Elämysmatkailu,  Kotimaa,  Porvoo,  Yleinen

Huippukylmä – 3 minuuttia 120 pakkasasteessa

Yhteistyössä Hotelli Haikon Kartano & Spa.

Oli toukokuinen lauantaiaamu kun lähdimme ajamaan tuttua reittiä kohti Porvoota. Minä tiesin minne olemme tarkalleen ottaen menossa, mutta Henkka ei, sillä olin järjestänyt hänelle yllätyksen hääpäivän kunniaksi.

Pian Henkalle selvisi, että yllätyksen tapahtumapaikkana toimii Haikon Kartano & Spa. Mukaan hänen oli pitänyt pakata uimahousut. Onkohan yllätys kylpyläkäynti? Ehkä jokin hemmotteluhoito? Hieronta? Jotain ihanaa?

Ei, vaan tyrkkään aviomieheni -120 asteeseen jäähtymään.

Haikossa on tarjolla kylmähoito, jossa hengaillaan 3 minuutin ajan parhaimmillaan (tai pahimmillaan) 120 pakkasasteessa. Kokeilin toki Huippukylmää itsekin ja jännitin sitä koko matkan ajan. Miten tuollaisista pakkasasteista voi selvitä? Tuntuuko se ihan kamalalta? Salpautuuko hengitykseni? Jäädynkö pystyyn? Pysähtyykö sydämeni? Huhhuh, mihin olen taas meidät saattanut. On tässä ainakin elämystä kerrakseen, jos ei muuta.

Vedimme uimapuvut päälle ja suuntasimme kylmähoitohuoneeseen. Siellä odotteli kylmähoitomasiina, sohva sekä hoitaja, joka oli läsnä koko hoidon ajan ja kertoi mitä tapahtuu. Ensin jalkaan vedettiin sukat ja tossut, käsiin laitettiin hanskat ja sitten menimme vuorotellen uimapuvut päällä putkiloon seisomaan. Sen pohjaa nostettiin tai laskettiin niin että kädet ja pää jäivät putkilon yläpuolelle.

Koko hoidon ajan tuli kävellä hitaasti paikallaan ympäri ja pää täytyi pitää putkilon yläpuolella. Voin kertoa, ettei tullut mieleenkään mennä kyykkyyn. Sen verran viileitä henkäyksiä laite päästi sisuksistaan.

Kolme minuuttia tuntui yllättävän pitkältä ajalta. Kylmyys sen sijaan tuntui etenkin aluksi yllättävän helpolta sietää. Reisiä vähän kihelmöi ja siinä se. Loppua kohti kylmyys alkoi tuntua ikävämmältä, mutta ei yhtään niin pahalta kuin olin pelännyt. Henki meinasi välillä hieman salpautua, mutta Henkalla taas ei ollut kyseistä ongelmaa lainkaan. Putkilosta pääsee halutessaan pois aiemminkin, mutta me sinnittelimme täydet 3 minuuttia.

Totesimme yhdessä että avanto tai vaikkapa kylmä suihku tuntuvat pahemmalta kuin Huippukylmä. Kylmä vesi tuntuu iholla raaemmalta kuin kylmä ilma ja tietyn pakkasrajan ylittyessä keho ei enää ymmärrä kylmyyttä samalla tavalla. Siksi Huippukylmäkin oli yllätttävän helppo kokemus. Mieleenpainuva ehdottomasti ja voi että mikä euforia sen jälkeen koitti. Jo pelkästään sen takia voisin mennä uudestaankin.

Kylmähoidon jälkeinen tunne on verrattavissa avannon jälkeiseen hyvään oloon ja lämpöön, mutta se kestää pidempään ja on mielestäni voimakkaampi. Hyvää oloa lisäsi se, että oli uskaltautunut kokeilemaan jännittävää uutta asiaa ja selviytynyt siitä ilman sydänkohtausta.

Huippukylmällä on lukuisia terveysvaikutuksia, joista suurin osa on samankaltaisia kuin avantouinnilla. Kylmähoito muun muassa:

– virkistää ja tuo endorfiinisen olon heti hoidon jälkeen
– parantaa unenlaatua
– vähentää stressiä
– lievittää nivel- ja lihaskipuja
– nopeuttaa palautumista
– lisää vastustuskykyä
– polttaa rasvaa ja edistää niin kutsutun ruskean rasvan muodostumista
– parantaa iho-ongelmia kuten psoriasista
– vähentää turvotusta

En osaa sanoa kuinka hyvin terveysvaikutukset toteutuivat kohdallamme yhden hoitokerran perusteella, mutta oli se sitten sattumaa tai ei, nukuin hoitoa seuraavat yöt paremmin kuin aikoihin. Haaveilin kylmähoidosta myös seuraavalla viikolla juostuani 10 kilometrin lenkillä jalkani niin kipeiksi, että suihkuttelin niille paremman puutteessa kylmää vettä ja jouduin turvautumaan lopulta särkylääkkeeseen. Huippukylmä olisi varmasti tehnyt hyvää ja nopeuttanut palautumista tuolloinkin.

Ennen kaikkea Huippukylmä oli mieleenpainuva elämys, jota suosittelen kokeilemaan mikäli tilaisuus osuu kohdalle. Huippukylmää ei suositella flunssan aikana, alle 12-vuotiaille eikä raskaana oleville.

Oletko sinä kokeillut Huippukylmää? Entä avantoa? Vai makaatko mieluummin auringossa ja jätät kylmähommat muille?

2 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Wau mikä kokemus!

  Minä inhoan kylmää. Voin aika suurella varmuudella sanoa, että en ikinä tule menemään avantoon. Etelämantereella oli mahdollisuus tehdä ns. polar plunge ja rehellisesti sanottuna, ei käynyt sen tekeminen edes mielessä, vaikka varmasti ikimuistoinen kokemus olisi ollut.

  Tuo huippukylmä sen sijaan on sellainen, että varmaan tulisi kokeiltua, jos mahdollisuus siihen tulisi. Uskon kuitenkin todellakin sen, että se kolme minuuttia tuntuu tilanteessa yllättävän pitkältä ajalta! En ollut tällaisesta kuullut, pitää laittaa tämä muistiin!

  • Martina

   Tämä oli kyllä mainio kokemus ja tuntui paljon helpommalta kuin miltä kuulostaa. Avanto ja alkukesän vähän kylmä merivesikin tuntuvat pahemmalta, joten tätä uskaltaa kokeilla, vaikka ajatus 120 pakkasasteesta onkin tosi hurja. Ja hei, tämän jälkeen tulee aivan ihanan lämmin olo koko kehoon, että suosittelen jos kerran pidät lämmöstä. 😉