Alankomaat,  Amsterdam,  Ulkomaat,  Yleinen

Amsterdamin matkaopas

Amsterdam tunnetaan kauniista kanavamaisemistaan, kapeista taloistaan, polkupyöristään, tulppaaneistaan sekä vapaamielisestä ja avoimesta ilmapiiristään. Saattaapa jollekulle tulla mieleen myös punaisten lyhtyjen alue ja coffeeshopit Alankomaiden pääkaupunkia ajatellessa. Tässä matkaoppaassa on listattuna kaikki meidän sekä kanssabloggaajiemme vinkit Amsterdamiin. Linkkien takaa löytyy paljon kokemuksia ja ideoita, joten selaa ihmeessä eteenpäin jos olet suunnittelemassa matkaa Amsterdamiin.

Yleistä

Amsterdam on Alankomaiden pääkaupunki, joka tunnetaan kanavistaan, polkupyöristään ja tulppaaneistaan. Kaupunki on vapaamielinen ja rento. Punaisten lyhtyjen alue on joidenkin turistien mieleen, samoin kaunein kukka kauniin maan, jota pössytellään pitkin kaupunkia.

Amsterdam on saanut nimensä kaupunkia halkovan Amstel-joen mukaan. Joki padottiin 1200-luvulla ja vanha pato sijaitsi nykyisen Dam-aukion kohdalla. Nimi Amsterdam tuleekin lähes suoraan sanoista Amstel ja Dam. Padon avulla säädeltiin paitsi veden korkeutta, niin aika ovelasti myös Eurooppaan suuntautuvaa kauppaa, sillä padon vuoksi rahti piti kuljettaa pienemmillä aluksilla sisämaahan ja niitä pienempiä aluksia oli tietysti vain paikallisilla. Siitäpä tulikin sitten hyvät rahat kun kaikki joutuivat käyttämään paikallisia aluksia tavaran kuljetukseen. Vielä kun Amsterdam sai yksinoikeuden käyttää Amstelia ilman tulleja, oli monopoli tosiasia ja kaupunki rikastui entisestään.

Tulppaanien ja muiden kukkien lisäksi Amsterdam on tunnettu myös vapaamielisestä suhtautumisestaan kannabikseen. Coffeeshopeista ja muista kuppiloista kantautuva tuoksu tuntuu nenässä tuon tuosta ja kaduilla näkee usein epäilyttävän hilpeää porukkaa. Mikäs siinä. Kannabista maistellaan kaupungissa myös leivonnaisten muodossa. Kuulostaa ällöttävältä.

Kaupungista ehtii saada hyvän käsityksen muutamassa tunnissakin. Me vietimme ystäväni Heidin kanssa Amsterdamissa nelisen tuntia paluumatkallamme Välimeren risteilyltä Suomeen, ja ehdimme hyvin aistia kaupungin tunnelmaa siinä ajassa. Pidemmän vaihdon ajaksi kannattaa siis suunnata kaupunkiin joko shoppailemaan, syömään katukojusta ranskalaisia tai ihan vaan kuljeskelemaan ympäri Amsterdamin katuja.

Amsterdamissa vallitsee leuto meri-ilmasto. Talvet ovat suhteellisen lämpimiä eikä kesällä kivuta kovin paljon yli 20 lämpöasteen. Alankomaiden valuutta on euro ja kello on Amsterdamissa tunnin vähemmän kuin Suomessa. Lentoaika Helsingistä Amsterdamiin on noin 2,5 tuntia.

Kaupunki ja nähtävyydet

Amsterdam on kuuluisa kanavistaan, jotka rajaavat kaupunkia, ja joita pitkin on helppo ja mukava kulkea kanavaristeilijöillä. Kolme pääkanavaa ovat nimeltään Herengracht, Keizersgracht ja Prinsengracht, eli vaatimattomasti Herrojen kanava, Keisarien kanava ja Prinssien kanava. Sisimpänä on Singel-kanava ja pohjoisessa kohdassa josta kolme pääkanavaa lähtee, on kaikkien kanavien äiti Brouwersgracht.

Toinen kaupungin ominaispiirre ovat vinot ja korkeat talot. Niistä voit lukea lisää tästä postauksesta.

Dam-aukio on rakennettu paikalla aiemmin sijainneen padon kohdalle. Sen laidalla sijaitsee muun muassa kuninkaallisten palatsi, Madame Tussaudin vahakabinetti, ja aukion keskellä komeilee kansallismonumentti. Monumentin juurelle on mukava istahtaa maistelemaan ranskalaisia perunoita ja katselemaan aukion vilinää.

Toinen mukava aukio on hieman etelämpänä sijaitseva Rembrandtin aukio. Keskellä aukiota on Rembrandtin patsas ja aukion laidoilla on useita viihtyisiä terasseja. Meidän suosikkimme on italialainen La Madoninna ja siellä talon punaviini.

Vielä etelämpänä sijaitsevan aukion Leidsepleinin ympäristössä sijaitsee Amsterdamin yöelämän keskus. Tänne suuntaavat kaikki bileihmiset. Päivällä Leidsepleinin kuppiloiden terasseilla viihtyy vähän tylsempikin turisti, kuten me, jotka emme jaksaneet enää syttyä yökerhon värivaloille.

Yksi Amsterdamin tärkeimmistä nähtävyyksistä on Anne Frankin talo, jonne kannattaa ostaa liput etukäteen niin välttyy jonottamiselta. Voit lukea Anne Frankista lisää täältä.

