Ähtäri,  Kotimaa,  Perhematkailu,  Yleinen

Tärpit Ähtäriin

Ähtäri rynni viime kesän lomasuunnitelmiimme sen ilmeisimmän syyn eli eläinpuiston ja siellä majailevien pandojen ansiosta. Vaan Ähtäristäpä löytyi paljon muutakin kivaa nautinnolliseen koko perheen lomaan. Nappaa tästä vinkit talteen niin majoitukseen, eläinpuistoon kuin muihinkin alueen aktiviteetteihin.

Ähtäri Zoo

Ähtäriin perheemme houkutteli tietysti Ähtäri Zoo pandoineen. Pandatalo oli mukavasti puistokierroksen ensimmäinen etappi ja siellä Lumi ja Pyry olivatkin parhaillaan aamupalansa kimpussa. Pandoja oli mukava katsella lasin läpi ja vierailun alkupuolella lapsetkin malttoivat hyvin antaa eläimille niiden kaipaaman rauhan ja hiljaisuuden.

Ähtärin eläinpuisto on perustettu jo vuonna 1973, jolloin Köpi-hirvi muutti Ähtäriin. Nykyään eläinpuistossa on noin 60 eläinlajia, joista suurin osa on pohjoisen pallonpuoliskon havumetsävyöhykkeen lajeja.

Tunnetuimmat asukkaat ovat vuonna 2017 Ähtäriin muuttaneet isopandat Lumi ja Pyry. Meidän poppoo piti myös ainakin karhujen ja hirvien ihastelusta. Lämpimänä kesäpäivänä oli mukavaa että reitti kulki varjoisia metsäpolkuja pitkin. Jos olet samanlainen ötökkämagneetti kuin minä niin ötökkämyrkkyä kannattaa sipaista ennen eläinpuistoon suuntaamista.

Jäätelö maistui taukopaikalla, mutta kahvilan suolaiseen ruokapuoleen olisimme kaivanneet pientä piristystä ja terveellisempiä vaihtoehtoja. Toki mukaan olisi voinut ottaa myös omat eväät ja hyödyntää puistokierroksen varrelta löytyviä tulentekopaikkoja.

Naava Chalet

Ähtäristä löytyy majapaikkoja jokaiseen makuun olit sitten karavaanari tai kaipaat laatua. Hotelli Mesikämmen tarjoaa hotellipalveluita noin sadan huoneen, kylpylän, ravintolan ja keilahallin voimin, minkä lisäksi eläinpuiston välittömässä yhteydessä on leirintäalue kaikkine mukavuuksineen. Elämyksiä kaipaaville on myös mieletön Villa Ursus, jonka suuresta ikkunasta voi tarkkailla karhujen puuhia.

Me valitsimme majapaikaksemme hotellin vieressä upeiden järvimaisemien äärellä sijaitsevan Naava Chaletin. Naavalla on myös huviloita Hankaveden rannalla. Me tykästyimme tyylikkääseen huoneistoon, joka palveli neljän hengen perhettämme täydellisesti.

Valintamme oli Naava Chalet 105 (huone sataviis, saavu sinne siis..), joka sijaitsee alimman kerroksen kulmassa. Siinä ei ole omaa saunaa, mutta monessa muussa huoneistossa on. Naavan kattohuoneistot ne vasta ovatkin upeita, joten kuten jo sanoin, Ähtäristä löytyy jokaiseen makuun jotakin.

Me pidimme Naava Chaletin sijainnista. Eläinpuistoon oli lyhyt kävelymatka, samoin rantaan, jossa on hiekkaranta ja laituri penkkeineen. Huoneiston terassilta näki järvimaiseman ja istuimmekin illalla ulkona matkapelin (Smart10 on paras!) ja pikkunaposteltavien kanssa auringonlaskua ihastellen.

Nukuimme itse olohuoneen vuodesohvan muhkeudessa kun taas lapset nauttivat unistaan makuuhuoneen pehmeässä sängyssä. Toinen pienistä muksahti sängystä alas kesken yön, mutta ei edes herännyt siihen. Perheemme pro tip onkin vuorata sängyn ympäristö koristetyynyillä ja muulla pehmeällä mitä majapaikasta löytyy. Ei ole huono idea myöskään levottomimman nukkujan eli nimeltä mainitsemattoman perheenäidin kohdalla.

Hyödynsimme huoneiston keittiötä sekä aamiaisten että illallishampurilaisten valmistamiseen. Olemme tykästyneet perhelomillamme entistä enemmän huoneistoihin ja omaan keittiöön. Naava sopi siksikin täydellisesti majapaikaksemme.

