Kreikka,  Naposteltavat,  Reseptit,  Yleinen

Kreikkalaiset naposteltavat

Kreikkalaisen keittiön antimista saa loihdittua helposti kivan napostelupöydän alkupalaksi, illanistujaisiin viinin kaveriksi tai vaikkapa kevyeksi kesälounaaksi. Suolaiset naposteltavat maistuvat kesäkuumalla ja runsas naposteluvalikoima syntyy näppärästi mökkiolosuhteissakin kun suosii kaupan valmiita tuotteita.

Me maistelimme kreikkalaisia makuja vuodenvaihteen makumatkallamme. Tarjosimme kylään tulleelle Henkan perheelle makuja neljästä eri maasta. Kulloinkin vuorossa olevaa maata arvuuteltiin pienen tietovisan muodossa ja illan lopuksi laskettiin pisteet ja julistettiin voittaja. Ensimmäisenä maana oli tosiaan Kreikka ja tältä näyttivät illan avaavan napostelupöydän antimet.

Tsatsiki:

– 500 g maustamatonta jogurttia
– puolikas kurkku
– 4 valkosipulin kynttä
– suolaa ja pippuria

Raasta kurkku ja purista siitä vedet pois. Murskaa valkosipulin kynnet pusertimella ja sekoita kurkkuraaste ja valkosipulimurska jogurttiin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.

Paahdetut munakoisot:

– munakoiso
– yksikyntinen valkosipuli
– öljyä
– suolaa

Leikkaa munakoiso renkaiksi ja asettele uunivuokaan. Pilko valkosipuli ja ripottele munakoisorenkaiden päälle. Lorauta päälle reilusti öljyä ja mausta suolalla. Paahda 175-asteisessa uunissa puolisen tuntia tai kunnes munakoisot ovat pehmeitä ja hieman ruskettuneita.

Feta

Paras feta on tuollainen kiekko, jonka päälle lorautetaan hyvää oliiviöljyä ja pinnalle ripotellaan oreganoa. Kreikasta tuotu fetamauste olisi vielä parempaa, mutta omamme oli päässyt jo loppumaan.

Hummus ja oliivit

Hummusta ja oliiveja laitettiin tarjolle suoraan purkista. Kivelliset oliivit ovat parhaita, mutta muistathan varoittaa vieraita oliivien sisällä olevista kivistä, niin ei tule turhaan hammaslääkärikeikkaa.

Viininlehtikääryleet

Kaupasta lähti mukaan myös viininlehtikääryleitä. Niiden kanssa tarjolle laitettiin sitruunalohkoja, joista voi puristaa kääryleen päälle kirpeää mehua.

Pitaleipä

Myös pitaleipä ostettiin valmiina kaupasta. Leikkasimme isot leivät pienemmiksi paloiksi, jotta sitä oli helpompi dipata kastikkeisiin.

Juomat

Viininä naposteltavien kanssa meillä oli Savia Viva Familia Xarel.loa. Myös kreikkalainen retsina kävisi näiden kanssa hyvin. Naposteltavien jälkeen vatsaan tehtiin lisää tilaa ouzolla, joka nautitaan tietysti tuollaisista mauttomista turistikrääsäshottilaseista.

5 kommenttia