Liharuoat,  Yleinen

Wienerleike eli Wieninleike eli Wienerschnitzel

Wienerleike on yksi lapsuuden ruokalemppareistani ja viikonlopun kohokohta olikin usein se, kun iskä paistoi meille isot wienerleikkeet, jotka kuorrutettiin sitruunalla ja kapriksilla. Enää en vetele wienerleikkeitä yhtä usein kun kakarana, mutta säännöllisin väliajoin tulee edelleen pakottava tarve saada itävaltalaista ohutta leivitettyä pihviä runsaan sitruunamehun kera. Annokseen perinteisesti kuuluvaa anjovista ei ole kovin usein leikelautasellani näkynyt, vaikka se kyllä kieltämättä sopiikin wieninleikkeen kaveriksi. Mutta koska sitä ei ollut leikkeen päällä lapsenakaan, en jotenkin osaa tai edes muista kaivata koko anjovista nytkään.

Jos sinä joudut samaisen wienerleikehimon riivaamaksi kuin minäkin aina aika ajoin, toimi seuraavien ohjeiden mukaan:

Osta kaupasta ja/tai varmista, että kaapista löytyy:

– 500-600 g porsaan sisäfilettä
– suolaa
– valkopippuria
– 0,5-1 dl vehnäjauhoja
– 2-3 kananmunaa
– 1 dl korppujauhoja
– 1-2 sitruunaa
– kapriksia
– anjovista

Nuiji lihasta ohuen ohuita pihvejä. Laita kolme kulhoa vierekkäin, kippaa yhteen sekaisin vehnäjauhot, pippuri ja suola, riko yhteen kulhoon kananmunat ja tyrkkää viimeiseen kulhoon korppujauhot. Pyöräytä leikkeet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunissa ja lopuksi vielä korppujauhoissa. Kas näin, leivitys on valmis! Paista pihvit molemmin puolin öljyssä kauniin ruskeiksi. Tarjoile sitruunan, kapristen ja anjoviksen kera.

Itävallassa wieninleike tarjoillaan perinteisesti joko perunasalaatin tai persiljalla maustettujen perunoiden kera, mutta myös ranskalaiset perunat, perunamuussi tai vaikkapa Hasselhoffin, eikun Hasselbackan perunat sopivat kivasti leikkeen kaveriksi. Meillä oli tällä kertaa lohkoperunoita, mutta voisin syödä leikettä myös ihan vain pelkän vihersalaatin kera.

Kommentit pois päältä artikkelissa Wienerleike eli Wieninleike eli Wienerschnitzel