Hanko,  Kotimaa,  Lohja,  Luontomatkailu,  Raasepori,  Yleinen

8 syytä vierailla Länsi-Uudellamaalla

Länsi-Uudenmaan alueella riittää tekemistä jokaiseen makuun. On kaunista järvi- ja merimaisemaa, upeita luontokohteita, ruukkialueita, vanhoja huviloita, puutaloja ja kirkkoja. On hyvää ruokaa, juomaa ja Suomen kesämaisemia parhaimmillaan.

Me kiersimme Länsi-Uudenmaan aluetta koko perheen voimin puolisen viikkoa ja listasimme parhaat palat tähän postaukseen. Kas tässä kahdeksan hyvää syytä vierailla Länsi-Uudellamaalla sekä pari bonusta päälle:


1. Tammisaari

Merellinen Tammisaari tarjoaa pienehköön kokoonsa nähden paljon tekemistä. Eksy vanhankaupungin kujille ja ihastele vanhoja puutaloja, värikkäitä kukkia sekä hiekkateiden päässä kimmeltävää merta. Käy kahvilla ja jatka haahuilua puutalojen lomassa. Vanhankaupungin kaduilla voisi tallustella vaikka kuinka kauan. Jokaisen kulman takaa tulee esiin toinen toistaan söpömpi näkymä. Raippatorilla voit käydä ihmettelemässä vanhaa häpeäpaalua ja kirkontornin avulla voi suunnistaa maamme ensimmäiselle kävelykadulle Kuninkaankadulle, jonka varrella on myös Raatihuoneentori.

Tammisaaressa meri on koko ajan läsnä. Rantapuistikkoa pitkin voi kävellä ja katsella veneitä sekä merimaisemaa. Vierasvenesataman vieressä on matala hiekkaranta ja lasten leikkipaikka. Rannassa on paljon kesäterasseja, joissa on mukava paistatella aurinkoista kesäpäivää. Aivan rannan tuntumassa sijaitsevan Motel Marinen vieraana pääsee testaamaan SUP-lautoja ja me kävimme Motel Marinessa yöpyessämme myös saunomassa suppailun päätteeksi. Eipä ole saunominen koskaan tuntunut yhtä rentouttavalta. Suomen kesä parhaimmillaan. Kivan päivän kruunaa illallinen joko Motel Marinen terassilla tai ravintolan viihtyisissä sisätiloissa. Meri-ilman siivittämänä uni maistuu paremmin kuin hyvin.


2. Hanko

Upeita merimaisemia tarjoaa myös Hanko, jossa riittää niin ikään paljon tekemistä ja näkemistä. Hanko on ihana kesäkaupunki, jonka hiekkarannoilla voi viettää kesäistä päivää vaikka koko perheen voimin. Plagenin rannalla on muun muassa vesikaruselli ja ranta onkin lapsiperheiden suosiossa. Bellevuen ranta on rauhallisempi kun taas Tulliniemen nopeasti syvenevällä ja tuulisella rannalla viihtyvät purjelautailijat.

Hiekkarantojen lisäksi Hanko on tunnettu pitsihuviloistaan, joita voi ihailla Appelgrenintiellä, jonka varrella on myös kaunis Hangon Casino. Vesitornista aukeaa upeat näkymät ympäri Hangon ja Länsisataman aurinkosillalla voi ihastella pauhaavaa merta. Itäsataman ravintolatarjonnassa riittää vaihtoehtoja. Me nautiskelimme Origon legendaarisen saaristolaispöydän herkuista lounaalla ja illallisen söimme pitkän kaavan mukaan Makanan aasialaisessa ravintolassa. Hanko on ihana myös syksyllä, kun meri lämmittää yhä ja pimeneviä iltoja voi ihastella Itäsataman ravintolan terasseilla. Me yövyimme Viking Motelissa, jonka paljun poreissa lekottelu kuului koko reissun ihanimpiin kokemuksiin.

3. Kisakallio

Aktiivista lomaa kaipaavat ottavat suunnakseen Lohjan Kisakallion, jonka urheiluopiston lajivalikoimasta löytyy varmasti jotakin jokaiseen makuun. Suosittuja lajeja, joihin aloittelijoidenkin on helppo päästä mukaan ovat ainakin curling ja melonta. Henkka katseli sillä silmällä myös padel-kenttää. Me kävimme eräoppaan johdolla kävelyllä Karnaisten korven rauhoittavissa metsämaisemissa ja olisin testannut kuntosalinkin jos en olisi ollut flunssainen.

Kisakalliossa järjestetään erilaisia urheiluleirejä, joista me kiinnostuimme eniten koko perheen leireistä, joissa lapsille järjestetään omaa ohjelmaa ja aikuiset saavat niin ikään valita itselleen mieluista urheilua. Leirille suuntaamme ehdottomasti sitten kun pikkubloggaaja on vähän isompi. Urheilun jälkeen voi rentoutua rantasaunassa tai kodassa ja opiston ravintolasta saa yllättävän hyvää ja monipuolista sapuskaa. Kisakallio yllätti meidät myös viihtyisillä huoneillaan. Odotimme lapsuuden leirikouluista tuttuja ankeita kerrossänkyhuoneita, mutta saimmekin tilavan huoneen, jonka seinällä oli kaunis kuvatapetti ja ikkunasta voi ihailla vehreää lampimaisemaa.

