Aktiivilomat,  Elämysmatkailu,  Imatra,  Kotimaa,  Lappeenranta,  Luontomatkailu,  Yleinen

6 vinkkiä Imatralle

Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue, Suomen ensimmäinen matkailunähtävyys, Suomen kaunein rakennus sekä tietenkin Kalevalassakin mainittu Suomen historiallisesti merkittävin koski. Kaikki tämä ja paljon muuta löytyy Imatralta.

Saimaa, Vuoksi ja 10 kilometrin päässä sijaitseva Venäjän raja. Ne kaikki antavat omat erityispiirteensä Imatralle, joka on varteenotettava matkakohde armaassa kotimaassamme. Imatra sopii hyvin etenkin luonto- ja kylpylämatkailijalle sekä myös heille, jotka pitävät kummituksista. Nappaa tästä talteen 6 vinkkiämme Imatralle.

Imatrankoski

Aloitetaan sillä ilmeisellä. Eihän Imatralla voi käydä ihailematta jylhää Imatrankoskea. Imatrankoski syntyi aikoinaan kun vesi pakeni Saimaasta Salpausselän yli kohti Laatokkaa. Vyöryvän veden valtava voima sai aikaan syvän kourun sekä hiidenkirnuja. Näky on varmasti ollut huikea.

Nykyään koski on enimmäkseen kuiva, mutta onhan se silti yhä vaikuttava näky. Koskea juoksutetaan näytösluontoisesti silloin tällöin, joten jos haluat nähdä veden virtaavan Imatrankoskessa, tarkista juoksutusajat. Usein kesälauantait ovat valikoituneet koskinäytösten ajankohdaksi, mutta kannattaa tosiaan tarkistaa tilanne.

Muistathan myös ettet hölmö mene seikkailemaan kuivan kosken pohjalle. Häiriötilanteessa kosken luukut voidaan joutua avaamaan nopeastikin, jolloin kosken pohjalla luvatta seikkailevalle käy todennäköisesti aika huonosti. Sen tiesivät myös aikoinaan Imatralle pelkällä menolipulla matkustaneet henkilöt, jotka tekivät itsemurhan hyppäämällä koskeen.

Kosken historiassa on tosiaan omat synkät hetkensä. Pahimpana vuonna 1908 peräti 29 henkilöä teki itsemurhan hyppäämällä Imatrankosken kuohuihin. Epätoivoisia tekoja pyrittiin kitkemään rakentamalla sillalle poliisin vartiokoppi ja lisäämällä vartiointia kosken ympäristössä.

Imatran Valtionhotelli

Imatran Valtionhotelli on komea näky Imatrankosken laidalla. Vanha jugendlinna rakennettiin samassa kohdassa olleiden palaneiden puuhotellien tilalle vuonna 1903 ja siinä se seisoo upeana edelleen.

Valtionhotelli on äänestetty Suomen kauneimmaksi rakennukseksi ja se on nähnyt jos jonkinlaista arvovieraiden kestitsemisestä sotatukikohtana toimimiseen. Kerrotaan että Imatran Valtionhotellissa myös kummittelee hyväntahtoinen, mutta silti melkoisen pelottava rouva harmaissa tai vihreissä vaatteissaan.

Me ihailimme Valtionhotellia vain ulkopuolelta, mutta täältä voit kurkata myös sen sisätiloihin.

Lammassaari

Imatra sijaitsee Saimaan rannalla. Kaupungin keskustasta on vain muutaman kilometrin matka Saimaalle, joka tarjoaa upeita maisemia ja luontoaktiviteetteja. Meidän lemppariksi nousi Lammassaari, jonne kulki Holiday Club Saimaalta ihan hullun vaikea maastopyöräreitti. Tai no, olisi siellä helpompikin reitti ollut, mutta tottakai ensikertalaiset suuntasivat sille jyrkimmälle.

Matkalla Lammassaareen ihailimme järvimaisemia ja sen laidalta löytyviä lenkkipolkuja. Luontomatkailu on täällä helppoa. Meillä oli repussa mukana skumppa ja kuksat, mutta Lammassaaren kodalle tai tulipaikoille voisi ottaa mukaan päheämmätkin retkieväät.

Ravintola Nuotta

Sen sijaan että olisimme nauttineet lounaan retkieväiden muodossa Lammassaaressa, söimme herkulliset keitot kesäravintola Nuotan terassilla. Nuotta on avoinna huhtikuusta syyskuuhun ja sen laajalta listalta löytyy muun muassa Saimaan anteja ja tsaarin herkkuja.

Katselin sillä silmällä blinejä, muikkuja ja muita mereneläviä sekä sous vide -härkää, mutta koska meillä oli vielä tiedossa reippailua sekä illallisella pitkä menu, tilasimme lounaamme keittolistalta. Kermainen lohikeitto oli kerrassaan täydellistä ja korvasieni-savuporokeitto niin ikään taivaallista. Pilvien takaa esiin tullut aurinko ja kylmä valkoviini kruunasivat terassilounaamme.

Ravintola Nuotta löytyy Lammassaaren vierestä Imatran kylpylän kupeesta. Lue lisää ihanasta moneen taipuvasta kesäravintolasta Nuotan nettisivuilta.

Holiday Club Saimaa

Liekö syy Venäjän läheisyydessä vai missä, mutta Imatralta Saimaan rannalta löytyy kaksikin kylpylää. Toisen nimi on Imatran kylpylä ja toinen on meidän testaamamme Holiday Clubin Saimaan kylpylä.

Itseasiassa Holiday Clubin kylpylähotelli sijaitsee teknisesti ottaen Lappeenrannan puolella. Koska Imatran keskusta on vain noin 5 kilometrin päässä siinä missä Lappeenrannan keskustaan on kylpylähotellista 35 kilometrin matka, on minusta kuitenkin luontevampaa puhua Holiday Clubin Saimaan kylpylästä nyt tässä Imatraa käsittelevässä postauksessa.

Vietimme kesällä 2020 Saimaan kylpylässä kaksi yötä luonnosta, aktiviteeteista, hyvästä ruoasta ja sirkusteemaisesta kylpyläosastosta sekä sen ylellisestä saunamaailmasta nauttien. Lue lisää täydellisestä lomastamme Saimaan rannalla.

Kivikaiverrukset ja Kruununpuisto

Imatrankosken laidalla olevista kivistä löytyy kaiverruksia, joita kannattaa bongata samalla reissulla kun ihailee koskea ja sen laidalla kohoavaa Valtionhotellia. Imatrankoskea pidetään Suomen vanhimpana matkailunähtävyytenä. Sitä kävivät ihailemassa jo 1700-luvulla muiden muassa Venäjän keisarinna Katariina II. Bongaa kivistä myös Brasilian kuninkaan Pedro II:n nimi.

Kosken vierellä on muutenkin mukava kävellä. Sitä ympäröi Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue Kruununpuisto. Kosken laitaa kiertävät polut, joiden varrella on näköalapaikkoja ja huvimajoja. Kivikaiverruksista ja alueen historiasta voi lukea lisää alueen opastetauluista.