Pidin kovasti myös huoneiston sisustusratkaisuista ja astioista. Naavaan on valittu vähän parempaa ja persoonallisempaa, mutta hyvällä maulla niin että lopputulos on tyylikäs ja siisti, vaikka nojatuoli muistuttaakin maalitehtaaseen juoksemaan karannutta lehmää.

Saunaravintola Kiulu

Jos eläinpuisto oli ennen kaikkea lapsia varten, olimme me aikuiset kiinnostuneet Saunaravintola Kiulusta, joka sijaitsee niin ikään aivan eläinpuiston välittömässä läheisyydessä. Ähtärissä kivaa onkin se, että kaikkialle voi kävellä jopa pienillä 3- ja 5-vuotiailla jaloilla.

Saunaravintola Kiulu on kuin Ähtärin Löyly. Aivan Hankaveden rannalla sijaitsevan saunaravintolan puinen terassi muistuttaa paljon Helsingistä löytyvän Löylyn vastaavaa. Kiuluun pääsee myös veneellä. Saunomisen ohessa voi pulahtaa järveen ja nauttia turvespan hoidoista.

Itse ravintolan menua on ollut toteuttamassa Tomi Björck, mikä sai odotuksemme nousemaan korkealle. Menu olikin kaikkea muuta kuin tavallinen ja tylsä. Listalta löytyi ainakin kesällä 2021 monenlaisia annoksia, joista useassa oli aasialainen twisti. Saatavilla oli myös muun muassa grillimakkaraa ja hampurilaisia perinteisempien makujen ystäville.

Me maistoimme bouillabaissea ja ribsejä karamellikastikkeessa. Lapsille löytyi oma lista, jossa oli perus burgerit, makkarakorit, rankalaiset ja lohta. Ravintola oli tupaten täynnä, mutta palvelu pelasi silti yllättävän ripeästi.

Odotimme ruoalta ehkä vielä enemmän kuin mitä se antoi. Kiulun kohdalla taisikin käydä perinteiset kun odotukset olivat liian korkealla eivätkä ne siksi ihan täyttyneet. Jos emme olisi tienneet mitä odottaa vaan ostuneet paikalle sattumalta, olisimme varmasti ällistyneet ähtäriläisen ravintolan menusta ja tarjonnasta. Korkeahkoja hintoja olisimme silti moittineet varmaan silloinkin.

Kiulu on kuitenkin ihana piristys hieman kulahtaneessa ja vanhassa Ähtärin ympäristössä. Piipahda ihmeessä paikalle syömään tai juomaan lasillinen terassilla. Saunatiloja emme nähneet, mutta veikkaan että nekin ovat testaamisen arvoiset.

Ähtärin muut aktiviteetit

Yllätyin siitä miten paljon Ähtärissä on tekemistä. Mietimme onko kaksi yötä liioittelua kun tarkoituksena oli vierailla vain eläinpuistossa ja saunaravintolassa. Toisaalta on mukavaa viipyä aina enemmän kuin yksi yö, oli paikka sitten mikä tahansa. Ei tarvitse olla koko ajan pakkaamassa, purkamassa ja kantamassa kamoja.

Ähtärissä olisi kuitenkin riittänyt tekemistä paljon pidemmäksikin aikaa. Olisimme voineet vierailla seikkailupuistossa, viettää rantapäivän, saunoa ja kylpylöidä. Eläinpuiston yhteydessä sijatseva Ähtäri Zoo farmi jäi meiltä myös kiertämättä. Siellä voi ihastella suomalaisia alkuperäisrotuja hevosista lampaisiin, vierailla Sepän pajassa ja aitassa tai pelata vaikka pakopeliä.

Alueelta löytyy myös golfkentät ja huomasinpa maastopyöräilystä innostuneena, että fatbikejakin oli vuokrattavissa. Naava Chalet oli niin ihana, että olisin voinut nautiskella sielläkin pidempään rennosta elämästä puhumattakaan siitä että olisimme yöpyneet mökissä tai huvilassa.

Olisin voinut viipyä Ähtärissä pidempään, ihailla järvimaisemaa kaikessa rauhassa ja kokata. Ähtärin K-Supermarket Mainiossa oli nimensä veroinen tarjonta. Löytyi kunnon burgeriainekset ja Maldonitkin hyllystä. Hyvä Ähtäri!

4 kommenttia