Pastaruoat,  Reseptit,  Yleinen

Heikin mummin häränfilee-salamipasta

Moni saattaakin muistaa minun ja ystäväni perinteisen Kesäpäivän, jota vietämme vuosittain skumppabrunssin ja kesäisten aktiviteettien merkeissä. Viime vuonna sovimme Kesäpäivän eräälle elokuiselle lauantaille. Leivoin koko perjantai-illan herkkuja brunssillemme ihmetellen hieman, miksi olin niin kauhean väsynyt. Syy väsymykseen selvisi yöllä, jolloin heräsin rajuun oksennustautiin, jonka jälkiseuraamuksena minulle nousi kova kuume, joka piti tyttöraukkaa otteessaan koko seuraavan päivän. Siellä minä makasin lihassäryissäni sängyssä ja katsoin ulkona paistavaa aurinkoa ajatellen, että olisipa ollut täydellinen sää kaavailemallemme rantapäivälle. Voitte arvata että veetutti aika kovasti.

Emme saaneet järjestettyä uutta Kesäpäivää enää sen vuoden aikana, mutta vihdoin pääsiäislauantaina tapasimme tällä kertaa Kevätpäivän merkeissä. Teimme ruokaa, kävimme kevään ensimmäisellä piknikillä, joimme oluet terassilla, herkuttelimme Skifferin liuskoilla ja loppuillasta löysimme itsemme laulamasta karaokea Erottaja Baarissa. Meikätyttö viihtyi tapojensa vastaisesti tanssilattialla pilkkuun asti ja uskokaa kun kerron, ettei sitä tapahdu usein. Enää.

Päivä alkoi tosiaan yhteisellä kokkaushetkellä ja voi minkälaisesta aarteesta valitsimmekaan päivän reseptin. Ystäväni oli pelastanut mumminsa vanhan reseptikirjan kaukaa 1970-luvulta ja minä selailin aarretta varovaisesti lähes hurmion vallassa. Kirjan sivuille oli leikattu reseptejä talteen ja olipa mummi kirjoittanut osan ohjeista talteen omin pikku kätösin kauniilla kaunokirjoituksella. Vau.

Vanhat reseptit olivat hurmaavia ja mieleeni jäi ainakin eräässä reseptissä mainittu kohtalainen sipuli. Minkälainen on kohtalainen sipuli? Valitsemassamme reseptissä oli erikoiskermaa, joka ei niin ikään kilisyttänyt minkäänlaisia kelloja, joten päädyimme valitsemaan kuohukerman, sillä sitä mummikin olisi todennäköisesti käyttänyt.

Niin, se valitsemamme resepti oli tosiaan häränfilee-salamipasta, joka oli yksinkertaisuudessaan kerrassaan loistava tapaus. Hyvälaatuiset raaka-aineet ja tuoreet yrtit tekivät pastasta todella maukkaan ja minäkin santsasin sitä vielä toisen lautasellisen. Mummi jos joku tietää herkullisten ruokien salat. Se tuli taas todistettua.

Mummin häränfilee-salamipasta

– neljäsosa desilitra öljyä
– 200 g härän ulko- tai sisäfilettä
– 200 g salamia
– 200 g sipulia
– 2 dl (erikois)kermaa (meillä oli kuohukermaa)
– tuoretta oreganoa
– tuoretta basilikaa
– 400 g nauhamakaronia (me käytettiin tagliatellea)

Suikaloi lihat, makkarat ja sipulit. Ruskista öljyssä. Lisää kerma ja keitä se kokoon ja lopulta kastikkeeksi (eli anna pulputtaa kunnes kastikkeesta tulee hieman paksumpaa). Mausta (oletimme että suolalla ja pippurilla). Keitä pasta, huuhtele, kaada tarjoiluastiaan. Kumoa (kastike) pastapesän keskelle.

Me heitimme lopuksi vielä tuoreet yrtit joukkoon. Se mummilta taisi jäädä kirjoittamatta.

Kommentit pois päältä artikkelissa Heikin mummin häränfilee-salamipasta