Karibian risteily,  Ulkomaat,  Yleinen

Ruokailu Celebrity Eclipsellä

Koska tämä on ruokapainotteinen blogi, niin pitihän meidän tehdä Karibian risteilyn ruoista oma postaus. Niin surullista kuin se vyötärön kannalta onkin, kuuluu lomaan olennaisena osana uusiin makuihin tutustuminen, ja risteilyaluksen kaltaisella ruokakeitaalla herkuttelu lähtee toisinaan jopa hieman lapasesta.

Mutta kun koko ajan on jotain hyvää ruokaa tarjolla, kaikkia päivittäin vaihtuvia herkkuja pitää päästä maistamaan, huonepalveluakin on kiva hyödyntää ja jokailtainen kohokohta on a la carte -ravintolassa syöminen. No mutta, se kuuluu asiaan ja lomalla kuuluukin vähän herkutella. Dieetillä rääkätty kroppa tykkää, kun se saa välillä isot kasat ruokaa ja pääkoppakin saa kaipaamaansa lepoa kun ei tarvitse laskea kaloreita. Kas näin hyvin perustelin itselleni sen, miksi on ihan ok hakea vielä yksi pizzapala, muutama sushi tai napata kahvin kaveriksi rasvasta pehmennyt suklaakeksi.

Olen käynyt nyt kolmen eri laivayhtiön järjestämällä risteilyllä ja pidin ehdottomasti eniten Celebrity Cruisesin ruokatarjonnasta. Hyvänä kakkosena Celebrityn perässä tulee Princess Cruises ja hännänhuippuna on Royal Caribbean. Celebrityllä ja Princessillä pidin siitä, että illallisella sai valita, odottaako ravintolassa vakkaripöytä aina samaan tuttuun aikaan vai meneekö syömään siihen kellonaikaan kun huvittaa. Pidän ehdottomasti enemmän jälkimmäisestä, vaikka silloin pöytää saattaa joutua odottamaan eikä se ole välttämättä sama kuin edellisillä illallisilla.

A la carte -ravintola

A la carte -ravintola

A la carte -ravintola

Celebrity Eclipsellä meillä kävi niin hyvä tuuri, että lukuun ottamatta paria ekaa illallista, saimme aina saman pöydän (tai joskus viereisen) niin, että meitä palveli aina samat huikeat tarjoilijat. Saimme tulla syömään mihin aikaan se sattui parhaiten sopimaan, eikä meidän tarvinnut näin ollen suunnitella illan ohjelmaa ruokailun mukaan, vaan kävimme syömässä silloin kun tuli nälkä. Pöytää joutui odottelemaan maksimissaan 10 minuuttia ruuhkaisimpaankin aikaan. Yleensä pääsimme kuitenkin suoraan pöytään jonottamatta.

A la carte -ilallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -ravintolassa tarjottiin neljä ruokalajia, ja kuten muillakin laivayhtiöillä, myös Celebrityllä oli päivittäin vaihtuvien ruokalajien lisäksi muutama klassikko, joita oli tarjolla jokaisena iltana. Jos päivän menussa mikään ei puhutellut, voi aina valita vaikkapa etanoita, sipulikettoa, caesar-salaattia tai jonkun muun perusannoksen.

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte-illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

A la carte -illallinen

Ruoat olivat poikkeuksetta herkullisia. Osa oli hieman heikompia ja osa taas todella hyviä, mutta missään ei ollut varsinaisesti mitään valittamisen aihetta. Pastat olivat poikkeuksetta hyviä ja otimme Henkan kanssa päivän pastan lähes jokaisena iltana toiseksi pääruoaksi. Valitsimme tuttuun tapaamme kaksi eri annosta, jotka vaihdoimme puolivälissä niin, että pääsimme maistamaan mahdollisimman montaa eri ruokaa. Pääruokien annoskoko oli toisinaan aivan valtava, ja oli noloa jättää puolet lautaselle, mutta mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Buffet-illallinen

Buffet-illallinen

Buffet-illallinen

Buffet-illallinen

Jos a la carte -illallinen ei houkutellut, voi aina syödä myös rennomman buffet-illallisen. Buffetista joka ilta löytyvä sushivalikoima houkutteli meidät usein buffet-illallisen ääreen ja yksi asia mitä eniten risteilystä kaipaan, on lautasellinen sushia ikkunapöydässä rieslingin kera. Nam. Sushin lisäksi illalliselta löytyi oikeastaan ihan mitä vaan voi kaivata. Täältä jokainen löytää varmasti jotain mieleistä.

