Budapest,  Elämysmatkailu,  Unkari

Yllätysmatka Budapestiin Rammsteinin konserttiin

Järjestimme viime heinäkuussa yllätysmatkan Jennan miehelle Vilille. Aloimme suunnitella yllätystä jo noin vuotta aiemmin ja voi minkälaisia hetkiä saimmekaan kokea matkavalmisteluja tehdessämme, tulevaa matkaa salaa intoillessamme ja yllätyksen piilossa pysymistä jännittäessämme.

Kirjoitin salaista matkapäiväkirjaa, tai oikeastaan matkavalmisteluista kertovaa päiväkirjaa ennen reissua. Kas näin järkätään yllätysmatka Budapestiin Rammsteinin konserttiin.

8.9.2022 – Liput ja hotellivaraus

Istun kotona läppärin ääressä Rammstein-paita päällä. Kahvi jäähtyy kuppiin kun tuijotan ruutua kädet hikoillen. “Enää minuutti”, sanoo Jenna oman läppärinsä äärestä. Päivitämme näkymää kädet täristen.

Yritämme saada napattua neljä lippua Rammsteinin Budapestin konserttiin seuraavalle kesälle. Reissun on määrä olla yllätys Jennan miehelle, joka on onneksi paraikaa Prahassa, eikä saa näin ollen vahingossakaan lainkaan vihiä siitä mitä puuhaamme.

“Jes, jes, jes!!”, hihkumme 20 minuutin kuluttua. “Me saatiin ne!!” Nauramme näytölle, jossa on Google-kääntäjä auki tulkkaamassa unkarinkielistä varaussivustoa. Ehkä kielen olisi voinut vaihtaa jostain englanniksi, mutta emme me paniikissa löytäneet sellaista nappulaa. Asioimme siis osan varausprosessista unkariksi. Meni se niinkin.

Jenna koputteli ovellamme jo melkein tuntia ennen kun lipunmyynti aukesi Suomen aikaa klo 11.00. Tutkimme Budapestin eri alueita majoitus mielessämme ja varasimme varmuuden vuoksi hotellin täydellä peruutusoikeudella jo ennen kun saimme keikkaliput hyppysiimme. Lentoja emme vielä varanneet, mutta päätimme kytätä niiden hintojen kehitystä ja iskeä sopivalla hetkellä.

Kun Jenna jatkoi matkaansa kohti omia arkipuuhiaan piti minun tehdä vielä paljon töitä päivän aikana. Ennen sitä oli kuitenkin pakko pistää hetkeksi Rammsteinit täysillä korville ja riehua ylitsepursuavin innostus ulos. Yllätykset on kivoja, reissut on kivoja ja Rammsteinin konsertit on kivoja. Ihanaa kun on jotain kivaa mitä odottaa ja ihan parasta kun saa olla mukana järkkäämässä matkayllätystä!

Syyskuu 2022 – Yllätyksen suunnittelua

Mietimme matkayllätystä aina välillä sekä Jennan että Henkan kanssa. Pohdimme tekisimmekö joitain hämäystoimenpiteitä vai pidämmekö sittenkin mahdollisimman matalaa profiilia, ettei yllätettävä vaan arvaa mitään. Päätämme pysytellä hiljaa, sillä Vili on hyvä arvaamaan ja yhdistelemään asioita.

Sen verran päätämme jo nyt että Jenna antaa kesäkuussa syntymäpäiviään juhlivalle miehelleen synttärinä vinkin, että lahjan aika on myöhemmin kesällä. Tai sanoo lahjan olevan myöhässä. Jotain sellaista. Mietimme voisimmeko suunnitella muitakin vinkkejä, mutta siinä on riski, että homma paljastuu kokonaan liian aikaisin.

Ajankohdan Jenna joutunee kuitenkin paljastamaan hieman etukäteen, jotta lapsille ja koiralle saadaan sovittua hoitajat eikä mies mene tekemään muita suunnitelmia kyseiselle ajalle. Matka kun on parhaimpaan loma-aikaan heinäkuussa.

Vaikka ajankohta saattaakin paljastua hieman etukäteen, on yllätyksiä luvassa silti tuutin täydeltä. Minne matka? Millä? Ketkä änkivät mukaan? Mitä me siellä tehdään?

Ai että miten on kivaa suunnitella pitkästä aikaa matkayllätystä!

Marraskuu 2022 – Rammstein-paita päällä Lohjalla

Hengailen Lohjalla hotellihuoneessa Rammstein-paita päällä. Olemme Jennan kanssa etätyömatkalla ja olemme sivunneet keskusteluissamme myös tulevaa Rammstein-matkaamme. Kiertuepaita ylläni innostun aina fiilistelemään sekä menneitä että tulevia keikkoja.

