Dozza,  Emilia Romagna,  Italia,  Ulkomaat,  Yleinen

Dozzan maalatut seinät – Italia

Syyskuun lämmin ilta Emilia Romagnassa. Olemme juuri saapuneet Italiaan, matkanneet junalla Milanosta Bolognaan ja huristaneet lyhyen matkan minibussilla Imolan suuntaan. Astumme ulos minibussista ja astelemme kaikessa rauhassa keskiaikaisen muurin portista sisään hiljaiseen kaupunkiin.

Vaikka meitä on suhteellisen iso joukko, hieman yli kymmenen henkeä, onnistumme liikkumaan hiljaa ja kunnioittamaan rauhallista tunnelmaa, joka Dozzan kylässä vallitsee. On miellyttävän lämmin loppukesän ilta. Aurinko laskee ja tuoksut voimistuvat. Vanhan kaupungin kujilla ei näy muita.

dozza-1

dozza-2

dozza-5

dozza-6

Pysähdymme vähän väliä ihailemaan ehkäpä upeinta ulkoilmanäyttelyä, jonka olen koskaan nähnyt. Dozzan maalatut seinät. Söpön vanhan kaupungin seinille maalataan joka toinen vuosi toinen toistaan upeampia taideteoksia ja niistä Dozza onkin tunnettu. Saamme kulumaan pienen kylän kiertelyyn pitkät tovit kun ihailemme ilta-auringossa kylpeviä maalauksia. Upeita taideteoksia, jotka kunnioittavat ympäristöään hyppäämättä liiaksi silmille, mutta olemalla kuitenkin pysäyttävän kauniita.

Muutaman teoksen luona on maalaajia viimeistelemässä teoksia. Hekin ovat hiljaa ja keskittyneitä työhönsä, mutta vastaavat mielellään muutamaan kysymykseemme. Seison taka-alalla ja ihmettelen, miten hiljainen tämä paikka on. Ihmeellisen hiljainen tosiaan ollakseen Italiassa. Kukaan ei hölötä kädet viuhuen, vaan tunnelma on raukea. Ehkä se on vain tämä ilta tai sitten täällä vaan on aina näin rauhallista. Mene ja tiedä.

dozza-13

dozza-14

dozza-1-2

Dozza sijaitsee tosiaan Emilia Romagnan alueella vajaan 10 kilometrin päässä Imolasta. Se sijaitsee kukkulan laella viiniköynnösten ympäröimänä ja seinille maalatun taiteen lisäksi se on tunnettu Rocca Sforzesca -nimisestä linnoituksesta, joka näkyy kauas. Sen sisään mekin astelemme.

Linnoituksessa meitä odotellaankin jo. Istahdamme pöytiin, maistelemme alueen viinejä ja saamme hyvän johdannon Emilia Romagnan viinikulttuuriin, johon meidän on tarkoitus tutustua syvemmin reissun aikana. Se on kuitenkin jo aivan oma tarinansa. Tastingin jälkeen kiertelemme linnoituksen viinikaupassa, josta löytyy kaikki alueen parhaat viinit ja ihailemme vanhan rakennuksen tunnelmaa.

dozza-9

dozza-10

Takaisin minibussille kävelemme toista katua, joka on niin ikään täynnä upeita maalauksia. En saa niiden ihailusta tarpeekseni eivätkä näköjään saa muutkaan. Kamerat laulavat ja kukin pysähtyy vuorollaan tuijottamaan jotakin lukuisista taideteoksista. Minä ihailen myös söpöä kaupunkia ylipäätään ja sen yksityiskohtia. Kaunista vanhaa ovea, pienen parvekkeen kukkaistutuksia ja koristeellista katulamppua.

Kerrassaan viehättävä paikka tämä Dozza ja kaiken kruunaa sen uneliaan raukea tunnelma, jota on vaikea kuvailla, mutta joka saa valtaansa, vaikka kaiken järjen mukaan meillä pitäisi olla ihan toisenlainen meininki. Olemmehan juuri startanneet pitkän viikonlopun mittaisen blogimatkan, tutustumme parhaillaan uusiin ihmisiin, viinimaistiaiset lämmittävät mieltä ja tässä vaiheessa voisi myös hieman jännittää kaikki tuleva. Vaan ei, Dozzan unelias tunnelma saa rauhoittumaan, rentoutumaan ja katselemaan ympärilleen hymy huulilla.

dozza-7

dozza-3

dozza-4

Jos liikut näillä seuduilla niin käy ihmeessä kurkistamassa söpöä Dozzan kaupunkia, sen seinämaalauksia ja aisti pikkukaupungin uneliasta tunnelmaa kaikessa rauhassa. Nappaa tuliaisviinit mukaan linnasta ennen kuin jatkat matkaa.

Imolasta Dozzaan on tosiaan alle 10 kilometriä ja Bolognasta 40 km. Riminin rantalomakohteesta ajaa Dozzaan hieman yli tunnin ja Firenzestäkin alle kaksi tuntia. Ei mitään ihan älyttömiä etäisyyksiä ja kaupan päälle saa upeat maisemat matkan varrella.

dozza-11

dozza-12

dozza-16

2 kommenttia

  • Helena Törmälä

    Haluaisin löytää rauhallisen pikkukylän, jossa olisi taidetta, hyvä hotelli ja jossa voisin testata italiankielen ”taitoani.” Ehkä hotellin sijasta voisi vuokrata asunnon joksikin aikaa ja elää italiaisittain.