Elämysmatkailu,  Järvenpää,  Kotimaa,  Luontomatkailu,  Tuusula,  Yleinen

Hetkiä Tuusulanjärvellä

Kaupallisessa yhteistyössä Pescator Villas, Visit Tuusulanjärvi, Gustavelund, Sportuna, Elämyksen Taika, Kickbike Oy, Festa Zannoni, Viinilinna, Maku Brewing ja Historiapelit.

Elokuinen aamuaurinko herättää minut lempeällä valollaan. Nousen ylös ja vaikka unet jäivät vain muutamaan tuntiin, tunnen oloni pirteäksi. Edessä on kiva aamupäivä yhä nukkuvien matkabloggaajakavereiden seurassa kunhan he malttavat heräillä.

Saan hetkeksi koko Villa Lohen itselleni. Astun makuuhuoneesta suoraan yläkerran terassille, jossa tervehdin aamusumuista Tuusulanjärveä. Hengittelen hetken ulkoilmaa karistaakseni viimeisetkin unihiekat silmistä. Päivästä on tulossa lämmin. Sen tuntee jo nyt.

Vedän kesämekon ylleni ja sidon hiukset ponnarille. Sitten hiippailen alakertaan keittämään kahvia ja täyttämään tiskikonetta. Kyllä näissä puitteissa asuisi pidempäänkin mietin kotoisia aamuaskareita majapaikkanamme toimineessa Pescator Villas -huoneistossa tehdessäni.

Aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta saaden Gustavelundin pihaan riviin ajetut värikkäät urheiluautot kiiltämään kilpaa keskenään. Ihmettelemme hetken uutta Supraa, Henkka vaihtaa pari sanaa tuttujen kanssa ja halaamme myös ukkinsa kanssa Sportscar Breakfastille osallistunutta tytärtämme ennen kuin suuntaamme bloggaajien kanssa aamiaiselle ja tutustumiskierrokselle Gustavelundin sisätiloihin.

Istumme aurinkoisella terassilla kattavan aamiaisbuffetin herkkuja maistellen. Kuulemme mielenkiintoista tarinaa Gustavelundin historiasta ja pyydämme oppaanamme toimivaa Marittaa pitämään tauon, jottei mikään yksityiskohta jää kuulematta, kun haemme santsikierroksen aamiaisherkkuja. Järvi kimaltelee edessämme ja kiittelemme hyvää tuuriamme sään suhteen. Oli luvattu sadetta, mutta saimmekin kesäpäivän parhaimmillaan.

Astelemme Gustavelundin laiturin päässä olevaa aurinkolautta Ainoa kohti. Sportunan Juha toivottaa meidät tervetulleiksi kyytiin. Istahdan pehmeälle tuolille ja maistan mustaherukkaista ja vadelmaista Loppukesän perinnemehua. Lautta irtoaa laiturista ja Juha alkaa kertoilla Tuusulanjärven alueen historiasta.

Täältä lautalta käsin järven ympäröidessä meidät voisi hyvinkin kuvitella siirtyneensä Tuusulanjärven taiteilijajyhteisön aikakaudelle, jolloin näistä samoista maisemista nauttivat muiden muassa Eero Järnefelt, Venny Soldan-Brofeldt, Pekka Halonen, Juhani Aho, J.H. Erkko sekä Jean Sibelius. Olette saattaneet kuulla heistä joskus. Kuulemme runoja ja musiikkia, jotka saattelevat yhä syvemmälle historiallisen taiteilijayhteisön maailmaan.

Järvellä on hyvä rentoutua leppoisan risteilyn merkeissä senkin takia, että reippailimme eilen kickbikeilla pitkin Tuusulanjärven rantoja. Tuuli humisi korvissa kun potkuttelimme menemään yhä rohkeammin vauhtia potkien. Alamäet olivat hauskimpia. Kickbikella ajamisen oppi nopeasti eikä se ollut yhtään niin vaikeaa kuin olin etukäteen ajatellut. Taisin jäädä jopa vähän koukkuun metsäpolun kumpareilla hurjastellessani.

