Espanja,  Madrid,  Ulkomaat,  Yleinen

El Retiro – Madridin ihanin puisto

Aurinkoinen sunnuntaipäivä Madridissa. Paikalliset suuntaavat viettämään sitä Parque del Buen Retiro -nimiseen puistoon, eli tuttavallisemmin El Retiroon tai Retiron puistoon. Retiro on liki 1,5 neliökilometrin kokoinen puisto, joka sijaitsi aikoinaan kaupungin ulkopuolella, mutta nyt kun Madrid on paljon isompi kuin silloin aikoinaan, sulautuu se kaupunkiin ollen keskustan itäinen jatke.

Joskus ennen muinoin Retiron puiston kohdalla sijaitsi kuninkaanpalatsi, mutta se tuhoutui lähes kokonaan Napoleonin sotien aikana. Nykyään puistossa on tekojärvi ja sen reunalla Alfonso XII:n näyttävä muistomerkki. Kaunis kristallipalatsi sijaitsee pienemmän lätäkön äärellä ja suureen puistoon mahtuu myös terasseja, eri suuntiin risteileviä teitä, hanhia, kissoja ja erilaisia kasveja, puita sekä kukkaistutuksia.

retiro-3

retiro-5

retiro-11

Me suuntasimme paikallisten esimerkin mukaan puistoon sunnuntaina. Kartasta katsottuna puisto näytti olevan melko kaukana majapaikastamme ja ajattelimmekin taittaa muutaman pysäkinvälin metrolla. Metrotunneliin astellessamme huomasimme kuitenkin tarvitsemamme metrolinjan olevan remontissa. Mitäs nyt tehdään? Bussilla vai kävellen? Päätämme kävellä ja se on hyvä päätös. Matkan varrella on paljon kauniita rakennuksia ja pian huomaamme olevamme perillä. Madrid yllätti taas lyhyillä välimatkoillaan. Ei tähän matkaan todellakaan mitään metroa olisi tarvinnut.

Astelemme sisään puiston portista ja kävelemme pitkin värikkäiden kukkaistutusten reunustamaa tietä kohti tekojärveä. Järvi on yllättävän iso ja Alfonso XII:n muistomerkki kohoaa sen toisella puolella mahtipontisena. Ihmiset istuskelevat muistomerkin ympärillä ja moni on vuokrannut soutuveneen, jolla he lipuvat pitkin tekojärveä.

retiro-9

retiro-8

retiro-7

Me päätämme sammuttaa janomme viereisellä terassilla ja istahdamme aurinkoiseen kohtaan. Tilaamme pienen kannullisen sangriaa ja nautimme lokakuisen Madridin lämmöstä. Kello ei ole vielä edes puoltapäivää ja auringossa on jo ihanan lämmin.

Toteamme taas miten hyvä ajankohta lokakuun alku oli reissullemme. Madridissa ei ole silloin enää liian kuuma, mutta suomalaisittain ihanan lämmin silti. Aivan kuin saisimme varastettua menneestä kesästä vielä pari päivää nautittavaksemme.

retiro-17

retiro-14

retiro-19

retiro-21

Kun sangriakannu tyhjenee jatkamme matkaamme tekojärven ohi kohti kristallipalatsia eli Palacio de Cristalia. Kierrämme sen ympärillä olevan vesiaiheen, katselemme hetken hanhia ja ihailemme pienen luolamaisen alikulun alla vesiputousta. Vietämme kristallipalatsin luona pitkän tovin ja toteamme sen olevan kauniimpi kuin tunnetumpi tekojärvi muistomerkkeineen.

Teemme vielä pienen kävelykierroksen syvemmällä puistossa ja löydämme muun muassa paikallisten papparaisten pelikerhon. Siellä he istuvat puiden siimeksessä pöytien ääressä pelaamassa shakkia ja muita lautapelejä. Lapset leikkivät innoissaan isolla shakkilaudalla ja sen nappuloilla, jotka ovat samankokoisia kuin pienimmät nappuloita liikuttelevat lapset.

retiro-22

retiro-23

retiro-24

Syksyn läheisyys näkyy etenkin eräällä puistonpätkällä, jota ympäröivät ruskaan puhkeavat puut ja niistä maahan jo pudonneet lehdet. Lenkkeilijät hölkkäävät ohi lähes äänettömästi ja siellä täällä on taitavia katusoittajia, joiden musisointi tuo puistoon mukavaa tunnelmaa. Jos ei olisi jo nälkä, jäisimme tänne pidemmäksi aikaa, mutta koska vatsa muistuttaa lounasajan lähestyvän, suuntaamme kohti lähellä sijaitsevaa tapasbaaria.

Retiron puisto oli kiva ja jos tieni vie Madridiin vielä uudestaan, suuntaan mielelläni puistoon uudestaankin rauhoittumaan, katselemaan tekojärven pinnasta heijastuvia auringonsäteitä ja saatanpa nauttia taas pari lasia sangriaakin. Soutuveneen vuokraaminenkin voisi olla hauskaa.

retiro-12

retiro-25

retiro-20

4 kommenttia

 • Huli/Meanwhile in Longifeld..

  Tuttu paikka! Tuolla me julmetussa helteessä makoilimme nurmikolla lasipalatsin vieressä pienen ihmeen ollessa viisikuukautinen pötkäle. Häneltä otettiin vaatteet pois, päälle jäi vain aurinkohattu ja vaippa. Varsin mukava puisto, vaikka kahvila- ja terassitarjontaan petyimme. Ensi kerralla omat eväät mukaan! Ehkä ne omat eväät pitää kaivaa jo reilun parin viikon päästä esiin, kun lähdetään tänne uudestaan koko perheen voimin. <3

  • Martina

   Kuulostaa ihanalta varsinkin jos olisi omat eväät mukana. Uskon ettei kahvila- ja terassitarjonta ole kummoinen, vaikka me oltiinkin ihan tyytyväisiä terassilla nauttimaamme sangriaan. Voisipa itsekin pötkötellä helteellä puistossa pelkässä aurinkohatussa ja vaipassa housuissa. 😀 Ihanaa että pääsette reissuun! Pieni ihme pääsee näkemään lisää maailmaa, vaikka onkin sama paikka kuin viimeksi. Nyt pieni tajuaa varmasti jo paljon enemmän ympäröivästä maailmasta. 🙂

 • Pia / Lyhyenä hetkenä

  Minullakin on kokemuksia Retirosta vain hullun kesäkuisen helteen aikaan. Loikimme varjoja pitkin, makasimme omien eväiden kanssa nurmikolla ja ihmettelimme turisteja, jota into piukeina soutivat tekojärvellä iho punaisena kuin rapu. Seuraava reissu täytyy ajoittaa lempeämpien kelien aikaan, että jaksaa tutkailla, mitä kaikkea muuta puistolla on annettavana.

  • Martina

   Helteellä puisto ja sen varjot on varmasti kivan leppoisa keidas, mutta on totta ettei silloin jaksa tutkia ison puiston tarjontaa. Lokakuussa Retiro oli ihana kun säät olivat Suomen kesäsäiden luokkaa. ?