Edellisellä viikolla sydämemme oli lyönyt pari kertaa tyhjää kun Iltalehti uutisoi virheellisesti Rammsteinin seuraavan kesän kiertueen olevan peruuntumassa. Lähettelimme toisillemme viestejä ja huokaisimme helpotuksesta kun uutinen osoittautui väärinkäsityksestä johtuvaksi. Huh!

Vuodenvaihde 2022-2023 – Lisää suunnittelua

Tutkimme lentohintoja ja pyydän Henkkaa varmistamaan omat kesämenonsa, jotta tiedämme millä lennolla voimme lähteä. Henkka tekee työtä käskettyä, mutta päätämme kuitenkin odotella vielä lentojen kanssa. Ne on aika hinnoissaan nyt. Voisikohan Matkamessuilla olla hyviä lentotarjouksia?

Fiilistelemme joulusaunassa puolen vuoden kuluttua koittavaa reissua. “Matkailussa parasta on sen odottaminen”, on joku viisas joskus sanonut ja taidan olla ainakin osittain samaa mieltä. On ihan parasta kun on mitä odottaa. Matkaohjelman suunnittelu ja fiilistely on kivaa. Mietimme hieman mistä Vili mahtaisi tykätä. Minkälaisia ruokaelämyksiä haluamme hänelle tarjota? Pitääkö Vili kylpylöistä? Mitä kaikkea muuta haluamme matkaamme sisällyttää?

25.2.2023 – Vihdoin järkevän hintaiset lennot

“Lennot saa nyt 221 eurolla!”. “Ostetaan!”. Jotenkin näin meni mun ja Jennan viestittely kun Finnairin kevättarjoukset pukkasivat ulos.

Olimme seuranneet Budapestin lentojen hintoja kauhulla edelliset kuukaudet. Nyt ne on jo yli 300 euroa. Nyt melkein 400! Ei hitto, pitääkö ostaa vai odotetaanko vielä!? Miten hinnat käyttäytyy?

Onneksi odotimme, sillä 221 euroa on hyvä hinta tässä maailmantilanteessa. Nappasimme lennot heti ja päätimme olla jakamatta niitä vielä edes Jennan sähköpostiin. Varmuuden vuoksi. Onneksi tajusimme myös ettemme haluakaan syöttää Vilin Finnair-kortin numeroa varaukseen. Tieto ostetuista lennoista olisi pamahtanut hänelle saman tien.

Samana päivänä vietimme kuopuksemme synttärijuhlia meillä. Eräs vieraista tuli kyselemään multa ja Jennalta mitä reissuja meillä on tiedossa. Olisi tehnyt mieli alkaa hihkua Budapestia ääneen, mutta kerroimme vain kuukauden päästä kutsuvasta Keurusselästä. “Muuten ei ole mitään varattuna, mutta haaveita sitäkin enemmän.” Vilkaisin myöhemmin sivusilmällä sohvalla istuvaa Viliä. Hahaa, tietäisitpä vaan mitä selkäsi takana juonitaan!

Kesäkuun alku 2023 – Vilin syntymäpäivä

On Vilin syntymäpäivä. Jenna kertoo miehelleen lahjan tulevan valitettavasti myöhässä. Vili arvelee voisiko se olla lihashuoltovasara, jonka toimitus on viivästynyt..? Ehkä voisi, mutta eipä ole. Sitä ei tietenkään miehelle paljasteta.

Samaan aikaan noin kilometrin päässä istumme Henkan kanssa kotisohvalla katsoen Youtube-videoita Budapestista. Kirjaamme ylös kiinnostavia ruokia, ruokapaikkoja, jokiristeilyjä ja muuta sellaista. Mikäköhän kaikki sitä meidän synttärisankaria voisi kiinnostaa? Nappaamme ylös paljon vinkkejä. Päätetään niistä sitten mitkä toteutamme.

Kesän alku on kulunut myös seuratessa kauhunsekaisin tuntein Rammstein-kohua, jonka Till nollariveineen on aiheuttanut. Älä nyt hyvä vanha mies sekoile siellä ettei mene koko kiertue plörinäksi! Meillä on tässä hieno yllätys tuloillaan, jota yksikään tilli tai muukaan vihannes (tai yrtti tai mikä lie muusikko) ei saa pilata!

Kesä 2023 – Jännitys tiivistyy

Mitä lähemmäksi matka tulee, sitä enemmän alkaa jännityksen ja odotuksen tunteita kuplia pinnalla. Yritän olla puhumatta matkasta kenellekään, mutta pian täytyy alkaa hoitaa ainakin lastenhoitoa kuntoon ja kertoa myös asiakkailleni milloin lomailen. Treenikavereitakin saattaa kiinnostaa milloin olen paikalla salilla ja milloin en.