“Poks”, sanoo skumppapullon korkki auetessaan Sarvikallion laella. Kuksat ovat jo rivissä kalliolla ja pian pääsen maistamaan ensimmäistä kertaa #skumppaakuksasta. Se maistuu hyvältä. En odottanutkaan yhtään vähempää.

Maistelen kuohuvaa isäni antamasta kuksasta, johon hän on taiteillut nimikirjaimeni. Katselen edessäni aukeavaa järveä ja annan katseeni viivähtää sen rannoilla, välillä taivaalla ja sitten taas hiljalleen lainehtivassa vedenpinnassa. Kaunis maisema ja luonnon rauha saavat kickbike-retkellä nousseen sykkeen laskemaan. Tähän hetkeen voisin jäädä.

Vaan en jää, sillä seuraava elämys odottaa jo Villa Lohessa. Pescator Villasin house band on viritellyt instrumentit valmiiksi, Festa Zannoni on loihtinut pöydän koreaksi ja Viinilinnan tarjoamat viinit odottavat janoisia matkabloggaajia. Tästä se ilta vasta alkaa.

Istumme alas syömään samalla kun livemusiikki alkaa soida. Tällä kertaa meitä viihdyttää duo, mutta saatavilla on myös isompi bändi ja biisivaihtoehtoja on runsaasti erilaisiin tilanteisiin sopien. Mekin saamme kuulla useamman biisin ja innostumme jopa hieman jammailemaan syömisen ohessa legendaarisen Kemiaa-biisin tahtiin.

En keksi ihan heti paikkaa, jossa olisin mieluummin kuin tässä ja nyt. Villa Lohen ruokapöydän ääressä, ihanien bloggaajakollegoiden ympäröimänä livemusiikin soidessa taustalla samalla kun syön ihan järjettömän herkullista italialaista ruokaa. Elokuisen kesäillan valo tulvii sisälle huoneiston isoista ikkunoista ja pöytään kannetaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Elämä ei voisi juuri paremmalta maistua.

En tiedä kuinka kauan istumme pöydän ääressä, mutta veikkaan että kauan. Useita tunteja. Kuuntelemme pöydän ääressä myös Historiapelien Pekan kiinnostavaa puheenvuoroa hänen yritykseensä sekä Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön liittyen.

Pekka on niitä puhujia, joita kuuntelee herkeämättä, vaikka aiheena olisi historia, kuten yleensä hänen tapauksessaan onkin. Pekan tekemät lautapelit ovat erinomaisen hauska tapa oppia uutta sekä historiasta että muista pelin ääreen kerääntyneistä pelaajista. Mekin vietämme pitkän tovin peliä pelaten samalla kun maistelemme Festa Zannonin loihtimaa herkullista juustokakkua.

Sauna lämpiää ja oluet on kylmässä. Lopettelemme lautapeliämme, jollaiset saimme jokainen myös kotiin vietäväksi, ja sulattelemme illallista hetken pehmeillä sohvilla lojuen ja jutellen.

Villa Lohessa olisi kaksikin saunaa, mutta lämmitämme niistä vain isomman. Nappaan uudeksi lempioluekseni nousevan Maku Brewingin Lemon Pale Alen käteeni ja suhautan sen auki saunan lauteille istuessani. Joku heittää löylyä ja kiuas suhahtaa lupaavasti. Pian lämmin höyry saa lihakseni rentoutumaan.

Katselen poreammetta sillä silmällä, mutta sauna vetää raukeaksi ja kellokin on jo niin paljon, että suuntaan yläkertaan unille. Tapahtumarikkaan päivän hetkiä mielessäni pyöritellen vaivun pian uneen, jonka läpi kuulen miten myrsky repii puita ja taivas salamoi. Se taitaa olla vaan unta, sillä kuulen aamulla, että kesäinen sää on jatkunut läpi Tuusulan Taiteiden yön, jota vietettiin samana yönä järven rannoilla.

Tuusulasta on moneksi. Parhaimmillaan se tarjoaa herkullisia hetkiä, elämyksiä, luksusta, rentoutumista, naurunremahduksia ja opettaa uutta kuin huomaamatta. Se on kaikkea sitä, mitä matkustamiselta kaipaan eikä tarvitse edes lähteä kauas.