paikkoja. Haluaisin sinne heti takaisin kiertelemään, sillä tuntuu, että olen nähnyt vasta murto-osan. Niin kuin olenkin. Lisää Italiaa minulle heti! 😀

   Pelkillä käsimatkatavaroilla lentäminen oli kätevää, mutta se kyllä harmitti, etten saanut tuotua viiniä mukanani. Me olisimme saaneet pulloja jopa ilmaiseksi, mutta minkäs teet. Vähän kyllä harkitsin viinien postittamista Suomeen kun näin meille tarkoitetut viinipaketit, mutta jätin kuitenkin väliin. Hitsi. Ensi kerralla lähden Italiaan autolla ja pakkaan takakontin täyteen viiniä! 😀

 • alex

  Ihanan näköinen kaupunki ja upeita kuvia; tämä todistaa jälleen kerran, että Italia on täynnä upeita (ja tuntemattomia) kauunkeja, jotka vain odottavat löytämistä…Taas yksi kaupunki lisää listalle…

  • Martina

   Nimenomaan! En ollut kuullut ennen matkaa yhtään mitään Senigalliasta tai Corinaldosta, mutta voi vitsit mitä helmiä löysinkään. Italiaan voisi varmasti mennä ihan summanmutikassa mihin vaan, ja aina löytäisi jonkun upean paikan.