Kasvisruoat,  Lisukkeet,  Reseptit

Ratatouille

Tutustuin viime lokakuisen Nizzan matkan yhteydessä Provencen ruokakulttuuriin ja törmäsiin vanhaan tuttuun ratatouilleen. Aloin miettiä, ettei kasvismuhennoksen reseptiä taida löytyä blogista, vaikka kyseessä on melkoinen klassikko. Asia piti korjata mitä pikimmiten. Vielä kun toin Nizzasta kotiin ihanaa Provencen yrttisekoitusta, ei minulla ollut mitään syytä olla tekemättä ratatouillea.

Ratatouilleen tulee ainakin munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, sipulia ja tomaattia ja koko komeus maustetaan Provencen yrteillä. Yrttisekoitusta saa myös suomalaisista ruokakaupoista, mutta onhan paikan päältä ostetuissa mausteissa silti sitä jotakin. Ja mielestäni yrttipussin hakeminen ratatouillea varten on varsin pätevä syy matkustaa Provencen alueelle.

Ratatouillea syödään yleensä lisukkeena, mutta se sopii sellaisenaan myös vaikkapa kevyeksi lounaaksi. Mausteita, kuten ohjeessakin mainittua balsamicoa ja valkosipulia voi lisätä oman maun mukaan, mutta yrttien kanssa ei kannata pihistellä. Niissä piilee koko homman ydin.

Ratatouille

– munakoiso
– kesäkurpitsa
– punainen paprika
– keltainen paprika
– 2 sipulia
– 2 yksikyntistä valkosipulia
– 3 tomaattia
– Provencen yrttisekoitusta
– ripaus sokeria
– balsamicoa
– suolaa

Pilko munakoiso ja kuullota sitä pannulla öljyssä. Pilko sitten kesäkurpitsa ja heitä mukaan pannulle. Tee sama paprikoille ja sipuleille. Anna kasvisten muhia koko ajan pannulla miedolla lämmöllä, kunnes olet lisännyt pilkotut tomaatit ja valkosipulitkin.

Anna seoksen muhia yhteensä noin puoli tuntia. Mausta suolalla, ripauksella sokeria ja lorauksella balsamicoa. Lisää Provencen yrttisekoitusta reilulla kädellä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Ratatouille ei paljon hetkahda, vaikka se joutuisikin odottamaan syöjiään hetken. Muhiessa maut vain syvenevät.

Kun vihannekset ovat pehmenneet kunnolla, on ratatouille valmis tarjoiltavaksi. Minä söin sen kanssa Provencen yrteillä maustettua kanaa ja tuntui aivan kuin olisin ollut taas Ranskan auringon alla.

4 kommenttia

 • Sanni

  Hei vaan ja kiitos muistutuksesta: ratatouille on ihanaa! Se vie ajatukset suoraan suomalaisen talven hämäryydestä Provencen auringon alle. Itse huomasin Nizzan marketeissa valmiiksi pakattuja ratatouille -pakkauksia, kuin meillä näitä uunijuures -tms. -pakkauksia, kaikkine tykötarpeineen. Olikin kovasti mieleen just sopivan kokoisena pakettina noita mainitsemiasi kasviksia. Pikkuruisen asunnon pienessä keittiössä tuollainen valmispakkaus oli kätevä. Kotimaassa ostetaan ihan kokonaiset kasvikset ja väännetään kasvislisuke alusta pitäen. Ja itsekin olen rahdannut yrttiseoksen jos toisenkin piristämään arkikokkailua ja muistelemaan auringon paahtamaa eteläisen Ranskan keittiötä. Merci!, t. Sanni

  • Martina

   Kuulostaapa näppärältä tuollainen valmis ratatouille-pakkaus. Tämän ruoan valmistamisessa riittää kieltämättä pilkkomista, mutta toisaalta lopputulos palkitsee. Minulle juuri tuoksut tuovat elävimmin mieleen erilaisia muistoja esimerkiksi juuri matkoilta, siksi Provencen yrttiseosta on ihana käyttää ja tuoksutella etenkin näin keskellä talvea. Pääsee edes ajatuksissaan hetkeksi Ranskan rivieralle. 🙂

 • Maija

  Tomaateilla kun aloittaa, ei nesteitä, vaan haudutusta. Tämä ohje 50 vuoden takaa Marseillen laidalta ja paras edelleen. Ainekset haettiin lähipuutarhurilta ja maku parasta.