Salin kesäjuhlissa kerromme Jennan kanssa muutamalle kaverille suunnitelmistamme. Juhlat ovat sattumalta silloin kun Rammstein on Helsingissä ja se kuuluu myös tilataksimme kaiuttimista. Kurkimme Jennan kanssa toisiamme penkin selkämyksen takaa “Du hast michin” tahtiin. Nauran kun mietin mitä tästä vielä tulee.

Vietämme juhannusta Jennan ja Vilin kotona. Yritän rentoutua, mutta takaraivossa kolkuttelee koko ajan se, etten SAA puhua nyt mitään kesäsuunnitelmista, matkoista enkä ainakaan Rammsteinista. Yritän silti olla ja jutella normaalisti. Varmaan onnistunkin. Olemme lisänneet yhteiselle juhannuksen soittolistalle Jennan kanssa molemmat yhden Rammsteinin biisin. Enempää ei uskalla, vaikka mieli tekisi.

Heinäkuu 2023 – Kohta mennään!

Kaksi päivää ennen yllätysmatkan alkamista vietämme esikoisemme syntymäpäiviä. Jenna ja Vili perheineen on toki kutsuttu ja paikalla juhlissa. Jännitän koko juhlan ajan sitä että möläytänkin vahingossa jotain näin viime hetkellä. Hyvä että uskallan jutella kenenkään kanssa, sillä tiedän kaikkien kuitenkin kyselevän lomasuunnitelmista ja tulevista matkoista.

Kun vieraat ovat poistuneet huokaisen helpotuksesta. Nyt en voi enää mokata! WhatsApp käy kuumana kun teemme viime hetken valmisteluja ja Jenna pitää minua ajan tasalla yllätyksen etenemisestä. 

Lähtöä edellisenä päivänä Vili saa myöhästyneenä syntymäpäivälahjana pakkauslistan. Olemme suunnitelleet siihen yhdessä muutaman hämäyksen. Jenna kuvaa videolle miehensä reaktioita ja hihittelemme niille.

10.7.2023 – Lähtöpäivä

Herätyskello soi varhain aamulla. Kuten aina aamulennolle lähtiessäni, pomppaan hetkessä ylös, laitan kahvinkeittimen päälle ja alan laittautua. Aamussa on kutkuttavan jännityksen lisäksi silkkaa riemua ja myös helpotusta siitä, että vihdoin voimme paljastaa yllätyksen eikä tarvitse enää salailla. Niin kivaa kun se onkin, on yllätysten järkkääminen aina myös tosi jännittävää.

Starttaamme auton pari minuuttia aikataulusta myöhässä. Jenna ja Vili ovat jo kuulemma ulkona odottamassa. Ajamme lyhyen matkan heidän pihalleen ja valikoimme soittolistalle matkalauluja. Eesti (on my mind) pääsee listalle hämäykseksi, samoin pari muuta biisiä, jotka ehdimme kuunnella matkalla lentokentälle.

Kentällä viemme Vilin läpi turvatarkastuksesta ilman että hän saa nähdä itse boarding passiaan. Meillä on sopivasti aikaa tuhota kuohuviinipullo loungessa ja matkalle kippistäessämme annan Vilille 8 vinkkiä kohteestamme. Missä kohtaa sinä tietäisit mikä on kohteemme?

 1. Sen pinta-ala on 525 neliökilometriä.
 2. Se oli 1900-luvun vaihteessa väkiluvultaan Euroopan kuudenneksi suurin kaupunki.
 3. Se sijaitsee keskellä Karpaattien allasta.
 4. Sen läpi virtaa joki.
 5. Siellä sijaitsee Gellertinvuori.
 6. Sen lentokenttä on saanut nimensä Ferenc Lisztin mukaan.
 7. Maasta, jonka pääkaupunki kohteemme on, tulee tokaji-viiniä.
 8. Kaupunki on tunnettu kylpylöistään, arkkitehtuuristaan, rauniobaareistaan ja Tonavasta.

2 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Olipa mahtava yllätys, ja kuulosti menneen varsin nappiin! Pitäisi kyllä itsekin joskus toteuttaa vastaava. Joskus on ollut mielessä, mutta toistaiseksi on jäänyt ajatukseksi.

  Mitä noihin kysymyksiin tulee, niin varmasti olisin tiennyt kohdasta 5. Kohdissa 2-4 olisin voinut arvata vastauksen, mutta en varsinaisesti olisi sitä tiennyt.

  • martina

   Matkayllätysten järjestäminen on tosi kivaa. Kannattaa alkaa vaan toteuttamaan. Mielestäni näiden tekeminen muille on jopa hauskempaa, vaikka on yllätetyksi tuleminenkin kivaa kun on matkailusta kyse. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *