Elämysmatkailu,  Kotimaa,  Porvoo,  Yleinen

M/S Fredrika – Laivamajoitus Porvoonjoella

Yhteistyössä Old Town Bed&Breakfast Ida-Maria.

Vuonna 1930 valmistunut vanha höyryhinaaja, sittemmin risteilyaluksena toiminut M/S Fredrika, lepää laiturissa Vanhan Porvoon kupeessa. Astumme laivaan ja suoraan ovesta sisään makuuhyttiin, jossa meitä tervehtii ikkunoista aukeava valoisa näky joen toisella puolella nököttäviin vanhoihin puutaloihin. Talojen takana komeilee Porvoon tuomiokirkko. Ajatella, että saamme herätä huomenna näihin maisemiin.

Makuuhytissä on sängyn ja maisemien lisäksi pieni oleskelualue sekä pääsy ohjaamoon. Isompi oleskelualue löytyy alakerrasta, jossa on myös wc ja kesäkahvila. Kahvila on auki muutamia tunteja päivässä säävarauksella ja sieltä saa muun muassa panineja ja Runebergin torttuja. Kahvilan sulkeuduttua koko laiva on vain meidän käytössämme.

Lempipaikaksemme M/S Fredrikalla muodostuu laivan takaosan terassi. Korkkaamme siellä Bollingerin, jota maistelemme mansikoiden kera. Mansikoiden hinta-laatusuhde on parempi. Bollingerista ei tule lempishampanjaani, vaikka eihän shampanja koskaan pahaa ole.

Unohdun katselemaan vanhoja punaisia ranta-aittoja ja kun käännän katseeni toiseen suuntaan, huomaan horisontista vyöryvät tummat pilvet, jotka yhdessä tuulenpuuskien kanssa enteilevät ukkosta. Miten tunnelmallista olisikaan ihailla ukkosta M/S Fredrikan ikkunoista.

Ukkonen menee kuitenkin ohi ja tuuli tyyntyy illaksi. Sytytämme takaterassin valot ja ihailemme peilityyntä joenpintaa sekä Vanhaan Porvooseen hiljalleen syttyviä valoja. Ranta-aittojen edustalla on kaksi muutakin illan hiljaisuudesta nauttivaa Bed & Breakfast Ida-Marian majapaikoissa yöpyjää. Vaihdamme heidän kanssaan muutaman sanan yöpymiskokemuksistamme seuraavana aamuna kun kohtaamme ranta-aittojen sisäpihalla.

Aamuisen juttutuokion jälkeen jatkamme matkaa kohti reunimmaisen ranta-aitan yläkerrasta löytyvää saunaa, jonka lempeissä löylyissä heräilemme uuteen päivään. Aamusauna on yksi parhaista asioista mitä tiedän. Sen voittaa ehkä vain aamu-uinti, jollaiselle uskaltaudun Porvoonjoen alkukesän viileydestä huolimatta. Kastautuminen joessa virkistää ihanasti ja istuskelen sen jälkeen vielä hetken raukeana aitan terassilla. Tämä on kerrassaan ihana paikka. Jos jossain niin täällä sielu lepää ja Suomen kesä antaa parastaan.

Saunan ja uinnin jälkeen maistuu myöhäinen aamiainen B&B Ida-Marian päärakennuksessa Raatihuoneentorin laidalla. Saavuimme eilen sen verran myöhään paikalle, että aamiaiskattauksia oli valittavana enää joko klo 8 tai klo 11. Valitsimme myöhäisemmän ajan ja se oli erinomainen valinta. Ei olisi yhtään huono idea herätellä aamupalanälkää jatkossakin aamusaunalla, aamu-uinnilla tai vaikka aamulenkillä ja suunnata vasta sitten syömään.

Yöpyminen M/S Fredrikalla oli tunnelmallinen elämys, joka menee ehdottomasti mieleenpainuvimpien kokemieni majapaikkojen kärkeen. Vuorokausi M/S Fredrikalla antoi myös vähän tuntumaa siihen, millaista olisi omistaa vene ja seilata sillä kesät pitkät pitkin Suomemme vesiä.

Miltä tuntuisi herätä aina uudessa satamassa, toimittaa päiväaskareet hieman ahtaasti, mutta tunnelmallisesti veneen tiloissa ja nukahtaa aaltojen keinuntaan. Pidämme ajatuksesta yllättävän paljon ja reissun lopuksi googlettelemme erilaisia veneitä M/S Fredrikan sängyllä istuskellen.

Ainiin, millaista siellä laivassa oli nukkua? Häiritsivätkö takaterassin markiisien lepattavat äänet, lokkien kirkuminen, laivan keinuminen tai aamun ensimmäisten turistibussien saapuminen viereiselle parkkipaikalle? Eivät lainkaan. Nukuin kuin tukki kapeahkosta sängystä ja yhteistä peittoa varastelevasta aviomiehestä huolimatta.