Illallista tarjoiltiin myös muutamassa pienemmässä ravintolassa, joissa otettiin pieni lisämaksu. Näitä emme testanneet, mutta tutustuimme sentään maksullisten ravintoloiden ruokalistoihin, ja hyvältä näytti.

Buffet-aamiainen

Aamiaista tarjoiltiin niin ikään buffetissa sekä a la cartessa. Me suosimme buffetia, jonka valtavasta valikoimasta nappasimme lautasillemme toinen toistaan upeampia aamiaisherkkuja. Oli puuroa, muroja, hedelmiä, bageleita erilaisine täytteineen, munakkaita tehtiin toiveiden mukaisesti ja jopa leivät paahdettiin puolestamme. Leivän päälle oli hilloja, maapähkinävoita, leikkeleitä, juustoja ja kaikkea muuta mahdollista. Oli myös pekonia, makkaroita, paistettua perunaa, croissantteja, makeita herkkuja ja eggs benedict-annoksia erilaisilla lisukkeilla. Perinteisen lisäksi oli ainakin 5 eri variaatiota, kuten meksikolainen eggs benedict ja välimerellinen annos.

Juomaosastolta löytyi mehuja, lemonadea, kahvia ja runsaasti erilaisia teelaatuja. Santsikupilliset tarjoiltiin suoraan pöytään laulavien kahvimiesten toimesta, joista toinen korkealta ja kovaa vinkuva kahvimies alkoi käydä loppua kohti hieman hermoille. Menimmekin viimeisinä aamuina suosiolla rauhallisemman kahvimiehen puolelle, joka panosti enemmän kahvin tarjoiluun kuin esiintymiseen.

A la carte -aamiainen

A la carte -aamiainen

A la carte -aamiaiselta löytyi pitkälti samoja vaihtoehtoja kuin noutopöydästäkin siisteinä lautasannoksina tarjoiltuina. A la cartessa oli huomattavasti rauhallisempi tunnelma ja hyvä palvelu teki aamiaishetkestä astetta hienomman. A la carte -pöytään ei miehillä ollut asiaa hihattomassa paidassa, mutta t-paita ja pikeepaita käy vallan mainiosti, ja naiset voivat tulla paikalle olkaimettomassakin asussa, kunhan yleisolemus on siisti.

Hodaria lounaaksi

Hampurilaista allasbaarista

Buffet-lounas

Buffet-lounas

Buffet-lounas

Buffet-lounas

Buffet-ravintolassa tarjoiltiin myös monipuolista lounasta, minkä lisäksi lounaaksi voi hakea allasalueen grillistä herkullisia hodareita ja hampurilaisia. Täytteet voi valita itse ja viereen saa ison kasan ranskalaisia lisukkeineen.

Huonepalvelu

Huonepalvelu

Huonepalvelu

Huonepalvelu

Huonepalvelu oli käytettävissä jatkuvasti, tosin yön myöhäisimpinä tunteina sen käytöstä veloitetaan pieni maksu. Me tilasimme parina aamuna aamiaisen huoneeseen ja eräänä päivänä nautimme myös lounaan parvekkeellamme. Aika luksusta. Tilasimme kerran myös vähän juustoja iltapalaksi, ja saimme eteemme valtavan kokoisen juustotarjottimen. Emme jaksaneet syödä puoliakaan. Piilotimme loput jääkaappiin, josta napostelin juustoja välipalaksi vielä monta päivää juustojen tilaamisen jälkeen.

Cafe al Bacio

Cafe al Bacio

Kahvilassa oli tarjolla kahvin, teen ja kaakaon lisäksi alkoholi- ja virvoitusjuomia. Vitriinissä oli toinen toistaan herkullisempia kakkuja ja leivonnaisia. Me hullaannuimme aivan täysin Cafe al Bacion eli suukkokahvilan kekseistä, jotka olivat ihanan rasvaisia ja suklaisia. Parhaita olivat isoja suklaapaloja sisältäneet chocolate chunk cookiet, joita söimme matkan aikana useita. Iltaisin pöydissä kierteli tarjoilija suklaavalikoiman kanssa, ja ainakin hunajasuklaa oli herkkua.

Nälkä risteilyaluksella ei todellakaan pääse tulemaan, vaan päinvastoin vaarana on se, että tulee syötyä liikaa kun tarjontaa on niin valtavasti. En varmaan ole edes muistanut mainita tässä kaikkea, mitä aluksella oli tarjolla. Jäätelökioskit meinasivat ainakin unohtua. Niitä oli useampia ja lähes poikkeuksetta niille jonotettiin. Makuja, kastikkeita ja lisukkeita oli runsaasti, ja toki allasalueella oli omat jäätelöautomaatit, joista voi käydä ottamassa itse maistuvan hellepäivän vilvoittajan.

Drinkkejä ja muita juomia sai kuljettaa ympäri laivaa, vaikka omaan hyttiin asti.

20 kommenttia

  • Martina

   Parvekeruokailu oli tosi jees! Kuten itse asiassa kaikki muukin ruokailu. 😀 Nimimerkillä: Vain kolme lomakiloa vyötäröllä…

    • Martina

     Kiloja tulisi varmasti enemmänkin, mutta saaripäivinä tulee käveltyä niin paljon, että se vähän tasapainottaa. 🙂

 • Jerry / Pako Arjesta

  Nälkähän tässä tulee, kun näitä katselee :). Herkullista!
  Pahoittelen, jos tämä on mainittu jo aiemmin, mutta haluaisin tietää seuraavan asian:
  Kuuluivatko kaikki ruoat ja juomat hintaan vai miten tuo maksupolitiikka toimi laivamatkalla?

  • Martina

   Kaikki ruoat kuuluivat hintaan, tai jos tarkkoja ollaan niin tuosta juustotarjottimesta tuli pieni lisämaksu, mutta periaatteessa sai syödä mitä vain mistä vain. Lisämaksulliset sapuskat on merkitty hyvin, joten vahingossa niihin ei tule langettua. Ruoat kuuluvat tietääkseni kaikilla laivayhtiöillä risteilyn hintaan.

   Juomat sen sijaan eivät kuulu normaalisti risteilyjen hintaan, vaan risteilylle ostetaan yleensä jokin juomapaketti. Meidän melko edulliseen juomapakettiin kuului vesien, mehujen ja limujen lisäksi myös alkoholijuomat (viinit, oluet, drinkit, väkevät) laseittain muistaakseni noin 8 dollariin asti. Käytännössä siis lähes kaikki juomat kuuluivat pakettiin. Viime reissulla otimme limupaketin ja alkoholidrinksut maksoimme erikseen.

   Juomapaketti oli merkittynä hyttikorttiimme, joka toimii myös maksukorttina ja maihinnousukorttina. Juomat haettiin siis vilauttamalla hyttikorttia ja kerralla sai ottaa yhden juoman per kortti. Me teimme usein niin, että Henkka otti meidän molempien kortit ja kävi hakemassa drinksut samalla kun minä löhösin aurinkotuolissa varasin meille paikkoja.

   Raha ei liiku laivalla mihinkään, vaan kaikki ostokset kirjataan hyttikortin avulla tilille, jonka saldo on nähtävillä hytin televisiosta. Risteilyn lopuksi hyttiin toimitetaan kuitti ostoksista ja jos summa on ok, veloitetaan se joko luottokortilta, tai sen voi käydä maksamassa käteisellä respaan. Hyvin kätevää siis kun ei tarvitse kanniskella luottokortteja ja rahoja mukanaan.

   • Kthetraveller

    Kätevää ja ah niin petollista 😉 Kannattaa tosiaan seurata sitä saldoa ja sen kasvamista sieltä hytin telkusta. Me emme ole noita juomapaketteja ottaneet kun alkoholia olisi pitänyt lipittää aika ahkeraan saadaksemme ”omamme pois”. Limpparinkin kulutus on aika vähäistä joten ihan perusmehu/-vesilinjalla ollaan menty ja ostettu ne muutamat drinksut ja viinipullot erikseen. Kannattaa tosiaan laskeskella niitä juomapaketteja. Niitä kun löytyy eri hintaisia ja -tasoisia.

    • Martina

     Juomapaketit voi tosiaan olla aivan ylihinnoiteltuja, mutta Celebrity Cruisesilla päätimme ottaa paketin. Kuuluikohan se peräti tarjoukseen johon tartuimme. En muista, mutta kannattaa ehdottomasti laskeskella hintoja ja miettiä mikä tulee edullisimmaksi.

 • Susku

  Risteilykuume on täälläkin nostanut päätään näiden postausten myötä. Yllätyksen tuotti, kun huomasin että hytin pääsee valitsemaan aina sijaintiaan myöten varausta tehdessä. Osaisitko neuvoa, mistä päin laivaa tai mistä kerroksesta parvekkeellinen hytti kannattaa ottaa? Vai onko näissä juurikaan mitään eroa, mistä päin sen ottaa?

  • Kthetraveller

   Hei Susku, täällä toinen parvekehyttejä vakituisesti Karibian laivoilta varaava (ts. alemmassa hyttiluokassa emme ole matkustaneet). Paras hytti yleensäkin on sellainen, jonka ala- ja yläpuolella on hyttejä jolloin rauha on taattu. Helposti merisairaaksi tuleville suositellaan hyttiä mahdollisimman keskeltä ja alhaalta. Parvekkeiden koot vaihtelevat joten kannattaa tutkia tarkkaan jos koolla on merkitystä. Samaan hintaan voi saada isommankin parvekkeen. Joillekin alla oleva pelastusvene on häiritsevä tekijä, joillekin ei. Kannattaa kuitenkin tutkia laivan kuvia tarkkaan ja googletella, sillä joissakin laivoissa pelastusvene voi tulla jopa osittain parvekkeen eteen. Se, millä puolella parvekehytti sijaitsee ei ole yleisesti merkitystä ellei kyseessä ole ns. erikoisreitti. Esim. Atlantin ylitykselle me valitsimme sen puoleisen parvekkeen, joka oli meille sopivalla ”aurinkoisella” puolella. Olen myös kuullut että alaskan risteilyillä parvekehytin puolella on merkitystä, koska nähtävät on yleensä tietyllä puolella. Perusristeilyillä harvemmin on väliä, sillä satamaankin tulla milloin mitenkin päin (riippuen siitä mistä sen paikan milloinkin useiden laivojen seasta saa.)

  • Martina

   Me löydettiin muistaakseni Cruise Criticin sivuilta käyttäjien kommentteja eri hyteistä ihan hyttinumeroittain. Se oli tosi hyödyllistä, sillä meidän edullisimmassa parvekehyttiluokassa saattoi möllöttää iso pelastusvene keskellä näkymää, emmekä tietenkään halunneet sellaista. Selailimme matkustajien kokemuksia Cruise Criticistä ja katsoimme laivan kuvista parvekkeita laskemalla, minkä hytin kohdalla on pienempi pelastusvene ja valitsimme sellaisen. Meidän kohdalla sillä siis oli väliä, mistä valitsimme hytin, mutta normaalisti ei juurikaan. Kaikki ne on hyviä. 🙂 Keskellä laivaa taitaa keikuttaa vähemmän ja kulmasta en ehkä ottaisi parvekehyttiäni, se kun saattaa olla varjossa ja toisaalta myös kaikkien nähtävillä. Niin ja hyttien sijaintihan on tietysti myös laivakohtaista. Periaatteessa voit valita hytin mistä vaan, mutta jos kiinnostusta riittää, niin Cruise Criticistä löytyy apua sen parhaimman valitsemiseen.

    • Martina

     Ole hyvä ja kiitos myös mun puolesta Kthetravellerille vastauksista! Risteilyn ilosanomaa on kiva jakaa yhdessä. 😀

   • Kthetraveller

    Juups, Cruise Critic on hyvä ja tosiaan googlesta laivan kuvia tarkkaan katsomalla voi laskeskella sen oman hytin sijainnin ja mahdolliset näköesteet. Yksi mitä suosittelen suoraan välttämään on uima-allaskannen, ulkoravintoloiden ja kuntosalin alapuoliset hytit: Hyvin aikainen aamuherätys on meinaan aika taattu sen jälkeen… Fiilistä hyttivalintoihin tuo myös Youtube, hyvässä tapauksessa oma hyttiehdokkaasi on jo kuvattu sinne toisen ihmisen toimesta.

    • Martina

     Hyvä pointti tuo ettei ota hyttiä yleisien tilojen alapuolelta. Ja Youtube on myös hyvä paikka kurkkia miltä laivalla näyttää. Tässähän tulee taas ihan risteilykuume kun miettii näitä asioita. 🙂