Praha,  Tsekki,  Ulkomaat,  Yleinen

Vanha hautausmaa Prahassa

Tiesitkö, että Prahassa on asunut suuri juutalaisyhteisö? 1200-luvulla kaikki kaupungin juutalaiset määrättiin asumaan Vanhankaupungin pohjoisosiin Vltava-joen rannalle ja sinne he rakensivat muun muassa synagogia, kaupungintalon ja hautausmaan. Alue on saanut nimensä Joosef II:n mukaan ja kaupunginosaa kutsutaan edelleen Josefoviksi.

Vanha-Uusi Synagoga

Josefov tarjoaa paljon katseltavaa turisteille. Kuudesta alueella sijainneesta synagogasta vanhin on 1200-luvulla rakennettu Vanha-Uusi Synagoga. Se on lähes litistynyt modernimpien talojen varjoon ja näyttää siinä kaikessa vanhuudessaan melko sympaattiselta tapaukselta.

Mielenkiintoisin koko Josefovin alueen nähtävyys on mielestämme ehdottomasti vanha juutalainen hautausmaa. Pienehkölle alueelle on mahdutettu peräti 12 000 hautaa, sillä juutalaisia ei saanut haudata muualle. Vanhat hautakivet on sullottu limittäin, ne ovat aikojen saatossa kallistuneet ja kaatuneet suuntaan jos toiseenkin. Paikka on hyvin hämmentävä ja surullisen kaunis.

Uusimmat hautakivet ovat vuodelta 1787 ja ensimmäinen hauta on vuodelta 1439. Kivet ovat siis todella vanhoja ja siltä ne näyttävätkin. On käsittämätöntä miten pieneen tilaan ihmisiä on jouduttu hautaamaan. Osa haudoista on jopa 12 kerroksessa.

Meidän vierailun aikana ilta alkoi jo hämärtää ja lähestyvä sadekuuro pimensi taivaan. Synkkä ja harmaa sää sopi täydellisesti hautausmaan tunnelmaan ja kiertelimme alueella kaikessa hiljaisuudessa.

Kuvasimme hautakiviä ja mietimme menneitä aikoja, jolloin tänne on sullottu aina vaan uusia vainajia. Yhden kiven päällä oli jo hieman lakastunut ruusu. Kenenköhän hauta se on? Sammaloituneesta tekstistä ei saa enää selvää.

Juutalaiskorttelissa on myös museoita ja täällä saa helposti kulumaan enemmänkin aikaa. Kojuissa myydään matkamuistoja ja hassu saviukko Golem on hyvin edustettuna. Se onkin hauska tarina.

Golem oli nimittäin savesta tehty olento, jonka rabbi Löw herätti eloon. Otuksen otsaan oli kirjoitettu sana “emet”, joka tarkoittaa totuutta. Golem suojeli Prahan juutalaista aluetta ja synagogaa, mutta sapattina sen piti antaa levätä. Tuolloin Golemin otsasta pyyhittiin pois kirjain “e”, jolloin jäljelle jää sana “met”. Se tarkoittaa “hän on kuollut”. Näin Golem sai ansaitsemansa lepotauon jokaisena sapattina.

Eräänä sapattina rabbi kuitenkin unohti päästää Golemin levolle ja saviotus alkoi riehua ja hajottaa paikkoja. Niin käy usein kun on liian väsynyt, tiedättehän. Vanne alkaa kiristää ja hermo menee. Ymmärrän täysin Golemia.

Riehumisen seurauksena rabbi joutui tuhoamaan Golemin ja sen jäänteet on jemmattu Vanha-Uusi Synagogaan. Kenties jonain päivänä Golem herätetään taas henkiin?

Golem?

2 kommenttia

  • Jael

    Huh,toivottavasti Golemia ei enään henkiin herätetä;D
    Mielenkiintoinen postaus.Koko itäisessä Euroopassahan sekä läntisessä Euroopassa oli suuria juutalaisyhteisöjä,jotka natsit hävittivät.Sama juttu oli myös arabimaissa,tosin vain muutamassa tapauksessa natseista johtuen.