Pienen karhunkierroksen varrella maisemia ihailemassa
Aktiivilomat,  Kotimaa,  Kuusamo,  Luontomatkailu,  Ruka

Pieni Karhunkierros

Sen siitä saa kun lähtee treenikaverin kanssa reissuun. Siellä sitä tarvotaan metsässä 6 tuntia putkeen.

Ja sehän on aivan ihanaa!

Reissukaverini sattuu vieläpä olemaan kokenut retkeilijä, tai ainakin huomattavasti kokeneempi kuin minä. Niinpä minä sain nautiskella turistin roolista, kulkea perässä ja nauttia valmiista retkieväistä. Ei päästy edes tutustumaan olemattomaan suuntavaistooni kun toinen tiesi koko ajan missä ollaan ja mihin mennään.

Upeita maisemia ja mukavan rauhallista tunnelmaa.
Minttukaakao kuuluu talviretkeilyyn.

Pärjääkö aloittelijakin Pienellä Karhunkierroksella?

Pieni Karhunkierros on oikein sopiva reitti aloittelijalle, joskin kovin huonokuntoisen kannattaa harkita sille lähtemistä korkeuserojen vuoksi. 12 kilometrin reitti kulkee Oulangan kansallispuistossa ja pitää sisällään upeita koskimaisemia, kauniita metsiä ja jyrkkiä kallioita.

Kulkemista on helpotettu erilaisin porrastuksin ja pitkospuin. Reitin varrelle osuu myös useampi riippusilta, joita minä nössö korkeanpaikankammoinen jännitin etukäteen. Pelko osoittautui turhaksi, vaikka huojuvat sillat olivatkin toki vähän jänniä. Uskalsin kuitenkin jopa pysähtyä ja katsoa alas, joten ei sinunkaan tarvitse jännittää, jos satut kuulumaan samaan arkajalkojen kerhoon kuin minä.

Parasta retkellä kuin retkellä on evästauot. Niille sopivia paikkoja löytyy Pieneltä Karhunkierrokselta useita. Reissukaverini oli ottanut kaiken huomioon ja kaivoi rinkastaan milloin makkaraa, milloin keksejä ja milloin viskipullon lämmikkeeksi. Tulet hän teki tottuneesti jos niitä ei ollut valmiina ja keitti vettä kahvia ja kaakaota varten. 

Tuli lämmittää lumisateellakin.
Kuukkeli tykkää pähkinästä.

Huolehdimme myös kuukkeleiden ravinnonsaannista syöttämällä niille pähkinöitä. Kesyt (tai ahneet) linnut tulivat syömään kädestä. Reissun parasta antia olikin kun saimme tarjota samalle taukopaikalle osuneille lapsille elämyksen antamalla pähkinöitä, joita syöttää suoraan kädestä söpöille linnuille.

Lokakuun lopun Kuusamo helli hennolla lumisateella ja pikkupakkasella

Reissumme osui lokakuun loppuun ja olimme varautuneet että silloin on ihan hiton kylmää ja pimeää. No eipä ollut kumpaakaan. Tai kylmää olisi ehkä voinut olla jos vaatetus ei olisi ollut kunnossa. Opin reissun aikana laadukkaan merinovillapaidan merkityksen sekä sen, ettei saa antaa tulla liian kuuma, vaan heti jos alkaa hikoilututtaa, pitää avata takkia ja ottaa pipo pois päästä. Hikoilun jälkeen tulee nimittäin helposti tosi kylmä.

Pimeää ei tosiaan ollut, sillä meillä kävi tuuri ja Kuusamoon oli juuri satanut hento ensilumi. Lunta ei ollut liikaa, mutta tarpeeksi tuomaan valoa maisemaan. Retken loppupuolella yllemme alkoi leijailla lumihiutaleita ja tunnelma oli kuin sadussa konsanaan. Lumihiutaleet laskeutuivat hiuksiin ja tekivät maisemasta entistä kauniimman.

Lokakuun lopulla muita retkeilijöitä ei ollut niin paljon kuin mitä heitä sesongin aikana epäilemättä on. Pieni Karhunkierros on syystäkin suosittu ja ruuhka-aikoina porukkaa saattaa olla jopa ärsyttävän paljon. Riippuen toki siitä mikä määrä ihmisiä ketäkin ärsyttää.

Muita patikoijia tuli lokakuussa harvakseen vastaan.
Voisinpa välittää kuvan lisäksi jylisevän kosken pauhun.

Me saimme kulkea lokakuussa rauhassa ja taukopaikoillekin mahtui hyvin. Maisemia ei voi liikaa korostaa. Ne olivat kauniit läpi reitin. Jylisevät kosket pysäyttivät ja metsän rauhassa stressi varisi yltä kuin itsestään.

Kun reitin kulkee vastapäivään niin kuin me talvisuositusten mukaisesti teimme, tulee loppumatkasta vastaan reilut 300 porrasta, joita ylös kiivetessä tuntee viimeistään urheilevansa. Ylhäällä olevat maisemat palkitsevat reippaan kiipeilijän.

Kuurankukkasia piirtyneen sun ikkunaasi näin.
Riippusillat olivat hyvässä kunnossa. Talvella kasautuva lumi tai toisaalta myös liukkaus voivat tehdä niistä hieman hankalammat kävellä.

Kuinka paljon aikaa Pienelle Karhunkierrokselle kannattaa varata?

Meillä meni kierrokseen tosiaan 6 tuntia, joskin nopeamminkin reitin voisi kiertää. Me pysähdyimme kerran pidemmälle tauolle herkuttelemaan makkarat, kahvit ja suklaata. Kolmella muulla taukopaikalla vietimme lyhyemmät hetket joko vain maisemia ihastellen, kaakaota keitellen tai ihan vaan toviksi alas istahtaen. Välillä pysähdyimme kuvaamaan maisemia myös reitin varrella. Siistejä vessoja löytyi kaikkien taukopaikkojen yhteydestä.

Voin lähteä uudestaankin retkeilemään jos se on aina näin kivaa. Yön yli en usko että metsässä viihtyisin enkä kovin kylmässä, mutta syksyllä ruskan aikaan ilman itikoita ja tällaisessa idyllisessä alkutalven säässä ehdottomasti. 

Oletko sinä käynyt Pienellä Karhunkierroksella? Mihin aikaan vuodesta ja mitä pidit?

Katso myös tekemämme video Pieneltä Karhunkierrokselta.

Lumi teki sydämen puuhun.

2 kommenttia