Yleinen

Michelin-tähdet

Ollessamme illallistamassa Michelin-tähden saaneessa Luomossa, sivusi keskustelu luonnollisesti myös ravintolamaailman halutuimpia tähtiä. Mietimme mitkä kriteerit ravintolan tulee täyttää, jotta Michelin-tähti mätkähtää ansioluetteloon, ja koska emme olleet aivan varmoja vastauksesta, oli selvää, että asiaa täytyy tutkia tarkemmin.

Michelin-tähtiä saaneet ravintolat julkaistaan vuosittain Guide Michelin -oppaassa. Punaiseksi oppaaksikin kutsuttu julkaisu jakaa tähtiä säästeliäästi, mikä takaa sen, että vain parhaat ravintolat saavat halutun merkinnän ja tähdet todella pysyvät tavoittelemisen arvoisena.

Michelin-opas on rengasvalmistajan julkaisu ja sen punaisessa kannessa hengailee tuttu Michelin-ukko. Alunperin opasta jaettiin ranskalaisautoilijoille, jotta he rohkaistuisivat kiertelemään autollaan muuallakin kuin Pariisissa, jossa suurin osa 1900-luvun alkupuolen autonomistajista tuolloin asui. Ravintoloiden tähtiluokitus aloitettiin vuonna 1930.

Michelin-tähtiä jaetaan ravintoloille, joissa on poikkeuksellisen hyvä ruoan laatu. Ruoanlaittotaito ja ruokakulttuuri ovat avainasemassa ja Michelin-tähtien tarkastajat syövät aina nimettöminä, jottei ravintolassa saada vihiä arvovaltaisen tiukan koulutuksen käyneen Michelin-tähtitarkastajan saapumisesta. Näin pyritään takaamaan se, että ravintolan taso on tarkastuspäivänä juuri sitä mitä se normaalistikin on. Yksi viidestä tähtikriteeristä on nimittäin laadun pysyvyys.

Muut tähtikriteerit ovat laadun pysyvyyden lisäksi raaka-aineiden korkea laatu, rahanarvoisuus, persoonallisuus sekä ”käsityö” eli ruoan valmistustapa ja makujen yhteensopivuus. Tähtiä voi saada yhdestä kolmeen. Suomessa vain yksi ravintola pitää hallussaan kahta tähteä vuonna 2013. Kolmen tähden ravintoloita ei maastamme löydy ja yhden tähden ravintoloita on neljä kappaletta. Aika pienestä eliittipiiristä siis puhutaan.

Kahden tähden ravintolahan on melkeinpä jo legendaksi muodostunut Chez Dominique, jossa kävimme illallistamassa taannoin Henkan kolmekymppisten kunniaksi. Yhden tähden ravintoloista olemme testanneet tosiaan jo Luomon. Vielä olisi jäljellä tähtiravintolat Demo, Olo ja Postres. Mihin näistä suuntaisimme ensimmäiseksi?

Postauksen kuvat on otettu Chez Dominiquessa.

Kommentit pois päältä artikkelissa Michelin-tähdet