Kotimaa,  Luontomatkailu,  Yleinen

Geokätköily – Luontoa ja lenkkeilyä

Olin koulun liikuntatunneilla hieman toisenlainen nuori. Siinä missä muut rakastivat pesäpalloa ja sählyä, olin minä innoissani aina kun ohjelmassa oli yleisurheilua tai suunnistusta.

Olin myös aina vapaaehtoisena lähdössä metsään lenkille joko jalan tai suksilla jos se oli vaihtoehtona. Joskus tosin “lenkille” lähdettiin kotiin syömään jäätelöä tai metsässä olevan laavun katolle ottamaan aurinkoa, mutta ei mennä nyt siihen.

He jotka tietävät suuntavaistoni saattavat yllättyä mieltymyksestäni suunnistamiseen. Hän joka on eksynyt niin Forumin H&M:ään kuin aivan kotinsa lähelle lähdettyään kävelemään joenvartta pitkin, ei ehkä ole se todennäköisin innokas suunnistaja.

Vaikka suuntavaistoni onkin surkea, tai oikeastaan sitä ei ole ollenkaan, olen ihan hyvä karttojen kanssa. Paikkaan sillä suuntavaistottomuuttani. Reissussa ollessanikin riittää että olen tutkinut hieman karttaa ja osaan suunnistaa oikeaan suuntaan. Näen kartan mielessäni sitä kerran katsottuani. Ehkä siksi pidän suunnistuksestakin. Siinähän edetään kartan avulla.

Kartan avulla etsitään myös geokätköjä. Tutustuin oudolta sosiaalisia kohtaamisia välttelevien luontomörriäisten harrastukselta kuulostavaan geokätköilyyn joskus raskausaikoinani ja mietin, että se voisi olla hauska harrastus sitten kun kykenen taas kävelemään.

Ajatus kuitenkin unohtui kunnes eräs ystäväni kertoi löytäneensä meille uuden harrastuksen. Geokätköilyn. Innostuin heti ja päätimme kokeilla sitä samalle illalle sovitun lenkin yhteydessä. Olimme siirtäneet koronan takia treenimme kuntosalilta luontoon ja nyt lisäsimme metsälenkkeihin hieman lisämaustetta geokätköilyn merkeissä. Kukapa ei haluasi kokea löytämisen riemua!

Uusi harrastus tuo varmasti uutta intoa lenkkeilyyni enkä yhtään ihmettelisi, vaikka yhdistäisin geokätköilyn tuleviin matkoihinikin. Lapsetkin varmasti innostuvat aarteiden etsimisestä kunhan vähän vielä kasvavat.

Olen aina pitänyt suunnistamisen lisäksi erilaisista arvoituksista, joita geokätköily myös pitää sisällään. Ensimmäinen geokätköilykerta tuntui etukäteen hieman hankalalta kun en tiennyt yhtään mitä pitää etsiä. Kaksi ensimmäistä kätköä löytyi kuitenkin helposti. Kolmatta emme löytäneet lainkaan. Silti se oli ihan hurjan hauskaa puuhaa.

Aika näyttää onko geokätköily kohdallani vain ohimenevä villitys vai onko se tullut jäädäkseen, ja jos on niin missä verroin. Parhaimmillaan se houkuttelee luontoon useammin ja maustaa jos jonkinlaista matkaa tulevaisuudessa kunhan rajat taas koronan jälkeen aukeavat. Sitä odotellessa Uudellamaalla on reilut 800 kätköä. Se riittänee hetkeksi.

8 kommenttia

  • Martina

   Kokeilkaa ihmeessä! Mä olin koukussa jo heti ensimmäisestä kerrasta. Olen löytänyt muutaman tähän mennessä kertyneen geokätköilykerran ansiosta ihan uusia metsäpolkuja ja maisemia ihan tästä kotinurkiltakin. Puhumattakaan siitä millaisiin maisemiin geokätköily voi houkutella myöhemmin kauempanakin reissatessa.

 • Sanna129075231

  Ollaan geokätköilyä kouluikäisten lasten kanssa harrastettu jo useampi vuosi. Kaikkein hienointa on, että sitä voi metsien lisäksi harrastaa lähes missä tahansa, ainakin pääkaupunkiseudulla. Lisäksi taito kasvaa koko ajan, aluksi ongelmana oli löytää kätköt.
  Geokätköilyn myötä on tullut käytyä monessa paikassa, missä ei muuten olisi tullut käytyä ja ulkomaan matkoiltakin on jokaiselta vähintään yksi kätkö etsittävä.
  Korona-harrastuksena myös erinomainen!

  • Martina

   Mahtavaa kuulla että harrastus on jatkunut jo useamman vuoden. Ehkä tämä on minunkin kohdallani tullut jäädäkseen. Kiva kuulla että taito kasvaa harrastamisen myötä. Me emme nimittäin ole löytäneet ystäväni kanssa ainoatakaan muualle kuin luontoon piilotettua kätköä, vaikka olemme käyneet parilla sillalla ja juna-asemalla. Olemme todenneet olevamme niin aloittelijoita, ettemme ole vielä hoksanneet jotain tärkeää niiden löytämiseksi.

   Ylipäätään on kuitenkin kivaa että haastetta tuntuu olevan juuri sopivasti. Ei sekään olisi hauskaa jos kaikki kätköt löytyisivät heti helposti. Löytämisen riemu on isompi kun on ensin joutunut vähän etsimään ja miettimään. Onneksemme kaksi ensimmäistä kätköämme oli helppoja, jotta emme heti lannistuneet.

   • SANNA129075231

    Silloilla ja juna-asemilla kätköt ovat usein hyvin pieniä ja magneetilla kiinni jossain pylväissä yms. Saattavat jopa näyttää ruuveilta tai muttereilta. Kannattaa ottaa avuksi kaikki vihjeet ja kirjaukset, mikään ei ole niin mahtavaa kuin löytää kätkö lopultakin pitkän etsimisen jälkeen.

    • Martina

     Haa, kiitos vinkeistä! Täytyykin käydä vielä uudestaan silloilla ja juna-asemalla. Kaikki löytymättömät kätköt ovat onneksi tässä ihan lähellä. Ai että sitä tunnetta kun kätkö vihdoin löytyy. Nyt mulla on kova luotto siihen, että löydämme edes yhden kolmesta vaikeasta. 🙂

 • Martina

  Se on kyllä raivostuttavaa kun kätköä ei vaan löydy, vaikka on kuinka etsinyt ja oikeassa paikassa. Ollaan todettu silloin, että kätkö on varmaan hävinnyt, sillä vikahan ei voi olla meissä. 😀 Ihan oikeaa suunnistamista rasteineen voisi kyllä myös kokeilla!