4. Luonto

Länsi-Uudenmaan luontoa tullaan ihailemaan Aasiasta asti, sillä puhdas luontomme on saasteiden keskellä asuville kiinalaisille täyttä luksusta. Meidänkin pitäisi osata arvostaa sitä enemmän. Lohjanseudun ilma on vaan puhdistunut ajan myötä. Siitä kertoo muun muassa puhtaassa ilmassa viihtyvä naava, jota esiintyy Kisakallion ympäristössä enemmän kuin aiemmin.

Karnaisten korvessa pääsee keskelle upeaa luontoamme ja Lohjansaaressa sijaitseva Suomen kauneimmaksi puuksi tituleerattu Paavolan tammi on niin ikään näkemisen arvoinen. Erilaisia luontopolkuja löytyy pitkin Länsi-Uudenmaan aluetta. Ota eväät mukaan ja suuntaa vaikkapa Hangon Tulliniemen luontopolulle jos Karnaisten korpi on jo tuttu.


5. Lohjansaari

Lohjansaaresta löytyy Paavolan tammen lisäksi idyllistä maalaismaisemaa, jota voi ihailla vaikkapa Martinpihan suloisessa pihapiirissä, jossa voi myös majoittua. Me maistelimme Martinpihan ravintolassa herkullisia tapaksia ja keittoa sekä kiertelimme pihapiirin putiikkeja, joista voi ostaa vaatteita, keramiikkaa, antiikkia, puutynnyreitä ja vaikka mitä muuta kivaa. Me teimme löytöjä ainakin ruokakuvausastiastoomme.

Martinpihan pihapiirissä määkivät myös sosiaaliset lampaat, jotka tulivat tervehtimään meitä pikkubloggaajan suureksi riemuksi aivan aidan viereen. Pihan perältä löytyy myös kanoja, palju ja kota. Emme olisi halunneet millään lähteä idyllisestä maalaismaisemasta pois. Ensi kerralla täytynee yöpyä Lohjansaaressa parin tunnin vierailun sijaan. Lähellä Martinpihaa on myös Alitalon tila, jossa voi ihailla maatilan eläimiä, lehtoluontoa ja omenapuita sekä maistella tilan viiniä ja kahvilan tuotteita maaseudun rauhassa.

6. Löydä oma pikkukyläsi

Löydä oma piilopaikkasi Länsi-Uudenmaan lukuisista pikkukylistä. Minun suosikkini on meren rannalla sijaitseva Bromarv, jossa olen viettänyt lapsuuden kesät. Kuvauspäivänä taivas oli pilvinen, vaikka minun Bromarv-muistoissani paistaa aina aurinko. Ilokseni sain huomata, että satama-aluetta uudistetaan ja vuonna 2018 satamasta löytyy muun muassa uusi ravintola ja kahvila.

Onnekas on se, jolla on mökki Bromarvissa. Meidän mökkimme on myyty, mutta pidän silti Bromarvia mökkikylänäni. Lähellä Bromarvin kirkonkylän satamaa on myös talliravintola Rusthållets Stallkrog, joka oli pienen heppatytön lemppari joskus aika monta vuotta sitten. Emme päässeet testaamaan ravintolaa tällä kertaa, sillä se aukesi vasta vierailuamme seuraavana päivänä. Huono tuuri, mutta ehkä seuraavalla reissulla pääsemme katsomaan ja kertomaan teillekin, millaista Stallkrogenissa on nykyään.


7. Meri

Länsi-Uudenmaan alueella on toki myös järviä, joista Lohjanjärvi on suurin. Minä pidän kuitenkin enemmän merestä, jota pääsee niin ikään ihailemaan Länsi-Uudenmaan alueella. En tiedä mitään rauhoittavampaa kuin rantakalliolla istuskelu ja meren katselu. Rauhoittava lähes tyynen meren liplatus tai kohisten pauhaava myrskyaallokko. Pidän molemmista.


8. Fiskars

Länsi-Uudenmaan ruukkialueista ehdoton lempparini on Fiskars. Parasta on kävely joen varrella joko kauniina kesäpäivänä tai talven tunnelmallisessa pimeydessä. Kesällä on ihana istahtaa torikahvilaan ja ympäri vuoden voi vierailla pienissä puodeissa, joista ainakin Petri’s Chocolate Roomissa kannattaa käydä ostamassa makeita tuliaisia.

Me kävimme viime reissullamme vierailemassa myös Fiskarsin panimossa, jossa maistelimme herkullisia pienpanimo-oluita. Panimokierroksen lisäksi voit nauttia Fiskarsin panimon sekä myös alueen tislaamon ja siiderimön tuotteita Tap Roomin terassilla. Tap Roomissa saatavilla on myös pientä purtavaa ja näkymät sekä joelle että Ägräsin tislaamoon.

Bonus!
Länsi-Uusimaa on lähellä. Helsingistä Lohjalle ajaa 50 minuutissa, Tampereeltakin parissa tunnissa ja Turusta Tammisaareen on noin puolentoista tunnin ajomatka kauniiden saaristomaisemien halki Kemiönsaaren kautta.

Muita vierailukohteita Länsi-Uudenmaan alueella ovat muun muassa Billnäsin ruukki, Mustion linna, Inkoon satama, Raaseporin linnanrauniot, Pohjan keskiaikainen kivikirkko ja Porkkalanniemi. Onhan näitä. Kierrettävää riittää useammaksikin reissuksi.

Onko Länsi-Uusimaa sinulle jo tuttu? Mikä on lempipaikkasi?

Yhteistyössä Visit South Coast Finland.