Olimme jättäneet tarkoituksella osan hytin verhoista auki, jotta voimme ihailla heti aamulla upeita maisemia ilman että tarvitsee nousta sängystä ylös. Kun jaksoin raahautua hammasharjani kanssa alakerran wc-tiloihin, jäin hetkeksi venyttelemään kannelle ja vedin keuhkot täyteen raikasta ulkoilmaa. Alkoi väkisinkin hymyilyttää. Kaunis Vanha Porvoo tuossa vieressä, minä tässä vanhan höyryhinaajan kannella ja rantasauna lämpimänä odottamassa meitä. Voisiko olla mitään ihanampaa?

16 kommenttia

  • Martina

   Sitä tämä nimenomaan oli: Ihana Elämys isolla E:llä! Ja menee tosiaan helposti ohi, sillä mahdollisuudesta laivamajoitukseen ei tunnu kovin moni vielä tietävän. Toivottavasti tämä postaus muuttaa hieman asiaa ja muutkin innostuvat majailemaan M/S Fredrikalla. Vapaita päiviä oli vielä reilusti jäljellä vierailumme aikaan, vaikka varauksiakin oli kuulemma tehty jo ihan kiitettävä määrä.

  • Martina

   Niinpä, miksi mennä tavalliseen hotelliin kun jotain näin elämyksellistäkin on tarjolla. Täällä kannattaa sitten kyllä jättää aikaa vaan majapaikassa lorvailullekin, eikä viettää kaikkea aikaa kaupungilla, vaikka Porvoo ihana onkin.

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Ihana elämys aamusaunaa ja jokiuintia myöten! Voisin kokeilla koska vain. Ja vielä kun taustalla on ihanaakin ihanampi Porvoo… Tuo ensimmäinen kuva laivan keulasta lyhtyineen vei kyllä välittömästi ihanaan tunnelmaan. 🙂

  • Martina

   Tämä oli niin upea elämys ihan kokonaisuudessaan, eikä siihen lopulta edes tarvittu kovin paljon. Tunnelmallinen majapaikka, sauna ja joki riittivät. Tapahtumapaikkana Porvoo kruunasi kokonaisuuden. Tykästyn kaupunkiin kerta kerralta enemmän.

 • Anna | TÄMÄ MATKA

  Hauska tapa majoittua. Ainut mikä minua aina tuollaisessa pelottaa, on se, jos joku humalikko tai häirikkö päättää tulla laivan kannelle mesoamaan. Hotellihuoneessa on tavallaan enemmän turvassa.

  • Martina

   Täytyy myöntää, että turvallisuusasiat kävivät mielessä meilläkin, varsinkin kun sometimme laivalta reaaliajassa. Joku lukittava portti tms. laiturissa voisi olla hyvä idea, vaikka tunsimmekin olomme lopulta ihan turvalliseksi laivalla.

 • Rosa

  Kuulostaa aivan ihanalta majoitukselta. Aittasauna ja istuskelu terassilla sai minut aivan kateelliseksi, koska olen haaveillut mahdollisuudesta istua tuollaisella terassilla joen varressa, mutta käsittääkseni ne kaikki ovat yksityisaluetta eikä niihin pääse.

  • Martina

   Oli kyllä aivan ihanaa. B&B Ida-Marian vieraat pääsevät istuskelemaan punaisten ranta-aittojen terassille, joten ota ihmeessä ensi kerralla majoitus joko Fredrikalta tai jostain muusta Ida-Marian majapaikasta niin pääset nautiskelemaan. 🙂

 • Virpi/Hätälasku matkablogi

  Vaikuttaa aivan ihanalta majoitukselta. Viime kesänä yövyin Kuopiossa hotellilaiva Wuoksissa ja tykkäsin kovasti. Vanhan Porvoon maisemat olisi kyllä ihan paras paikka herätä Suomessa kesäiseen päivään!

  • Martina

   Oli varmasti sama paatti. Fredrika on toiminut risteilyaluksena aina viime kesään asti, jolloin se toimi ensimmäistä kertaa majapaikkana. Porvoo on aivan ihana staycation kohde. Me ollaan jääty jo vähän koukkuun, vaikka aluksi meinasi tuntua vähän hölmöltä yöpyä niinkin lähellä omaa kotia. Vanha Porvoo hiljenee aivan täysin illalla ja silloin sen mukulakivikaduilla on todella tunnelmallista haahuilla.

 • Martina

  Oi onnellinen kun olet saanut viettää kokonaisia kesiä laivalla. Tämä olisi varmasti hyvää lääkettä laivaikävään, ellei sitten pahentaisi sitä kun kaikki muistot tulevat mieleen ja aikaa onkin koko kesän sijaan todennäköisesti vain yksi yö.

 • Martina

  Mainio valinta. Yö M/S Fredrikalla on elämys. Meidän vierailun aikaan sää oli vielä sen verran viileä, että keskityimme lähinnä siihen, tuleeko siellä yöllä kylmä. Ei tullut. Kuumuudesta ja ilmastoinnista en valitettavasti osaa sanoa. Uskoisin kuitenkin, että majapaikan pitäjät ovat ottaneet helteetkin huomioon, niin hyvin he nimittäin huolehtivat kaikesta, jotta yöpyjällä on varmasti mahdollisimman hyvä olla. 🙂