Italia,  Lombardia,  Milano,  Ulkomaat,  Yleinen

Mercato Metropolitano, Milano/Torino

Pullo lambruscoa kiitos! Viini on nyt valittu. Vielä pitäisi päättää mitä haluamme syödä ensimmäisenä. Kävelemme pitkin hallimaisen rakennuksen pitkää käytävää ja luemme ruokakojujen listoja. Pizzaa, panineita, kanaa, lihaa, juustoja, salaatteja, mereneläviä.. Kaikkea mitä kuvitella saattaa. Ihanat tuoksut valtaavat nenän ja päätös pitää tehdä mahan murinasta päätellen nopeasti.

Aloitamme herkutteluhetken wingseillä, jotka kannamme yhdessä viinipullon kanssa Mercato Metropolitanon pihan värikkäälle terassille ja istahdamme alas. Aurinko tulee esiin pilvien takaa ja lämmittää mukavasti, vaikka syyskuu on jo pitkällä. Kaadamme laseihin viiniä ja maistamme wingsejä. Todella hyvää.

Pian wingsit on tuhottu ja seuraava ruokalaji pitäisi valita. Maistetaanko lohitartaria? Henkka hakee seuraavan annoksen sisältä samalla kun minä katselen ympärilleni ja siemailen kuohuvaa punaviiniämme.

Tehdasmainen ympäristö on viihtyisä. Terassin tuolit loistavat kirkkaissa väreissä, sisätilojen pienten tuottajien kojut ovat suloisessa rivissä ja käytävän päästä löytyy pieni herkkupuoti, jossa paikalliset näyttävät tekevän ruokaostoksia. Täältä saa myös mukavia ruokatuliaisia.

Kojut ovat erikoistuneet tiettyyn ruokaan tai ruoka-aineeseen kuten kanaan, leipiin tai leikkeleisiin. Yhdestä kojusta saa jäätelöä ja muita makeita herkkuja ja toisesta saa ostaa viiniä palanpainikkeeksi. Viinilaseista maksetaan pieni pantti, jonka saa takaisin kun palauttaa lasit herkutteluhetken jälkeen samaan paikkaan. Kätevää.

Sisätiloissakin on pöytiä, mutta ulkopihan terassi on houkuttelevampi. Maistelemme kiireettömän lounashetkemme aikana upeita makuja, nautiskelemme välillä lasin viiniä ja mietimme mitä sitten söisimme. Emme pidä kiirettä seuraavan ruokalajin kanssa vaan nautimme hetkestä. Täällä saisi kulumaan vaikka kokonaisen päivän.

Näen itseni myös isossa kaveriporukassa täällä Mercato Metropolitanossa viettämässä leppoisaa lauantaita. Istumme ison pöydän ääressä ja kukin hakee sisältä mieleistänsä syötävää. Aurinko paistaa ja viini virtaa. Alueesta tulee samaan aikaan mieleen sekä Helsingin Teurastamo että Hernesaarenranta. Aika kiva paikka siis, voitte varmaan kuvitella.

Mercato Metropolitanon alueella viettämämme tunnit ovat yhdet Milanon reissun parhaista hetkistä. Kiertelemme aluetta kaikessa rauhassa, herkuttelemme ja juttelemme niitä näitä. Leppoisa lomafiilis valtaa mielen ja lounaalle tulleet vanhukset hoitajineen ovat suloinen näky. Hekin nauttivat hetkestä. Kaiuttimista pärähtää soimaan iloista kasarimusiikkia. Se saa hymyilemään.

Tilaamme lounaan päätteeksi kahvikojusta laadukkaat kahvit, jotka nautimme hitaasti pöydän ääressä, toisin kuin Italiassa yleensä on tapana. Kahvi on ehkä parasta koskaan maistamaamme ja haluaisin testata koko kahvikojun listan läpi. Se saattaisi tosin johtaa tämän kofeiiniyliherkän bloggaajan kohdalla sydäriin, joten jätän loppujen kahvien testaamisen seuraaville kerroille.

Kuolaamme hetken ihania jäätelöherkkuja, mutta vatsat ovat niin täynnä, että jätämme makeat tällä kertaa väliin. Matka jatkuu kohti lähellä sijaitsevaa Naviglio Grandea. Päätämme kävellä toista reittiä ulos kuin mistä tulimme, joten kävelemme terassin ohi rakennuksen päähän.

Voi hyvänen aika, täällähän on vielä vaikka mitä! Alue jatkuu pitkälle pitäen sisällään lisää ruokakojuja, terasseja terassien perään, leffateatterin, pisimmän jalkapallopelin jonka olen koskaan nähnyt ja kaikkea kivaa mitä kuvitella saattaa. Suurin osa tämän puolen kojuista on vielä kiinni, mutta iltaa kohti paikka herää henkiin.

Seuraavalla Milanon reissullani tulen ehdottomasti viettämään tänne iltaa. Vitsit mikä paikka! Tällaisen katuruoka- ja viihdekeitaan lähellä haluaisin asua. Mietin riittääkö pelkkä Mercato Metropolitano syyksi muuttaa Milanoon. On kai sitä hullumpaakin kuultu.

EDIT: Postauksen kirjoittamisen jälkeen kuulin että Mercato Metropolitano on suljettu. Se on muuttanut Milanosta Torinoon. Hmm, Torino…Mitäs kautta sinne pääsisi parhaiten lentämään?

Kommentit pois päältä artikkelissa Mercato Metropolitano, Milano/Torino