Amsterdamissa on myös lukuisia kirkkoja. On hauskan muotoinen Noorderkerk, punaisten lyhtyjen alueella sijaitseva Oudekerk, Zuiderkerk ja Westerkerk, jonka kirkontorniin pääsee ihailemaan kaupunkia korkeammalta. Myös Dam-aukion laidalla sijaitseva Nieuwekerk kannattaa käydä tsekkaamassa jos pitää kirkoista. Ja miksei muutenkin.

Lähellä Rembrandtin aukiota sijaitsee 15 sillan silta, eli silta, jolta näkee yhteensä 15 muuta siltaa, jotka ylittävät kaupunkia halkovia kanavia. Siitä vaan laskemaan kuinka monta siltaa sinä näet.

Multatulin patsaan luona voi bongailla muita suomalaisia. Jos joku repeää nauramaan patsaan kohdalla, on hän takuuvarmasti suomalainen.

Kaupungin eteläosissa sijaitseva Vondelpark on vehreä puisto, jossa on mukava viettää kesäistä päivää ja paeta hetkeksi kaupungin vilinää luonnon rauhaan. Lähellä Vondelparkia sijaitsee Rijksmuseum, jonka takapihalta löytyvät kuuluisat Amsterdam-kirjaimet, joiden luona on turisti jos toinenkin kuvauttamassa itsensä punavalkoisten kirjainten kanssa.

Ruoka ja juoma

Amsterdamissa pärjää pitkälle jo pelkkien katuruokien turvin. Ihania ranskalaisia perunoita kunnon majoneesiturauksella on maistettava, sen sijaan perinteistä sillivoileipää suosittelisin vain todellisille kalan ystäville. Hollantilaisia pannukakkuja saa sekä suolaisilla että makeilla täytteillä. Jos haluat valmistaa suussa sulavia suolaisia pannukakkuja itse, katso linkin takaa helppo resepti. Lue lisää Amsterdamin katuruoasta täältä.

Amsterdamin vanhimmassa ei-uskonnollisessa rakennuksessa sijaitsee In De Waag -niminen ravintola, jonka puitteet ovat upeat ja ruoka maittavaa. Hinta-laatusuhdekin on kohdallaan, joten rakennuksen hienoa ulkomuotoa ei kannata pelästyä. Täällä syö hyvin suhteellisen edullisesti.

Taidokkaasti valmistettua ja herkullista hollantilaista ruokaa ranskalaisella twistillä tarjoilee suloinen Greetje, jonne kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen.

Lisää ravintolavinkkejä Amsterdamiin saat täältä. Muista myös suloinen Papabubble, josta nappaat mukaan parhaat tuliaisnamit!

Liikkuminen

Amsterdamissa liikkumisesta ei voi puhua ilman että puhutaan polkupyöristä. Kaupungissa on eri arvioiden mukaan 600 000 – 900 000 polkupyörää ja niitä varten on rakennettu kokonaisia parkkihallejakin. Vanhat fillarit hylätään kylmästi kanavan syövereihin ja sanotaankin, että Amsterdamin kolme metriä syvissä kanavissa on yksi metri vettä, yksi mutaa ja yksi polkupyöriä.

Amsterdamissa on helppo suunnistaa myös kävellen pääkanavien toimiessa hyvinä suuntaoppaina. Ja toki niitä kanaviakin pitkin pääsee kulkemaan kanavaristeilijöiden kyydissä. Se vasta onkin mukava tapa liikkua Amsterdamissa.

Lentokenttä Schiphol sijaitsee noin 20 kilometrin päässä keskustasta. Schiphol on yksi miellyttävimmistä lentokentistä joilla olen ollut. Se on siisti, siellä on paljon kauppoja ja ruokapaikkoja, mutta se on silti helppo ymmärtää, enkä edes minä tumpelo ole onnistunut eksymään siellä. Nopein, edullisin ja kaikilla tavoilla järkevin tapa kulkea lentokentältä keskustaan on ostaa parin euron junalippu ja puksuttaa Centraalin asemalle junan kyydissä. Taksillakin pääsee, mutta matka maksaa noin 50 euroa, eikä kallis taksi ole juurikaan nopeampi kuin junamatka.

Majoitus

Amsterdamista löytyy jokaiselle jotakin. Kaupungissa on eritasoisia hotelleja pitkin kaupunkia. Me yövyimme Dam-aukion vieressä sijaitsevassa Die Port Van Cleve -hotellissa joka oli kaikin tavoin oikein miellyttävä hotelli.

Yöelämästä kiinnostuneet varaavat majoituksen kaupungin eteläosista Leidsepleinin tuntumasta, sillä siellä sijaitsee Amsterdamin yöelämän keskus, eikä kukaan jaksa kävellä koko yön läpi tanssittuaan enää kovin pitkää matkaa hotellille.

Muuta

Vietimme kaupungissa kolme päivää vuoden 2013 syyskuussa. Voit lukea päiväkirjamaiset matkapostaukset näiden linkkien takaa:

On kuin kaunein kukka kauniin maan
Iloinen Amsterdam
Kenties kaunis on ja vallaton
Kun kauaksi vie nyt toisella tie

Amsterdam muissa blogeissa:

Ansku BCN
London and beyond
OTTO Izakaya
– Puistolan Bistro: 1. postaus ja 2. postaus
– Sillä Sipuli: 1. postaus, 2. postaus ja 3. postaus
Travellover
Watia.fi

3 kommenttia